Smash eller Bandeja – Vilken ska du Välja?

Smash och bandeja är två av de viktigaste och mest centrala slagen i padel. För att lyckas i padel är det viktigt att behärska både dessa slag, men det är samtidigt viktigt att veta när du ska använda den ena eller den andra.

En av många problem som många nybörjare kämpar med är att returnera tillbaka bollen när den har lobbats mot dem. När ska du slå en smash och när är det mer lämpligt att vara extra raffinerad och spela en rigoröst placerad defensiv smash eller Bandeja?

När ska man slå smash i padel?

Spela attacken bara när du har en hög sannolikhet för ett lönsamt resultat. Spela den defensiva smashen enbart om du är säker på att du kan förvärva eller återta en stabil position som uppföljning från skottet.

Om man pratar från expertis är var och en av dessa slag ganska svåra att spela som en nybörjare på padel. Så att förstå när du ska spela var och en av dem kommer att vara utmanande till en början. Här är några viktiga överväganden när du bestämmer om du ska slå en smash eller bandeja.

Du vill ha en speciell defensiv smash för att få kontroll

Många tror att en defensiv smash helt enkelt är din vanliga smash i tennisstil som du helt enkelt utförde extra mjukt. Problemet är att dina motståndare krossar dig när du utför dessa mjukare smashar. Om du kommer från en tennisbakgrund är din intuition att spela en smash med topspin som en strategi för att få ner bollen till planen. En av dessa smashar liknar metoden som används inom tennisserven som kan utföras med topspin.

Men när du gör det i padel och spelar en bekväm defensiv smash med topspin kommer bollen långsamt att studsa från väggen och gå upp i luften. Det ger dina motståndare tid och alternativ att komma ordentligt på plats och spela bollen igen aggressivt.

Som ett substitut för att njuta av din defensiva smash som en bekväm overhead smash som skapar topspin, försök att gå med i din defensiva smash med bollen i ögonbrynshöjd. Detta låter dig spela skottet platt som en mycket överdriven volley.

När du blir extra säker med just denna defensiva smash, är det möjligt för dig att börja till och med spela skottet med en skiva. Det är det traditionella Bandejaslaget, ett centralt slag i padel.

Din defensiva smash in i hörnen

Vanligtvis kan du vara vid nätet och din motståndare utför en bättre eller djupare lobb som tvingar dig bakåt några steg.

Genom att rikta din mjukare, defensiva smash ner i ett av många hörn gör du det svårare för din motståndare att spela aggressivt och ger dig också tid att returnera rakt in på planen.

Huvudfunktionerna för den defensiva smashen är att pressa dina motståndare ur balans och ur plats och att återta din attackerande position.

När du skjuter bollen ner i hörnen är det möjligt för dig att träffa det dubbla glaset som ändrar hur bollen reagerar beroende på hur bollen slås och träffar glasen.

Om du ser proffsen spela på World Padel Tour kommer du att märka att de inte bara växlar i vilket hörn de spelar bollen ner i, men de kommer dessutom att växla mellan att slå bollen så att den ansluter mot glaset igen eller aspektglaset först.

Genom att använda det dubbla glaset i hörnen gör det det inte det bara svårare för den defensiva smashen att returneras på ett aggressivt sätt, men det ger dessutom lite extra tid för dig att ta dig upp i din attackerande position igen.

Försök inte en defensiv smash långt bak

Om bollen går över ditt huvud och du inte kommer på plats där du eventuellt kan kontakta bollen och är tillgänglig framåt igen eller om du sträcker dig för långt bakom dig igen, kan det finnas två övervägande problem med att göra ett försök till en defensiv smash.

Den primära av dessa är att din kroppsvikt ändras igen och faller ur position. Detta gör det nästan otänkbart så att du kan byta bana och är tillgänglig igen vid nätet tidigare än din motståndare slår bollen. Du kommer att fastna på en dålig plats och den returnerade bollen kommer utan tvekan att vara vid din fot.

