Hur du Spelar Padel mot Motståndare som är Bättre än Dig [Bästa Tips]

Att möta en motståndare som är klart bättre än oss är en stor utmaning. I padel, tennis, och i princip alla sporter som någonsin existerat.

Hur många gånger har vi mött bättre partners än oss? Kanske anmäler du dig till en turnering och redan i första ögonblicket måste du kämpa mot en motståndare som är betydligt bättre än dig.

I tävlingar använder man ofta de olika padelnivåerna för att se till att man möter motståndare som är på liknande nivå som dig. Men i vissa fall kan du behöva möta motståndare som är mycket bättre än vad du är (läs vår guide till padelnivåer här). Och även om motståndet självklart kommer att vara betydligt hårdare finns det en rad tricks och saker du kan tänka på för att öka dina chanser att vinna poäng.

1. Du kommer antagligen att förlora, så se till att du har roligt

När du möter motståndare som är mycket bättre än dig kommer du sannolikt att förlora. Det säger sig självt.

Med det sagt bör du acceptera att det mest troliga som kan hända är att du inte vinner. Undvik därför pressen och försök istället spela avslappnat, med vetskapen om att dina motståndare har mest att förlora eftersom de är klara favoriter att vinna matchen. När du är väldigt pressad och stressad kommer du naturligt att spela sämre, och genom att gå in i matchen med denna vetskap kan hjälpa dig att spela mer sansat.

2. Motståndarna kommer att visa mindre intensitet

Om motståndarna vet att de är överlägsna (vilket de antagligen vet) så det är troligt att de kommer att vara halvhjärtade när de börjar matchen. De kommer inte att spela med hösta intensitet och om så är fallet kommer detta att vara till din fördel.

Poängen är att om du i matchens tidiga skede lyckas visa maximal intensitet, i kombination med en bra version av ditt spel, kan motståndarna bli förvånade och börja tvivla på vilken strategi de ska ta under hela matchen.

3. Ge inte upp i förväg

Ett misstag som många gör är att ge upp redan innan matchen börjar eftersom att de redan “vet” att de kommer förlora.

Att veta att vi ska spela mot överlägsna motståndare borde inte få oss att spela sämre och ge upp i förväg. Tvärtom måste vi visa all vår vilja att kunna förlänga matchen så länge som möjligt och förhoppningsvis även vinna poäng.

Så länge matchen än varar måste vi ta vara på möjligheten att spela mot någon bättre än oss och dra positiva lärdomar inför framtiden.

4. Analysera styrkorna och svagheterna hos motståndarna

Så fort du går in på banan bör du börja studera dina motståndare och sättet de spelar på. Det är viktigt att analysera din motståndares styrkor och svagheter från minut ett.

När du väl har hittat svagheter och styrkor hos motståndarna är det dags att implementera strategin för att få dem att spela sin så dåligt som möjligt. Detta kan användas till din fördel för att hjälpa dig att vinna poäng.

Om vi ​​till exempel ser att backhandspelaren har en dålig forehand volley, försök att sikta spelet mer mot forehandspelarens volley.

Om vi ​​nu ser att en spelare inte hanterar backhand så bra, försök att skjuta bollarna till deras backhand. När du spelar mot motståndare som är bättre än dig är detta din största chans att vinna poäng.

Ta en titt på din motståndare, vilka misstag gör de, kan de hantera höga bollar bra?

Om de kämpar med höga bollar, lobba. Om de kämpar med väggarna, försök sedan sikta din serve och alla attackerande skott mot sidoväggen och djupt upp i banan.

5. Sätt upp kortsiktiga mål

Vid det här laget är det väldigt viktigt att utnyttja pauserna mellan spelen för att analysera situationen med din partner.

Detta kommer att tillåta oss att få fram små detaljer och anpassningar i ditt spel i varje paus så att vi kan fokusera på de detaljer som vi inte genomförde i de tidigare spelen och förbättra vårt spel.

6. Håll fokus

Försök att visa kontinuitet i din inställning till matchen. Det är väldigt svårt att upprätthålla det under hela matchen, speciellt när vi spelar mot några som är betydligt bättre än oss själva och trycket är rejält hårt.

Men låt inte några förlorade poäng få dig att tappa fokus. När du är mentalt involverad i matchen kommer du att göra mycket färre onödiga misstag hela matchen.

Och denna summa av att inte göra “onödiga misstag” i slutet av matchen kommer att återspeglas positivt på resultattavlan.

7. Starten av matchen kommer att göra skillnad

Om du kan göra skillnad i början av spelet kommer dina chanser att vinna matchen att öka dramatiskt.

Om du lyckas behålla poängen även i de tidiga stadierna av matchen kommer dina motståndare att börja tvivla, vilket i slutet av matchen kan förändra resultatet av spelet. Genom att gå in i matchen hårt kan du sätta press mot motståndarna och få dem att börja tveka.

8. Även sämre spelare kan vinna över överlägsna motståndare

Även om ett lag är favoriserat och på pappret bättre finns det oändliga exempel på lag som har vunnit över favoriter som i teorin är betydligt bättre. Inom fotboll, tennis, och i princip inom alla sporter. Det finns en oändlig mängd olika omständigheter och faktorer som påverkar utfallet av en padelmatch, och med det i åtanke är det, som nämnt tidigare, viktigt att inte gå in i matchen med inställningen att du redan har förlorat. För faktum är att du, mot alla odds, och på grund av omständigheterna, faktiskt kan vinna matchen.

9. Börja värma upp och bolla innan dina motståndare

Det är lämpligt att komma tidigt till padelbanan, innan dina motståndare, för att öka dina chanser att vinna. Att komma 30 minuter för tidigt är mer än tillräckligt. Om det finns en ledig bana på klubben, värm upp och spela med din partner.

Att kunna starta matchen till 100%, känslamässigt, kommer att avsevärt öka dina chanser och se till att du är redo och uppvärmd när matchen väl startar.

10. Sikta in dig på en av motståndarna

En strategi som kan vara effektiv när du spelar mot motståndare som är bättre än dig är att skjuta bollar primärt till bara en av motståndarna.

Många spelare stör sig väldigt mycket på när motståndarna bara riktar in sig mot en av motståndarna. Men faktum är att det fungerar väldigt bra.

När du riktar dig mot en spelare spelar det ingen roll om de är den svagare spelaren, två saker kommer att hända.

  • Den riktade spelaren kommer att känna sig mer pressad och stressad
  • Den icke riktade spelaren kan bli frustrerad och kommer att bli kall i kroppen då de inte får aktivt spela

Spelaren som du riktar dig mot kommer att börja känna sig mer pressad att inte göra ett misstag, eftersom de mer än troligt inte vill svika sin partner.

Detta gäller speciellt i en turnering eller under en tävling där det är mer som står på spel. Detta kan leda till att de gör fler misstag, och inte spelar sitt bästa.

Den icke riktade spelaren blir då inte lika uppvärmd vilket gör att det är större chans att de spelar dåligt när de väl får bollen. De kommer att vara mer benägna att göra misstag eller inte spela så effektivt slag som de egentligen kan.

Genom att hela tiden skjuta mot en av motståndarna kommer det göra att de får att röra sig en hel del och därmed bli uttröttade.

Detta leder till fler misstag, och när din motståndare är väldigt trött är det mycket lättare att vinna poängen och matchen.

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!