Så Slår du en Bandeja i Padel [Steg-För-Steg]

Bandeja är ett av de svåraste skotten för spelare att lära sig. Det kan vara särskilt svårt för tennisspelare eftersom tekniken, kontaktpunkten och till och med placeringen skiljer sig mycket från tennissmashen.

Ordet ”Bandeja” som betyder ”bricka” på spanska är namnet på skottet eftersom det ursprungligen var tekniken att ha racket likt en brucka så att drycker kunde läggas ovanpå den. Generellt kan man säga att det kallas detta eftersom du hållar ditt racket som en bricka i utgångsläget. Det här skottet är en blandning mellan en smash och volley. Bandeja är också känd som en defensiv slash -smash i syfte att få tillbaka nätpositionen. Det används ofta för att motverka en lob från motståndaren.

Det finns några viktiga element du bör tänka på med det här skottet, och vi ska gå igenom detta i detalj i denna artikel, men här är grunderna:

Gå tillbaka tidigt – så snart du ser din motståndare slå en lob, vänd dig omedelbart och börja förbereda dig för skottet. Det är viktigt att börja flytta genast, för …

Kontakten måste vara framför – det enda sättet att genomföra skottet korrekt är att flytta tillbaka snabbt och tillräckligt tidigt för att komma bakom bollen. Kontakten framför betyder att ditt slag kan gå ordentligt genom bollen och det betyder också att du kan …

Flytta dig snabbt tillbaka till position – det här hjälper dig att behålla den positionen, vilket är huvudsyftet med detta skott. Målet med detta skott är att se till att du inte attackeras på nästa boll och om möjligt ändra en defensiv position till en attackposition. För att göra detta finns det specifika målområden att sikta på:

In i hörnet – Att träffa enkel- eller dubbelglas ger dig mer tid att komma till nätet eftersom bollen saktar ner från glaset. Att tvinga din motståndare in i hörnet av banan sätter också din motståndare i defensiv position.

Ner i mitten – slå mellan de två motståndarna så att den andra studsen är nära bakglaset vilket kommer att tvinga dina motståndare ur position genom att flytta dem till baksidan av planen.

Vad är tekniken för att slå en bra bandeja?

Bandeja är det viktigaste slaget i padel. Det är ett unikt skott som inte finns i andra sporter, men som ofta används i padel.

Bandeja är i grunden ett skott vi använder för att inte förlora bollen när våra motståndare lobar. När loben är lite kort kan vi accelerera eller till och med attackera bollen med en bandeja.

Det är viktigt att känna till “din” plats för påverkan. När du väl vet exakt var du ska slå bollen kommer du att vara bekväm och du kan få till en effektiv bandeja. Denna inverkan är när din arm är helt utsträckt, i ögonhöjd.

Förberedelsen

Spelar på hög nivå tar som en paus innan de slår sitt skott. Det är inte bara med bandeja utan med alla slag av padel. Denna paus stabiliserar kroppen för att få bästa möjliga prestanda. Genom att göra detta uppnås förberedelsen genom att ta ett steg med den icke-dominerande foten (vänster) mot fältets mitt.

Detta steg gör det möjligt för dig att öppna banan, ändra nedåtstyrka från baksidan till fronten och komma tillbaka till nätet snabbare. På kroppens övre del sker pausen när båda armarna har nått den perfekta förberedelsen.

När motståndaren utför loben sätter vi oss omedelbart i profil, vilket gör att vi kan nå den bästa positionen snabbare. Den icke-dominerande handen (vänster i de flesta fall) pekar först mot sidogallret, och ju närmare vi kommer, desto mer hjälper det att sträcka kroppen uppåt. Den dominerande handen förbereder slaget med den böjda armbågen och placerar sig långsamt i samma hastighet som den icke-dominerande handen.

Fötterna

Under en bandeja på marken måste spetsen på den främre foten riktas mot motståndsspåret. Den bakre foten böt vara vinkelrät mot den främre foten.

Under en bandeja kommer den bakre foten att ta fart, den främre foten kommer att användas för landning. Det bör vara inriktat mot nätet så att du kan springa framåt.

Ben

Böj alltid för att bättre justera träffhöjden när du är på marken och för att ge bättre drivkraft när du hoppar.

Hållning

När du slår en bandeja bör du ta en “stolt” position på banan. Denna del av kroppen gör att du kan kontrollera din boll och påskynda den genom att snurra. Om din kropp faller eller böjer sig kommer din bandeja att påverkas.

Den dominerande handen

För att din bandeja ska bli så effektiv som möjligt är det bättre att förbereda dig mycket tidigt. Så snart du har läst situationen, förbered ditt skott antingen genom att göra den direkt i positionen eller genom att föra den framför knäna. Med den andra metoden kan du placera axeln korrekt.

Du har två möjligheter: antingen håller du armen rak för ett snitt, eller så “bryter” du armen för att ge en “borstad” effekt. På en avancerad nivå och för att dölja effekten för dina motståndare förbereder vi oss med den “böjda” armen och i sista stund kommer vi att uppnå den önskade effekten.

Huvudet

Även om det låter konstigt påverkar huvudets position riktningen på bollen. Om ditt huvud pekar nedåt när du träffar, kommer din boll snabbt att dyka mot nätet. Tvärtom, om ditt huvud håller sig högt, kommer din boll att gå mot bakrutan. Det är upp till dig att anpassa dig.

När du är ordentligt förankrad i marken är det bra att komplettera gesten med den dominerande handens arm i en lyftrörelse runt halsen.

Under bandejas i slag är det bättre att avsluta gesten i riktning mot önskad zon, en kortare avslutning av gesten gör att du snabbt kan återställa ditt läge.

Allt beror på höjden där du ska slå bollen. Vi pratade om ögonhöjd, men kanske kommer du att vara rak, med benen böjda eller något hängande. Så beroende på denna höjd kommer din gest att vara mer eller mindre hög.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!