Saker att Tänka på När du Väljer padelrack

Att välja ett padelracket kan vara en stor utmaning för många. Det finns en oändlig mängd olika padelrack i olika former, designer, utformningar, och prisklasser. Så hur ska du möjligen kunna veta vilket som är bäst för just dig?

I denna artikel tittar vi närmare på några saker du bör tänka på när du ska välja ett padelrack.

1. Vikten på racket

Detta är en faktor som många ibland ignorerar eller glömmer att ta hänsyn till. Men att veta hur man väljer vikt är mycket viktigt:

  • Ju högre vikt, desto mer kraft får våra slag.
  • Ett lätt racket, å andra sidan, är mer hanterbart och tillåter större subtilitet i spelet.

I allmänhet rekommenderas vikten för ett padelracket för män vara mellan 360 och 370 gram. Man kan säga att lägre vikt när lämpligare för mer erfarna spelare eftersom att det krävs mer erfarenhet för att kunna utnyttja rackets prestanda maximalt.

För att undvika ett för tungt racket i händelse av att vi sätter flera övergrepp eller skydd, är vikten 350-360 normalt för kvinnor, beroende på deras vikt och om vi har ett mer aggressivt och kraftfullt spel kan vi öka vikten.

2. Välj inte ett rack som är lätt

Man tror ofta att ett lätt padelracket förbättrar spelet och minskar risken för skador.

Det är viktigt att säga att en lätt racket ger bättre grepp och större manövrerbarhet på flertalet slag. Men var försiktig eftersom vikten är ett mycket viktigt element för en padelracket. En för låg vikt kan leda till en allvarlig brist på kraft. Och även om kraften inte är lika viktig i padel som i andra racketsporterna såsom tennis är verkligheten att när du landar en forehand eller till och med en volley, behöver du racketens tröghet för att lägga vad vi kallar tyngd i bollen. Denna vikt i bollen resulterar i bättre bollutträde från racketen och längre bolllängd.

En tyngre vikt kommer också att öka stabiliteten på racketen vid stötar vilket resulterar i bättre tolerans för racket.

Att ha ett racket som är för lätt kan ha motsatt effekt för att minska smärta som tendinit, tennisarmbåge etc.

Med ett racket som är väldigt lätt tenderar du att vilja slå hårdare för att skicka bollen till samma plats som med en tyngre racket. Att slå bollen hårdare kommer därför att öka armens ansträngningar såväl som vibrationerna i racketen och i slutändan öka din potentiella armsmärta och kan riskera att resultera i skador.

Det är därför det är viktigt att hitta rätt vikt som både känns bekvämt och passar din spelstid och nivå. Du vill hitta rätt vikt men samtidigt material anpassade efter dina behov.

Lättare racketar kan vara lämpliga för yngre spelare, kvinnor eller nybörjare som letar efter bättre hantering för snabb progression, men de kommer att begränsas av dessa racketar snabbare. Om du är osäker på vilken vikt som passar dig kan du kika in padelracket på testat.nu och jämföra olika padelracket.

3. Köp inte automatiskt samma racket som professionella

Professionella spelare är mycket imponerande och uppnår extraordinära poäng med toppmoderna racketar. Dessa racketar möter specifika behov som dessa spelare har år efter år.

Många inspireras av professionella spelare och vill därför köpa samma racketar som proffsen har för att uppnå samma nivå.

Men som du kan föreställa dig är proffsens behov inte desamma som för amatörspelare. Vissa racketar som används av de bästa padelspelarna är bekväma och kan rekommenderas för nybörjare eller erfarna spelare som vill ha kul.

Generellt sett är professionella spelarracketar inte lämpliga för nybörjare eftersom de inte erbjuder funktioner som tillåter bra förnimmelser och behaglig känsla under spelet. Nybörjare kommer ha svårt att spela med racketar för erfarna spelare och kommer inte kunna få ut maximal prestanda från det.

4. Typer av gummi i ett padelracket, EVA-gummi eller skum?

Kärna: de två mest använda materialen för kärnan i racketen är EVA-gummi och skum. EVA-gummi är hårt, mindre flexibelt och gör det också svårt för bollen att komma ut, men dess hållbarhet är större, dessutom är de viktigaste egenskaperna hos padeltennisracketar kontroll och kraft, de flesta tillverkare använder dem.

Skum, eller FOAM, har de helt motsatta egenskaperna till EVA-gummit, det är mjukt, det har en medelstor kontroll, medelkraft och en spektakulär bollutmatning, å andra sidan är hållbarheten sämre, ljudet av dessa padelracketar är karakteristiskt. Det finns också en tredje typ av kärna som kombinerar båda.

Detta kallas “hybrid” och det är ett mjukt men motståndskraftigt gummi, som består av en skumkärna med ytterkanter av EVA-gummi. Dess huvudsakliga egenskap är att det ökar stabiliteten i racketen och samtidigt minskar vibrationerna. Denna blandning används inte längre efter uppkomsten av EVA Soft-gummi.

Det är ett EVA-kompositmaterial men med bättre densitet så att beröringen blir mjukare, så dess egenskaper kan ligga mellan skum och eva.

5. Hårdhet

Slagytans hårdhet är en annan viktig faktor att tänka på när du ska köpa ett padelrack.

Padelracketarna som är mjuka ger mer kraft och försvårar kontroll, det vill säga de hjälper dig att försvara dig längre ner på plan och ger mer kraft vid nätet.

Tänk på att ju mjukare padelracketen är, desto mer sannolikt kommer dess livslängd att förkortas. När det gäller hårda padelracketar sker det motsatta. Så om du inte har några problem med att få ut det mesta av bollen, kommer ett hårt racket att ge dig mer kontroll över dina skott, särskilt på nätet.

Mjuka padelracketar: Mjuka padelracketar har högre bolleffekt, men det betyder inte att de har mer kraft än hårda padelracketar. Vad de mjuka uppnår är att bollen avfyras med större studs. Vi kan försvara oss bättre och träffen är behagligare. Dessa typer av racketar föredras av spelare som börjar bli bättre racketar att kontrollera. En annan fördel är att de ger färre vibrationer och undviker eventuella skador som epikondylit.

Hårda padelracketar: De erbjuder inte lika mycket studs och har mindre effekt än ett mjukt racket. De ger dock mer kraft i slagen, eftersom när man slår med all vår styrka kommer bollen att kastas i högre hastighet. Som en fördel har hårda padelracketar större motstånd och tenderar att gå sönder mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!