Så Slår du Forehand i Tennis [Komplett Guide]

Forehand i tennis är det första skottet som läggs till i någon spelares portfölj av tennistekniker. Det är det mest viktiga och grundläggande slaget i tennis som gör att du kan hålla ett spel igång och vinna massor av poäng med rätt teknik.

För nybörjare är det också en av de enklare teknikerna att utföra.

Naturligtvis används forehand för att attackera, medan backhand används för att flytta motståndaren, försvara och bygga poäng.

Med en bra forehand kan du effektivt täcka 75% av banan, vilket gör den till en väsentlig del av ett gediget markspel och singelstrategi.

I denna artikel går vi igenom hur du slår en effektiv forehand i tennis och allt du bör tänka på.

Vad är forehand i tennis?

För de allra flesta tennisspelare är deras forehand deras bästa skott. En spelare träffar en forehand när han tillåter bollen att studsa en gång på sin plan innan spelare slår den och träffar den på sin dominerande sida. Med mycket få undantag träffar spelare forehand med bara en arm. I vissa sällsynta fall kommer en spelare att slå både en forehand och backhand med två händer.

Förberedelse

Att komma i rätt position är det viktigaste elementet i alla forehand. Det lägger grunden för bra fotarbete och racketförberedelser vilket ger dig kraft, kontroll och balans för att producera en utmärkt forehand.

Att ha en dålig position kommer att kosta dig värdefull tid, vilket gör dit slag mer komplicerat att utföra.

Använd rätt grepp

Det är viktigt att använda rätt grepp när du slår en forehand i tennis. Hur du greppar racketen översätter känslan från racketsträngarna som interagerar med bollen till din hand. Därför känner du vad som händer med bollen och du vet hur man ska anpassa slaget till den.

Om något inte stämmer med greppet, kommer dina forehands inte att ha bra kontroll oavsett hur din andra externa teknik ser ut.

Det vanligaste misstaget är att handen är vinkelrät mot handtaget. När spelare håller racketen så stöder de inte racketen bra eftersom pekfingret inte är utbrett.

Det gör att rackethuvudet känns väldigt tungt. För att kontrollera det måste du spänna upp dina handledsmuskler, vilket gör att du tappar känslan av rackethuvudet och därmed får svårare med att spela exakt.

Rätt grepp är när vi sprider ut fingrarna lite så att du ser pekfingret under racketen. Anledningen till att vi vill ha pekfingret där är att det hjälper oss att skjuta rackethuvudet uppåt.

När vi svingar mot bollen och applicerar topspin hjälper detta finger oss att vrida handleden och driva racketen uppåt.
Det ger oss mycket bra stöd för racket.

Med det sagt, kolla hur ditt nuvarande grepp på forehand ser ut och se till att du lägger till den här lilla pekfingertekniken där inne så att ditt racket blir mer stabilt i din hand.

Håll dig på tårna och vrid foten i den riktning bollen kommer mot dig. Detta möjliggör snabb rörelse för att komma till bollen, vilket är avgörande för en korrekt tidsmässig bakåtsving. Anledningen till att vi vill vara på tårna är så att vi kan gå snabbare med vårt första steg och kunna reagera snabbare.

Gå in i en rätt hållning när du har nått önskad position. Med knäna lätt böjda, axlarna vända åt sidan; vänster hand sträckt ut framför dig, bör ditt racket vara bakom din kropp i läge för ryggsvingen.

Bakåtsving

Ta tillbaka ditt racket med armbågen nära kroppen och vrid överkroppen i sidled. Din vänstra axel ska vara vänd mot nätet med armen ut för balans och även följa den mötande bollen. Luta dig lite på bakbenet och förbereda dig för att flytta vikten framåt. Medan du svingar din racket i en halvcirkelsrörelse, flytta din vikt på frambenet och ladda din kropp för kraft att slå bollen.

Sving och bollkontakt

Ta tag i ditt racket, håll ögonen på bollen och vrid din kropp mot dess riktning. Lås din armbåge, fortsätt att svinga racketen till nivån på bollen och böj ditt främre ben något. För ett platt skott, håll ditt racketansikte rakt när din boll kommer i kontakt med sweet spot på racketens ansikte. För topspin, stäng racketansiktet något och borsta bollen för att ge den en bra hastighet eller försvara dig mot snabbare skott.

