Så Slår du Hårdare i Padel – Bästa Tips

Varje padelspelare möter så småningom en tung slagare – någon som slår bollen väldigt hårt. Vanligtvis kommer det att vara någon som kommer från en tennisbakgrund som är ny inom padel.

Problemet med att vara tunga slagare är att när du spelar på nätet upptäcker du ofta att det inte finns tid att reagera och komma i en position för att kunna spela en bra volley.

När din motståndare slår bollen väldigt hårt finns det en god chans att bollen är ute eller att den studsar långt bort från väggen vilket ger dig en enkel retur. Ditt alternativ är att spela en blockvolley för fötterna på din motståndare och fresta dem att slå ännu hårdare tills de slår ut bollen.

I padel kan det vara lönsamt att slå hårt, men samtidigt är kraftfulla slag i padel inte lika viktigt som i andra sporter. I bland annat tennis kan det vara väldigt värdefullt att slå hårt så att motståndarna har svårt att returnera din boll, men i padel är det inte lika viktigt. Detta beror på väggarna som omger padelbanan, som gör att en hård boll i padel kommer att studsa tillbaka och ge motståndaren ytterligare en chans att returnera bollen. Det finns dock tillfällen där det kan löna sig att slå hårt i padel, och det är precis det vi ska titta närmare på i denna artikel.

Hur slår man padel smash?

Padel smash är skottet med flest fel eftersom många nybörjare eller tennisspelare tenderar att smasha bollen så hårt som möjligt. Det är klart att ju hårdare du slår bollen, desto mer nöjd blir du, men detta är inte alltid det bästa sättet att slå den.

Hur spelar man med bakglaset i padel? En stor skillnad i padelspelet från tennis är bakväggen. Den här väggen kan användas under spelet, men det är också den som gör kraftfulla slag svårare i padel.

Oavsett vilken position spelare har i fältet försöker de alltid gå för smashen. Det beror mest på att de inte vet hur man slår en bandeja. Om du är nybörjare vinner du förmodligen alla hårda smashar du spelar, men om du har motståndare som inser att de kan låta bollen studsa i glaset och sedan göra en poäng, kommer du förmodligen att förlora dessa poäng.

Kontaktpunkten är ett annat misstag vi ser mycket. Du vill alltid slå smashen ovanför huvudet med antingen en topspin smash genom att borsta bort bollen med ditt racket eller en flat smash genom att slå bollen lite mer åt sidan av kroppen. Vilken smash du än planerar att slå bör du alltid se till att du håller dig till ditt förstaval. Om du ändrar ditt slagval under smashens position, kommer du förmodligen att slå en värdelös boll. Försök alltid undvika detta!

Riktningen på smashen är också en stor fråga för många spelare. För det mesta ser vi spelare slå bollen mitt på planen. Detta resulterar i en lätt boll som studsar från det bakre glaset och dina motståndare kan spela en lätt boll tillbaka. Försök att rikta din smash i hörnet av glaset, så när bollen träffar glaset kommer den att studsa ut från banan. På så sätt ser du till att dina motståndare inte ens kan spela tillbaka bollen.

Slå hårdare i padel

En anledning till att padel är så uppskattad bland alla åldrar är att kraften inte är lika viktig som i andra sporter. Det innebär att man inte behöver vara lika snabb och kraftfull för att lyckas i padel. För att lyckas i padel är de allra viktigaste aspekterna kontroll och teknik. Men om du är medveten om riskerna med att fokusera på kraft, och vet hur du ska använda det till din fördel kan det ibland vara bra att använda lite mer kraft.

Låt oss titta närmare på hur du kan lägga till mer kraft i dina padelslag.

Det finns några grundläggande slag som nya spelare kan börja träna direkt, vilket inkluderar

  • forehand
  • backhand
  • skott över huvudet (overhead)

Det finns också några varianter av dessa som används av proffsspelarna, även om det är bäst att ta det ett steg i taget till att börja med.

När ska man använda en forehand?

Varje typ av slag i padel har sin egen specifika tillämpning, styrkor och svagheter, så att veta när man ska använda ett forehandslag är en kritisk del av spelet.

Forehanden är känd som det mest grundläggande slaget och utförs på den sida som du använder för att svinga din racket.
Forehand-skott kan användas för att sätta topspin på bollen.

