Så Spelar du Padel i Regnet [Komplett Guide]

I Sverige är regn någonting som är en vanlig företeelse. Och om du spelar på en utomhuspadelbana måste du hantera våta padelbanor. Om möjligheten finns att spela inomhus är det rekommenderat att välja detta, men om du gärna vill spela ute, eller helt enkelt inte har möjlighet att spela inomhus måste du anpassa dig för blöta banor.

Det är vanligtvis möjligt att fortsätta spela under lätta regnförhållanden, men om en padelbana är alltför blöt och regnet öser ner kommer det att påverka spelet så mycket att det bättre att sluta spela eller att hoppa över att spela.

Låt oss överväga några faktorer som förändras drastiskt när du spelar i vått väder och hur du kan hantera dem.

Att tänka på när du spelar padel i regnet – sammanfattning

  • Bär varma kläder, gärna vattentäta eller vattenavvisande
  • Bär en keps för att förhindra att du får regn i ögonen
  • Se till att din uppvärmning är längre än vanligt om det är kallt
  • Bär skor som erbjuder utmärkt grepp
  • Tänk på att bollen blir tyngre än vanligt och därmed studsen lägre – anpassa ditt spel därefter
  • Använd platta skott för maximal kraft
  • Slag med skruv blir svårare att genomföra
  • Tänk på att bollen kan studsa på ett mer onaturligt sätt
  • Placera dig i en attackposition
  • Padel spelas bäst under torra förhållanden – försök spela inomhus när det regnar/regnat om du kan

Att tänka på när du spelar Padel i regnet

Låt oss börja med din förberedelse inför matchen. Se till att du bär varma kläder, helst vattentäta/vattenavvisande. Att bära en keps förhindrar att regn kommer in i dina ögon och därmed förbättrar din syn. Om det dessutom är kallt är det viktigt att se till att din uppvärmning är längre än vanligt. Se också till att du har skor som har utmärkt grepp, eftersom ytan blir mer hal än under torra förhållanden och risken för halkskador är därmed större. Du kan se de bästa padelskorna här. Även om det inte alltid är möjligt kan det även vara trevlig om du har vattenavvisande skor för att motverka att de blir blöta när du spelar. Annars är det en bra idé att impregnera dina skor innan du tar dig ut på en blöt bana då det ökar skons hållbarhet och vattentäthet.

Padelskor med bra grepp för spel i regn

 

Bollen blir även tyngre och tappar sin studs när den blir våt. Det här är det första du måste tänka på. Med tanke på dessa förhållanden blir det mycket svårare att smasha bollen och spela aggressivt. Detsamma gäller för att returnera bollen till din sida av banan efter en smash.

När bollen och racketen är våta kommer det inte att finnas lika bra grepp när du slår bollen. Du kommer därför ha svårt att använda toppspin eller underspin / backspin / slice. Använd vanliga platta skott för att se till att du får maximal kraftöverföring och ge bollen så mycket riktning som möjligt under dessa förhållanden där greppet blir lidande.

Därefter kommer vi att få allvarliga problem med att bollen studsar från väggarna. Eftersom väggarna också är våta har vi också här inget greppproblem. Detta kommer att få bollen att studsa på onaturliga sätt. Vanligtvis studsar ett medelhögt till lågt skott bara från en vägg på ett snabbt sätt, men när det regnar blir det annorlunda. Detta gör att du förväntar dig en boll som aldrig kommer i närheten av ditt racket. Lösningen på detta är att böja knäna ännu mer och förbereda din racket lägre för att kunna fånga bollar även efter oregelbundna returer. Förvänta det oförväntade.

Om motståndaren träffar bollen väldigt kraftfullt, kan du få en studs från väggen som är ännu snabbare än vad du är van vid under torra förhållanden, och därför är detta en annan sak att tänka på. Att använda väggarna under våta förhållanden är väldigt knepigt, så det kan vara en bättre idé att försöka undvika väggar helt och spela ett slags minitennis.

Då väggarna ger oss lite stöd men massor av utmaningar är det bättre att undvika defensivt spel och alltid försöka hålla oss i attackpositionen, nära nätet. Försök att spela volley djupt in i motståndarens sida för att tvinga dem att spela på ett sätt där de inte använder väggarna. Som du nu vet är väggarna väldigt oförutsägbara när du spelar padel i regnet, så därför har du en mycket högre chans att få motståndaren att göra misstag. Detsamma gäller vid serve.

Under dessa förhållanden är det bäst att serva kortare bollar mot backlinjen och till fötterna, och fler av dem i hörnet där motståndaren tvingas spela på väggens studs. Det blir väldigt svårt att returnera sådana servar. Om du kan använda lite underlag kan det också vara svårt att återvända med låg effekt mot baslinjens centrum eftersom bollen kommer att studsa väldigt lågt, vilket gör det väldigt svårt att returnera.

Skott där du träffar väggen på din sida för att returnera bollen är ganska vanligt i padel. När väggarna är våta och bollarna är så tunga måste du slå bollen på ett mjukare och mer kontrollerat sätt. Om du träffar en bakvägg som du normalt gör under torra förhållanden blir effekten otroligt överdriven, så spela mjukt och kontrollerat.

Kom ihåg att det är väldigt viktigt att placera dig i en attackposition eftersom försvaret på våta banor är ett förlorarspel.

Naturligtvis, om du kan undvika att spela i våta padelbanor är det bäst. Padel spelas bäst under torra förhållanden och du kommer att njuta av spelet mycket mer under torra förhållanden.

Om det regnade innan du startar matchen men det har slutat nu, är det en bra idé att torka av väggarna så att du åtminstone får en studs från vägg som liknar torra förhållanden, Dock kommer bollen fortfarande att vara våt och påverka studsen. Om du inte kan undvika att spela i våta förhållanden, använd tipsen ovan till din fördel för att vinna över dina motståndare.

Tål padelracket vatten?

Det är viktigt att ha i åtanke att padelracket inte bör utsättas för en stor mängd vatten. På grund av padelrackets kärna och perforeringar kommer de att förlora sin prestanda och förstöras om de utsätts för alltför mycket vatten. Med det sagt kan det vara klokt att inte använda ditt dyraste eller finaste racket om du ändå bestämmer dig för att spela padel när det regnar eller är väldigt blött.

Den goda nyheten är att padelbanor inte är lika känsliga för regn som tennisbanor. Generellt sett dränerar padelbanor bort vatten väldigt effektivt, och därför krävs det en stor mängd regn för att banan ska bli ospelbar och skapa pölar av vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!