Följ igenom slaget

Efter kontakt, fortsätt att hålla huvudet nere och flytta din racket i den riktning du vill att bollen ska färdas mot. Detta hjälper dig att hålla din balans för övergången till nästa skott. Avsluta din uppföljning genom att hålla armen avslappnad och se till att din racket är helt förbi din axel.

En dålig genomsving kan leda till en dålig träff och också orsaka skador. Därför är det viktigt att låta din racket färdas i slutet av den maximala svängbanan.

Efter kontakt kommer ditt rackethuvud att förbli stabilt och fortsätta att röra sig uppåt och framåt som om du trycker på bollen. Efter några centimeter börjar den vända och röra sig över kroppen när kroppen fortsätter att rotera. Racket avslutas på andra sidan av kroppen.

Ett bra sätt att säkerställa en korrekt uppföljning är att tänka på att fånga racketen med den icke-dominerande handen och se till att den slående armbågen slutar framför hakan.

Fotarbete

När du slår en forehand kan du välja att slå bollen med en öppen hållning, med en stängd hållning eller någonstans mellan båda ståndpunkterna.

Öppen hållning på förhand – Med denna hållning har du båda fötterna och höfterna öppna mot nätet. Det är utmärkt för att slå framhandshänder när du är tillbaka vid baslinjen.

Stängd hållning på forehand – Denna hållning används vanligtvis när du närmar dig nätet. Du tar din vänstra fot runt framsidan av kroppen (för högerhänta spelare). Detta stänger dina höfter och överkropp.
Återigen kommer de flesta spelare att ha en viss variation av de två positionerna beroende på vilken typ av forehand de träffar. Se bara till att du undviker att trampa över kroppen eftersom detta kommer att blockera dina höfter och hindra din sving. Om du är för öppen kommer du inte heller kunna få kraft.

Vanliga misstag i forehandslag

Ett mycket vanligt misstag är att du svänger enbart med armen. För att få till en effektiv forehand måste du röra på hela kroppen.

Fel handledsposition

För att uppnå maximal acceleration och kontroll är det absolut nödvändigt att hålla ett löst grepp och låta handleden arbeta.

Korrekt användning av underarmen

Handleden och underarmen är de sista delarna av slaget och spelar därför en avgörande roll för korrekt utförande av forehanden.

Slår inte igenom hela slaget

Ett annat vanligt misstag är att försöka återhämta sig för tidigt i slaget och flytta din vikt i fel riktning när du träffar.

 

 

 

 

 

Bästa tips för tennis för forehand

Det här är några av de bästa tipsen för att få en fantastisk forehand:

  • Fotarbete: Även om det kan se ut som om det mesta av din forehandkraft kommer från en snabb sving, kommer den faktiska kraften från dina ben. Träna benen och se till att du använder dem bra i din forehand.
  • Använd rätt hållning: bli inte alltför fast i att använda en forehandhållning. Tennis är ett spel där du behöver anpassa dig hela tiden, så varje skott kommer att kräva olika hållningar. Det handlar om att använda rätt hållning för den specifika forehand.
  • Gå alltid framåt: Försök alltid att se till att din kroppsvikt går framåt när du slår i förhanden. Det minskar misstagen i nätet och ger dig mer kraft.
  • Slå framför kroppen: Försök att alltid få kontakt med bollen precis framför kroppen, helst i höfthöjd. Låt inte bollen bli för hög, annars blir det svårare att tima skottet ordentligt.
  • Snabbare är inte alltid bättre: En stor missuppfattning för nybörjare (och vissa avancerade spelare) är att du måste slå din forehand hårt för att vinna poäng. Det är helt felaktigt, och i de flesta fall kommer en välplacerad forehand vara bättre än en snabb.
  • Variera: Försök alltid ändra på saker som vinklar, riktningar och hastighet. Det gör det svårare för din motståndare att förutse ditt slag. Så se till att du tränar varje typ av forehand där ute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *