Så Slår du Skruv (Spin) i Tennis [Bästa Tips]

Spin, eller skruv i tennis innebär att du slår bollen på ett sätt att den skruvas (snurras) för att skapa mer effekt och tekniskt avancerad boll som gör den svårare för motståndaren att ta emot.

Att lära sig att slå dina forehand och backhandsslag med skruv är grunden för att lära sig spela tennis på en hög och avancerad nivå och att utvecklas som spelare.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta för att skapa skruv i varje slag när det behövs för att vinna över dina motståndare.

Hur kan Topspin förbättra ditt tennisspel?

Topspin kan ge dig större marginal för fel eftersom skottets fysik snurrar bollen framåt och nedåt, så att du kan slå högre och djupare samtidigt som du fortfarande håller bollen i spel inom tennisbanans linjer.

På grund av dett höga bollsprången kan ett toppspinslag vara särskilt effektivt mot de med enhandsbackhand, eftersom det är svårare att returnera högre bollar med dem. Ett perfekt timeat och vinklat toppspinslag kan vara en extremt svårt att returnera för motståndare.

Vad är ett topspin slag?

Topspin är bollens förmåga att rotera (rotera) när den rör sig framåt. Bollen snurrar kraftigt när den går framåt och orsakar att den kommer nedåt. Snurreffekten ger en nedåtriktad kraft vilket gör att bollen dyker vilket så småningom får bollen att landa inne i banan.

Ofta i tennis, från baslinjen finns det två skott, det ena är topspin-skottet och det andra är platt-shot.  En spelare med topspin-skott kommer att hålla i långa möten och tvingar ofta sina motståndare att göra fel.

Topspin skott är ett av de grundläggande skotten i tennis. För det mesta är det det första skottet som varje tennisspelare, som börjar spela tennis lär sig. Topspin slag är också grunden i din avancerade tennis. Så, hur man slår en topspin forehand? Låt oss ta en titt.

De bästa skruvbollarna är lätta att slå och de är säkrare skott i tennis.

När du slår ett topspin slag bör du ta hand om två saker; den ena är vinkeln på rackethuvudet och den andra är svingriktningen. För att generera topspin på bollen, måste du verkligen svinga racketen uppåt så att strängarna gnuggar bollen.

Varför är topspin så viktigt?

Att slå bollen med topspin är ett av de mest grundläggande områdena där många fritidsspelare kan förbättra sina spel.
Det är en sak att kunna styra bollen in i banan, men när du vill börja lägga kraft och kontroll till dina slag måste du slå med topspin.

Anledningen till detta är att utveckla markslag som kan användas för att slå topspin kommer att hålla bollen i banan även när du svingar racketen mycket snabbt på bollen.

Att slå bollen med till och med en liten mängd topspin kommer att få bollen att stiga högre över nätet, då kommer snurren att tvinga ner den snabbt i banan innan den studsar upp och mot din motståndare på ett mer aggressivt sätt än att slå platt .
Det betyder då att du kan svinga racketen ännu snabbare mot bollen, och om du kan generera tillräckligt med topspinn är det praktiskt taget omöjligt för bollen att gå ut.

Det är därför så många professionella spelare träffar bollen med kraftig skruv, eftersom de kan svinga mycket aggressivt mot bollen och de kan lita på att den nästan säkert kommer att landa i banan.

Att slå bollen med mycket topspin när du träffar markslag från baksidan av banan ger dig mycket marginal för fel, eftersom det att slå från låg till hög och borsta bollen med dina svingar kommer att skicka bollen högre över nätet än att slå bollen platt längs en jämn flygväg.

Det betyder att även om du är i balans eller i en defensiv position bör du kunna rensa nätet mycket lättare när du träffar toppspinn än någon annan typ av skrurv.

Ju mer topspin du kan slå, desto mer hoppar bollen från spelytan. Detta beror på att när bollen studsar får den tunga skruven att bollen accelererar framåt och upp mot din motståndare.

Detta gör det väldigt svårt att hantera eftersom din motståndare måste antingen flytta långt bakåt eller ta bollen mycket tidigt om de vill slå bollen i en bekväm höjd.

Detta kommer i sin tur att leda till att din motståndare tvingas in i en defensiv position i planen, eller till ett misstag genom att träffa bollen fel.