Det finns så många olika områden inom tennis som gör stor skillnad för din prestation och resultat. Fotarbete och rackethantering är båda mycket viktiga, liksom snabbhet och uthållighet, men styrka är ett annat område som verkligen hjälper till att vinna matcher. Att vara starkare innebär att du kan slå bollen hårdare, därför ger du din motståndare mindre chans att returnera bollen.

Metod

Det finns mycket mer att slå en boll hårt än att bara använda full styrka, annars kan folk helt enkelt gå till gymmet för att lyfta vikter och sen slå hårdare. Att slå en boll hårt kräver en bra teknik som överför vikt vid rätt tidpunkt för att generera mer kraft i skottet. För detta måste du ha bemästrat rätt fotarbete så att du har fötterna på rätt plats så att rätt fot kan planteras i position redo för skottet.

Din baksving spelar också en avgörande roll för att leverera ett kraftfullt skott, så din baksving måste vara rätt timrad så att du kan få en kraftfull baksving. Naturligtvis kommer tekniken att variera beroende på vilken typ av slag du spelar, men overheadskottet (smash) är mer kraftfullt på grund av vinkeln bollen slås med. Du kommer ofta att se proffsen springa fram på banan när deras motståndare har spelat bollen högt och sedan slå ner bollen med sådan kraft att det är bokstavligen omöjligt att returnera den.

Power Serve

En powerserv är ett av de viktigaste slagen i tennis eftersom den får poäng omedelbart utan den energikrävande ansträngningen att vinna ett rally. Men serven är såklart också viktig i padel. Att kunna landa en hård serve för första gången i serveområdet kommer att ge dig en mycket bättre chans att få ett ess. Så av alla skott du övar är det förmodligen mer värt att få den här till högsta möjliga standard.

Den viktigaste delen av att få tekniken rätt är att kunna etablera en mjuk övergång som gör att du kan få optimal kraft genom bollen. När du först försöker göra detta, försök inte slå bollen hårt. Koncentrera dig istället på ditt bollkast och överföringen av din kroppsvikt när du slår bollen. Sedan kan du så smått börja försöka slå bollen hårdare när du väl bemästrat servetekniken.

Grundläggande förberedelser för ett hårt, lågt slag

Platta slag passerar lågt över nätet och slås vanligtvis hårdare, men de är svårare att kontrollera. Det är mer sannolikt att bollen träffar nätet eller flyger ut från banan. Förberedelserna för ett hårt, lågt slag liknar att slå dina grundläggande slag. Flytta till bollen med snabba korta steg så att du kan komma i kontakt med bollen och svänga igenom med armen helt utsträckt. Håll ditt baksving kort så att du kan slå snabbare och hårdare.

Slå bollen

Kraften i dina slag kommer till stor del från viktöverföring. Böj dina knän, steg framåt när du slår och rotera genom dina höfter och axlar när du kör bollen med armen avslappnad. Skillnaderna i att slå ett hårt, lågt skott har att göra med kontaktpunkten på bollen och din uppföljning. Börja lågt, slå bollen rakt i dess mittpunkt, med din racketyta vinkelrät mot bollen, varken vinklad uppåt eller nedåt.

Efterbehandling

Låt armen röra sig framåt genom slaget och lyft upp handleden för att avsluta. Om du slår ner bollen kommer den förmodligen inte att rensa nätet om du inte ger tillbaka den från en högre studs. Om du slår upp är det dit bollen kommer. Dessa är grundläggande aspekter, oavsett om du slår en forehand eller backhand. Mer erfarna spelare kan också rikta sina skott mot specifika mål på banan. Plattare skott fungerar bättre om du går framåt in i banan för att avsluta en poäng.

Riktning

Om du spelar med din högra hand, slå bollen i mitten för att rikta bollen rakt fram med din forehand eller backhand, oavsett om det är mitt på banan eller längs linjen. Slå bollen vid kl 3 för att köra den över planen med din forehand. För en backhand, slå bollen vid klockan 9 för att köra den över plan. Om du är vänsterhänt är klockan 3 för en crosscourt-backhand och klockan 9 för en crosscourt-forehand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!
Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!