Den andra nackdelen är att när du spelar en defensiv smash för långt bakom dig blir det otänkbart att spela bollen platt, för att inte tala om med vilken skiva som helst. Bollen kommer att studsa från ditt racket mjukt och med topspin. Detta skulle vara den bästa bollen för dina motståndare att spela aggressivt.

Sedan om bollen helt enkelt är för långt bakom dig är det vanligtvis extra viktigt att tillåta bollen att studsa och spela ett extra lyckat skott eftersom den kommer tillbaka till dig från glaset igen.

Spela enbart en defensiv smash när du kan återta din position

Det finns bara en viktig fråga att notera när du väljer att spela en defensiv smash för att låta bollen studsa och spela ett traditionellt skott och det är om det är möjligt för dig att återta din position direkt efter att ha njutit av skott.

Om din kroppsbyggnad och stabilitet är sådan att du kan spela den defensiva smashen genom att ta 2 eller tre steg igen till din position och sedan uppnå det är det en bra idé att spela en defensiv smash. Om du råkar vara på din position igen när din motståndare kommer att få racket till bollen är det ännu bättre.

Om du märker att du kanske inte återtar din position som ett resultat av att ditt momentum eller rörelse är tillbaka, borta från nätet så kommer det troligen att vara klokare att låta bollen studsa. När bollen studsar och studsar från glaset ger det dig tid att komma på plats igen för att vara bakom bollen när du spelar den. Att vara bakom bollen är det som ger dig bättre hantering av dina slag.

Spela den attackerande smashen mot låga snabba lobbar

Om dina motståndare spelar en mycket svag lobb som varken är överdriven eller väldigt djup, kan du eventuellt flytta framåt och använda en smash där bollen träffar och kommer nära bollen.

Om du råkar se spelare inom World Padel Tour spela den här typen av smash, kommer du vanligtvis att se dem vara nära nätet och förlänga sitt racket och arm över nätet för att spela smashen. Proffsen slår dessutom ofta överdrivet i luften för att faktiskt stå få upp bollen.

Om du råkar försöka spela den här typen av smash finns det en regel som du vill ha i åtanke. Om ditt racket eller någon del av din kropp berör nätet, tappar du effekten.

Det finns en variant av förmågan smash som du vanligtvis ser och detta är när du möjligen inte kan komma helt över bollen för att slå den rakt ner för att studsa högt från planen.

Vid detta tillfälle har du för avsikt att slå rakt upp för att studsa mellan servelinjen och glaset igen. Om du råkar slå bollen effektivt, och med en hel del energi skulle den studsa, nudda glaset, studsa tillbaka överdrivet och landa igen i din del av planen utanför dina motståndares möjligheter att ta emot den.

Om du råkar missa den här typen av smash kommer bollen ner i din motståndares sida av nätet. Det är anledningen till att du ser skickliga spelare rusa till nätet när de ser sin motståndare göra sig redo att spela en smash.

Spela den attackerande smashen som kommer över väggen mot överdrivna snabba lobbar

När din motståndare gör ett försök med en överdriven lobb som kommer ner mellan nätet och baslinjen, har du möjligheten att spela en riktigt padelspecifik typ av smash.

Du kan kanske inte återhämta dig från bollen för att slå in bara förbi nätet. Som ett resultat av att bollen kommer ner överdrivet uppifrån, kommer alla slag du spelar rutinmässigt att ha topspin så använd detta till din fördel.

Det finns några särskilda faktorer som du bör tänka på

Ta en titt på glaset igen. du vill att bollen ska träffas och vara en del av mellan de primära och andra glaspanelerna ut från hörnen i en vinkel.

Därefter vill du att bollen ska studs i hörnen. För att göra det vill du att bollen knappt studsar förbi vägen som markerar spetsen av servicefältet.

Om du får den här blandningen på rätt sätt kommer topspin att få upp bollen och över aspektstaketet och utanför dina motståndares räckvidd.

Om du får möjlighet, gå till en plan med en korg med bollar. Gör sedan en sekvens av tennisservar som helt enkelt finns i serverutan med sikte på två märken som du har definierat. När du kommer till toppen av din korg med bollar, måste du ständigt placera bollar upp och över staketet.

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!