Detta är en mycket effektiv taktik vid både första och andra serven, varför så många professionella spelare slår sina andra servar, särskilt med mycket topspin!

Därför är det tydligt att se hur viktigt det är att slå bollen med mycket topspin. Du ger dig mer säkerhet i poängen genom att slå bollen högt över nätet men också skjuta tillbaka din motståndare i banan och tvinga dem till en mer defensiv position.

Välj rätt grepp

Om du vill stora mängder skruv i dina topspin slag behöver du först och främst rätt grepp.

Även om det inte nödvändigtvis finns ett “bästa” grepp, om du till exempel vill generera så mycket topspin som möjligt vill du använda ett “semi western forehand grip”.

Vissa spelare kan hävda att det skulle vara optimalt att gå hela vägen till ett western grip, men den extra belastningen som detta kan orsaka på armen och den bristande mångsidighet det skapar är inte värt den lilla mängden extra skruv.

Med detta i åtanke bör du fokusera på att använda ett semi western forehand grepp när du vill skapa mycket topspin.

Detta beror på att racketen kommer att förbli stängd under hela din förberedelse, ändå vara stängd genom kontakt och låta dig svinga aggressivt upp på baksidan av bollen och oroa dig för att ditt skott kommer att flyga ut på banans baksida!

Detta greppet låter dig också slå topspin på låga bollar, även om du måste böja dig lite lägre för dem!
Återigen, fokusera verkligen på att använda ditt racket för att borsta bollen så mycket du kan och generera mer skruv.

Ju snabbare du kan slå baksidan av bollen med detta grepp, desto mer topspin kommer du att skapa.

Du kan tekniskt slå dina markslag med vilket grepp som helst, men vissa är mer fördelaktiga än andra. Semi-western grepp och western grepp är till exempel mer populära val för tennisspelare som vill slå med topspin. Spelare som väljer att använda ett eastern grepp kan ha svårt att generera tillräckligt med topspin. Vissa professionella spelare (som Roger Federer) kommer dock att använda ett eastern grepp medan de fortfarande lyckas skapa skruv.

För att ge rätt bana bör ditt rackets ansikte vara något stängt. Detta gör att du kan slå med mer kraft utan att slå iväg bollen för långt. Om du håller racketsytan i en 45-graders vinkel och borstar bollen kan du få till effektiva topspin forehand slag.

Borsta upp på baksidan av bollen

Ditt rackethuvud ska sjunka under bollen för att få rätt vinkel, och din sving ska resa från låg till hög samtidigt som ditt racket förlängs i en framåtgående svingrörelse för att få rätt mängd topspin.

Friktionen mellan strängarna och bollen får bollen att rotera. I sin tur gör den snurrningen att bollen dyker mot slutet av sin flygning, vilket gör att du kan slå med god kraft och ändå hålla sig innanför rutorna.

När vi säger att borsta bollen menar vi att du vill känna att du använder strängarna för att greppa bollen och lyfta den upp och över nätet.
Denna känsla kommer att generera mer av ett raspande, pinglande ljud från strängarna jämfört med mer av ett dunkande ljud som kommer att uppstå när du slår bollen platt.

Ett av de enklaste sätten att se till att du borstar upp baksidan av bollen ordentligt är att lyssna efter det ljudet och titta på bollen efter att du träffat den.

Om bollen går högt över nätet, träffar banans yta och sedan studsar upp högre än ditt vanliga plattare skott, vet du att du genererar topspin.

För att göra detta måste du igen se till att du börjar med din racket högt, snabbt släppa den under bollens höjd och sedan accelerera upp så fort du kan medan du borstar bollen genom kontakten med bollen.

Om du vill ta saker till nästa nivå, försök att tänka på ditt racket som en vindrutetorkare, borsta vatten från baksidan av tennisbollen.

Om du slår bollen för sent eller för tidigt förlorar du kontrollen över bollen. Använd ditt fotarbete för att ställa in dig i en neutral eller öppen hållning för att möta bollen framför kroppen och få dig i rätt position för att lägga till en hel del snurr på bollen. Detta för oss till nästa punkt.

Bra fotarbete

Ditt fotarbete är en mycket viktig del av att lägga till kraft och därmed rackethuvudets hastighet till dina skott.

Att böja knäna, använda dina höfter och införliva mer rotation i dina markslag och servar ger dem mer kraft.

