9 Saker du Aldrig ska Göra i en Padel Match

Padel är en fantastisk sport på många sätt och det är lätt att förstå hur dess popularitet har växt så explosionsartat.

Men med det sagt är padel också en ganska teknisk sport som kräver att du lär dig teknik och strategi för att lyckas och utvecklas på planen. Precis som alla sporter finns det misstag som du bör undvika, vare sig det är med teknik eller regler.

I denna artikel tittar vi närmare på saker du aldrig bör göra i en padel match.Att inte göra dessa saker nedan garanterar inte att du vinner ett spel, men det är nästan säkert att om du låter dem hända kommer du att förlora matchen.

Vad ska vi undvika att göra i en match?

1. Låt inte dina nerver ta över

Detta är lättare sagt än gjort, men det första steget är att vara medveten om detta för att försöka att undvika det.

Det handlar inte om att inte ha nerver eftersom att alla har dem under omständigheter med maximalt tryck. Istället handlar det om att försöka “tämja nerverna” och att ha kontroll över dina känslor. Här är några tips för att göra just detta:

  • Sätt saker i perspektiv: om vi kan komma bort från situationen för att kunna uppfatta vad som händer “långt ifrån” och se bortom vad som är framför oss just nu kan vi bli lugnare.
  • Förstå att allt är en process: en poäng är i ett spel, som ligger inom en uppsättning, som är i en match, bland hundratals som vi kommer att spela. Förstå att en poäng inte är hela världen. Ta istället en sak i taget.
  • Det finns alltid en till chans: En av de bästa sakerna med att tävla ofta är att det finns fler chanser och möjligheter. Att erkänna att motståndaren som slår oss är bättre den dagen lugnar oss också att förstå att resultatet i framtida matcher kan bli något helt annat.

2. Undvik inte att ge ditt bästa

Detta händer främst hos oerfarna, unga och / eller impulsiva spelare, men sällan med en riktigt bra spelare. För att lyckas är det viktigt att alltid ge ditt bästa i alla situationer. Om en situation tenderar att bli för överväldigande och motståndet är för svårt går många nybörjare över till att spela mindre seriöst och sluta anstänga sig. Detta är ett misstag eftersom varje spel och poäng är en chans för dig att utvecklas, oavsett om du förlorar poängen eller inte.

3. Spela inte utan en plan

Den som inte planerar för framgång planerar att misslyckas är ett känt ordspråk som verkligen är sant, till och med i padel.

Du kan gå in för att spela med en bra plan eller en dålig plan, vad du inte bör ha är ingen plan alls.

En plan är en färdplan som berättar vad vi ska göra och vad vår strategi tillsammans med vår partner är. Detta tillåter dig att planera ditt spel för att vinna matchen.

4. Ignorera inte ditt grepp

Sättet som du greppar ditt padelrack är viktigare än vad många tror och har stor påverkan på vår prestanda, men tyvärr är det någonting som nybörjare ofta ignorerar. Med det sagt är det viktigt att du tänker på ditt grepp och lär dig att greppa ditt rack korrekt från början. Detta är speciellt viktigt tidigt så att du inte vänjer dig att hålla racket på fel sätt.

5. Ignorera inte koordination

Koordination i padel är en viktig och grundläggande aspekt för att kunna träffa bollen vid rätt tidpunkt och i rätt position. För att få god koordination spelar benen en viktig roll då de tillåter oss att göra justeringar under spel och placera oss på rätt plats vid rätt tidpunkt och möta bollen på en ideal position. Många nybörjarte gör misstaget att vara för nära eller för långt ifrån bollen tills de lär oss att läsa dess bana och hastighet.

Med det sagt är det viktigt att både tänka på, och träna din koordinationsförmåga i padel för att lyckas.

6. Ignorera inte bollträffen

För att få till bra träffar och placeringar är bollträffen givetvis extremt viktigt. Detta handlar inte bara om hur du träffar bollen, men även var du placerar den. Att slå bollen handlar inte bara om styrka, utan också om kontroll, balans och planering, att veta var man ska slå den.

För att spela padel ordentligt och för att undvika sådana nybörjarfel bör man vara uppmärksam på reglerna och tekniken.

Nybörjare fokuserar vanligtvis på att bara slå bollen utan att tänka på bollträff eller tekniken för sina skott. Därför bör du vara extra uppmärksam på denna aspekt och träna mer på att kontrollera riktningen av dina slag.

När du börjar med padel ska inte ditt huvudfokus vara på kraft, men snarare kontroll, teknik, och placering. En bra övning är att  medvetet tänka ut var du ska placera bollen.

7. Kontrollerar inte hela kroppen

Ett annat nybörjarfel i padel är att du är för stel och inte kontrollerar din kroppskoordination så väl. Padel handlar inte bara om slag, men hur du kontrollerar och rör kroppen på plan. Detta inkluderar givetvis också när du slår bollen. Det är viktigt att du slår bollen med hela kroppen och inte är stel i kroppen när du utför svingen. Vissa nybörjare tenderar att ha en styv kroppsposition när de slår. Tänk på att använda dina ben och armar i ett samspel när du slår. Detta för oss till nästa punkt

Nybörjare gör ofta misstaget att antingen röra sig fel på planen eller att inte röra sig alls. I padel behöver du vara i både anfallande eller försvarande position, beroende på spelet.

Om du aldrig hanterar ditt utrymme på planen och inte spelar från botten eller attackerar från nätet finns risken att du bara fastnar i försvaret och därmed inte har möjlighet att lägga någon stress på din motståndare.

Med detta sagt är det viktigt att förstå hur du justerar mellan försvar och attack.

Positionen på planen kommer att bero på var bollen är och hur den spelas. Utefter detta ska du positionera dig oss framåt eller längre bak

8. Ha inte fel kroppsställning

Du kanske inte har en stel kroppsposition när du spelar, men du kan ha fel hållning. Ett mistag som nybörjare ofta gör är att fokusera på att slå bollen oavsett deras kroppsposition. Mer erfarna spelare vet att de behöver anpassa kroppspositionen och ställningen utifrån bollen.

Sättet som du anpassar dina knän är en viktig aspekt när du slår ett slag i padel. Nybörjare tenderar vanligtvis att slå bollen utan att böja knäna.

9. Fokusera inte för mycket på kraft

Att smasha en boll hårt är väldigt tillfredsställande, men ett misstag som många gör är att fokusera enbart på kraft.

Det är viktigt att komma ihåg att padel är inte en sport där kraft och hårda slag är det viktigaste av allt. Viktigare än detta är teknik och strategisk placering av bollen.

Det finns skott som kräver din maximala kraft, men majoriteten av slag är inte det.  Att använda för mycket kraft kommer sannolikt att leda till misstag, speciellt om du precis börjar spela och är nybörjare.

Med detta i åtanke är det viktigare att börja med att lära dig att kontrollera bollen, innan du utvecklar din padelsmashar.

Vill du bli bättre på att smasha föreslår vi att kika på det bästa Padelracket för bättre smash.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!
Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!