Så Väljer du Rätt Padelskor – Tips & Guide

Skorna är en av de viktigaste utrustningarna i padel. Att gå in på padelbanan med rätt skor är otroligt viktigt av flera anledningar. Varför? Eftersom skorna påverkar spelarens komfort, prestanda och skadeförebyggande.

Men som du säkert har set finns det en oändlig mängd olika padelskor på marknaden. Hur ska du veta vilka som är bäst och som passar just dina behov? Det finns olika modeller med variationer i sulor, material, läster och teknologier.

När det gäller varumärken är sanningen att konkurrensen är mycket hård, eftersom det för närvarande finns många padelmärken av utmärkt kvalitet. Men några av de mest populära varumärkena när det kommer till padelskor är Adidas, Bullpadel, Asics, Head och Wilson.

Att välja rätt skor för padel

Detta är ett av de viktigaste tipsen, som kan tyckas för uppenbart, men som överraskande nog inte alltid följs.

Ett mycket vanligt misstag bland spelare som precis har börjat inom denna sport är att de hoppar in på banan med vilken typ av sportskor de har i sin garderob. Oftast blir det allts löparskor.

Detta är ett avgörande misstag eftersom att hoppa in på banan med skor som inte är padelskor kan leda till skador. För till skillnad vad vissa tror är det skillnad på padelskor och andra typer av sportskor.

Nuförtiden producerar många padelmärken instegsskor för nybörjare som letar efter något billigt men med de nödvändiga egenskaperna för spelet.

Det är därför det rekommenderas att ta hjälp av en expert. Padelbutiker har vanligtvis personal som hjälper spelaren att välja de perfekta padelskorna.

Padel

Att välja rätt sula

Sulan på en padelsko är en av de viktigaste delarna eftersom det är området som kommer i direkt kontakt med banans yta.

Padelskor finns generellt med tre olika typer av sulor: fiskben, omni och blandad.

Fiskbenets yttersula är det mest rekommenderade och populäraste valet bland spelare. Denna sula kännetecknas av sin utmärkta hållbarhet, men också av sitt goda grepp på marken.

Omni-yttersulan består av ett litet prickigt slitbanemönster. Dess främsta fördel är grepp på andra typer av ytor.

Enda nackdelen är att den greppar sämre underlag, vilket gör glidningen friare och uttalad. Det är därför denna typ av sula inte bör väljas för användning på banor med mycket sand eller grus.

Blandsulan är en typ av sula som har blivit mycket populär de senaste åren. Det är en sula som kombinerar egenskaperna hos omni- och fiskbensskor.

På så sätt strävar de efter att erbjuda en bra balans mellan dragkraft, glidfrihet, motstånd och flexibilitet.

Leta efter skor med bra dämpning

Detta är en viktig funktion för padelskor och för alla andra sporter. Dämpning är den upptagningsförmåga som en sko har, för att minska den kraftiga påverkan av fotstegen och undvika obehag i fötter och knän. Det är alltid viktigt att leta efter skor med ett bra dämpningssystem.

I allmänhet har de en mellansula gjord av ett mjukt och absorberande material som Eva skum. Du kan även hitta andra modeller som innehåller ytterligare komponenter som stötdämpande innersulor, luft- eller gelenheter.

Stabilitet och stöd: en viktig faktor i padel

Stabilitet och stöd kommer alltid att vara ett måste i alla skor. Padel är en mycket intensiv sport som kräver snabba rörelser, sidorörelser, hopp och tungt fotarbete.

Det är därför vi rekommenderar skor som har system eller material utformade för att stabilisera och stödja ditt steg.

Många av skorna som tillverkas av välkända padelmärken innehåller komponenter som har som mål att garantera stabilitet.

Vilken sula ska jag välja?

Allt beror på vilken yta du ska spela på. Olika sulor är designade för olika ytor. Eftersom de flesta padelbanor har sand på sig, som kan vara hala, kanske du vill ha en sko med en sula som är gjord för grusbanor eftersom fiskbenssulan ger dig det grepp du behöver när du är på resande fot.

Paddelbanor byggs dock alltmer med en typ av konstgräs som kräver mindre sand (som de banor som används på World Padel Tour). Dessa ytor är mindre hala så du kan spela på dem i skor med lera eller “all court”-sulor.

Vissa professionella spelare har samma sko med två olika sulor. De använder skon med en lersula när de spelar på banor med mycket sand och byter till ‘all court’-sulan för den nya banstilen.

Att tänka på när du väljer padelskor

Det finns tre adjektiv som beskriver den ideala padelsko: bekväm, lätt och andas.

Komfort är avgörande när man spelar ett spel som innebär snabba rörelser och riktningsändringar – du vill ha en sko med utmärkt dämpning för att skydda dina leder. En lätt sko hjälper dig att nå nästa boll så snabbt som möjligt, men utan att offra dämpning och stabilitet.

Eftersom padel ofta spelas på inomhusbanor eller i varma klimat, bör du överväga en sko som erbjuder andningsförmåga. Det är också viktigt att bära lämpliga sportstrumpor, som hjälper till att se till att skon ger den andningskomfort du vill ha när du är på banan.

Hur ofta ska jag byta mina padelskor?

Även om padel inte är lika slitsamt mot skorna som tennis och andra racketsporter utsätts skorna fortfarande för en del slitage.

Det beror på hur ofta du är på banan och om du har en aggressiv spelstil eller inte, men vi rekommenderar inte att du använder samma skor i mer än 9-12 månader eftersom EVA-gummit i mellansulan börjar tappa sin dämpning och andra egenskaper.

Hur du hittar de padelskorna som är bäst för dig

Kom ihåg att allas fötter är unika – inga fötter är de andra lik. Det är därför du alltid ska prova skorna och se om de passar dina fötter. Titta på om skorna är gjorda med bred eller smal läst och om de passar dina fötter.

Din spelstil och vikt är också faktorer när du väljer paddelskor. Det kanske är bättre för dig att välja en sko med mer dämpning, med en högre mellansula på hälen. Eller så kanske du föredrar en sko som har mindre dämpning, som blir lättare och innebär att din fot är närmare marken, vilket hjälper dig att vara snabbare runt banan.

Andra faktorer att tänka på är stabiliteten och stelheten hos en sko samt estetiken. Om en padelsko är snygg och ser bra ut, är det mer sannolikt att du känner dig bra på banan, vilket bara kommer att förbättra ditt spel.

Källa och vidare läsning:

https://testkungen.se/basta-padelskorna/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!