Detta beror på att du kommer att använda hela kroppen för att generera kraft snarare än bara din arm eller handled.
Du kan därför använda denna extra kraft från din benenhet och översätta den till mer topspin. För att göra detta måste du se till att din racket under svängningen går under bollens höjd.

Detta är en avgörande del av att utveckla tillräckligt med topspin, eftersom det är att slå bollen underifrån och svinga upp som genererar skrurv i första hand.

Därför är det ett måste att böja knäna och få ditt racket under bollens höjd.

Använd din kropp också för att gå igenom dina skott och lägga till mer kraft till dem, medan du verkligen borstar upp baksidan av bollen för att generera mer skruv.

Vinkla din handled

När du har nått kontaktpunkten med bollen, ska du röra din handled och flytta den i en vindrutetorkarrörelse som borstar upp och över bollen och ger maximal centrifugering.

Ett av de vanligaste misstagen som tennisspelare gör (särskilt nybörjare) är att inte följa igenom svingen ordentligt. Se till att du behåller din svinghastighet när du når kontaktpunkten med bollen och följer igenom. Din uppföljning kan sluta med din höft eller över axeln, men det som är viktigt är att du förbinder dig till din sving med rätt rörelse och hastighet, så att din boll har tillräckligt med topspin för att hoppa in på rätt sidan linjerna igen.

Hur man får skruv på tennisbollar

Om du tittar på en sving från förhand (eller bakhand) från sidan kan du se att den har två olika steg. Det viktigaste för att slå topspin slag är svingen.

När vi svingar armen naturligt vid sidan av vår kropp kommer den att färdas mer horisontellt när den är närmare kroppen och sedan övergå till en mer vertikal rörelse när den går bort från kroppen.

Armen är fäst vid axeln till kroppen, och den fungerar som en pendel så att den bara svänger runt sin ankarpunkt, axeln.

Det säger oss att om vi träffar bollen närmare kroppen kommer vi att slå bollen plattare eftersom racketen rör sig mer horisontellt. Omvänt, om vi slår bollen mer framåt, kommer vi att slå med mer topspin eftersom racketen går mer vertikalt.

Det här är den viktiga mentala bilden du behöver använda när du slår dina markslag.

Enbart svingen kommer att få bollen att snurra eftersom racketen färdas uppåt av sig själv och eftersom armen naturligt svänger på ett cirkulärt sätt.

Därför kan vi skapa skruv genom att helt enkelt svinga och låta racketen slå bollen medan den studsar upp och ligger lite mer framför dig.

Om du då får en snabb, inkommande boll bör du försöka hitta rätt del svingen som är lite mer horisontell.

Om du gör det blir det lättare att slå bollen på sweet spot samtidigt som du upprätthåller den uppåtgående rörelsen som gör att skruven händer naturligt. Visst, det här är inte extremt topspin, men bollen snurrar tillräckligt snabbt för att vi kan kontrollera den ganska bra och spela mycket konsekvent.

Se till att rackethuvudet måste vara vänt nedåt innan du börjar göra racketens sving framåt. Denna vinkel hjälper dig att generera skruv-effekten. Vid kontakt med bollen, försök att gnugga och borsta bollen så mycket du kan. Använd dina handleder för att svinga bollen. Att röra på handleden hjälper dig att generera lite extra skruv på bollen.

Ta kontakt med tennisbollen framför kroppen

En annan viktig faktor när du slår ett topspinslag. Förbered dig tidigt för skottet. Ta kontakt framför kroppen. Det gör det möjligt att generera maximal skruv med ditt skott snarare om du är sen på ett skott och bollen är långt bak från din kropp.

Slå bollen högt över nätet

Topspin slag anses vara det säkraste skottet i tennis. Varför? På grund av dess topspin-effekt som hjälper bollen att föra tillbaka den till marken. Så oroa dig inte för mycket angående bollens höjd. Topspin slag ger dig mycket större felmarginal. Slå bollen en bit över nätet och oroa dig inte, om du träffar ett bra topspinslag kommer bollen tillbaka in på planen.

Koordination

Koordination är otroligt viktigt för att uppnå bra skruv med dina slag. För varje slag spelar koordination en nyckelroll i utförandet. Axelrotation, rörelse i överkroppen, rörelse i underkroppen, racketsving, handledsrörelse, bollens kontaktpunkt; allt ska vara i perfekt samordning för ett perfekt skott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *