Poängräkning Tennis – Så Fungerar Det

När du först presenteras för tennis är en av de mest förvirrande och överväldigande aspekterna av det dess poängsystem. Det finns flera olika termer du behöver lära dig, inklusive poäng, spel, fördel, uppsättningar och tie-break. Du måste också lära dig att räkna poäng på ett helt nytt sätt (0, 15, 30, 40). Du måste lära dig när varje spelare får poäng och när de byter sida.

Det här är ingen lätt uppgift, särskilt när du fortfarande inte ens är säker på om du gillar sporten.

Det finns dock inget behov av panik! När du väl har en grundläggande förståelse för hur poängsystemet fungerar blir det faktiskt väldigt enkelt att följa tennismatcher. Idag ska vi försöka förklara reglerna för tennis på ett lätt sätt, så även nybörjare kan räkna tennispoäng efter att ha läst den här artikeln.

Tennispoängsystemet fungerar på ett sätt där spelare samlar poäng, spel och uppsättningar. Tennispoäng räknas som 0, 15, 30 och 40. Den första spelaren som vinner 4 poäng vinner ett spel och den första spelaren som vinner 6 matcher vinner en uppsättning. För att vinna matchen måste en spelare vinna 2 uppsättningar.

Hur man får poäng i tennis

Poäng är grunden för tennispoängsystemet. Du kan tänka på dem som byggstenarna i en tennismatch. När en tennisspelare samlar poäng kommer han eller hon så småningom att göra ett spel. När tillräckligt många spel har ackumulerats kommer spelaren att göra en uppsättning. Beroende på vilken turnering spelaren deltar måste han eller hon vinna 2 eller 3 set för att vinna hela matchen.

Den första poängen i en tennispoäng kallas “15”. Den andra, tredje och fjärde punkten kallas “30”, “40” och “match point.” När du lär dig hur man räknar poäng i tennis är det viktigt att komma ihåg att serverns poäng kommer först (15 × 0 om servern vinner den första poängen).

Vi kan dra en parallell till vårt vanliga siffersystem. Först börjar vi räkna med enheter (1, 2, 3, …). Så småningom, när vi ackumulerar tillräckligt med enheter, flyttar vi till tiotal (10, 20, …). När vi har tillräckligt med tiotal går vi vidare till hundratals (100, 200). Slutligen, efter att vi fått tillräckligt med hundratals, når vi tusentals (1000, 2000). Enkelt uttryckt, så fungerar vårt standardnummersystem:

Enheter → Tiotal → Hundratals → Tusentals

Samma princip gäller tennis. Nedan följer den grundläggande strukturen för tennispoängsystemet:

Poäng → gem → Uppsättningar → Match

Så hur kan en spelare få poäng i tennis? Grundprincipen för tennis är att en spelare måste slå bollen över nätet, till ett avgränsat område. Din motståndare kommer att försöka göra detsamma, och om ni båda lyckas kommer ni att delta i ett spel (en boll som går från ena sidan av banan till den andra). Baserat på den principen finns det fem sätt en spelare kan få poäng i tennis:

  • Din motståndare missar två servar i rad, antingen i nätet eller utanför serverutan (kallas ett dubbelfel)
  • Din motståndare missar i nätet under ett spel (kallas fel)
  • Din motståndare slår ett skott över nätet, men utanför din planhalva (kallas även fel)
  • Du slår ett skott som går förbi din motståndare (kallas en vinnare)
  • Du slår ett skott som studsar två gånger på din motståndares bana innan han eller hon kan slå den (kallas dubbel studs)

Förutsatt att du kan vinna en poäng med någon av metoderna som nämns ovan, kommer du att få poäng. Så småningom kommer dessa att bli ett poäng (se nedan).

Vad är ett game i tennis?

“Ett set består i sin tur av sex game. Det gäller alltså att vinna sex game för att vinna ett set. Dock måste ett set vinnas med två games marginal. Detta innebär att du inte vinner ditt set om du går från 5–5 till 6–5 utan du kan då endast vinna om du vinner även nästa game och ställningen blir 7-5.”

Ett game i tennis är det andra steget i poängsystemet. I grund och botten är det en ackumulering av 4 eller fler poäng som vunnit samma spelare. Efter att ha vunnit 6 matcher vinner en spelare ett set.
När en tennismatch startar börjar en spelare att serva och den andra börjar ta emot. Spelet börjar vid 0x0.
Den första spelaren som vinner en poäng får ett nominellt poäng på “15”. Om spelaren som servar vinner den första poängen blir poängen därför 15 x 0. Å andra sidan, om spelaren som tar emot vinner den första poängen blir poängen 0 x 15. Sekvensen av tennis poäng i ett spel är följande:
0  → 15 → 30 → 40 → game

När spelarna fortsätter att vinna poäng kommer deras poäng att flytta från 0 till 15 till 30 till 40, och han eller hon kommer så småningom att vinna gamet. I grund och botten gör spelaren som först vinner 4 poäng ett game. Men om båda spelarna vinner 3 poäng i ett spel (och poängen är 40 x 40) måste en av dem få en marginal på 2 poäng för att vinna spelet. Båda spelarna kommer att fortsätta spela spelet tills en av dem får 2-poängs ledning.

Vad är ett set i tennis?

Ett set är den tredje etappen av tennispoängsystemet. När en spelare har samlat tillräckligt med game (som nämnts ovan) vinner han eller hon ett set. Generellt kommer en spelare att vinna eett set om han kan vinna 6 matcher innan hans motståndare kan vinna 5.

Om en av spelarna kan göra det, vinner han ett set, båda spelarna tar en paus och både poäng och spelräkning går tillbaka till 0 x 0. Till exempel, om spelare A vinner 5 matcher, vinner spelare B 4, följt av spelare A som vinner 1 till, spelare A har vunnit ett set med 6 x 4 och poängen kommer att gå tillbaka till 0 x 0.

Men om båda spelarna tappar vid 5 matcher till 5 måste en av dem vinna med 2 marginaler. Det betyder att en av dem skulle behöva vinna 2 matcher innan hans motståndare kan vinna ett spel. Om det händer vinner spelaren som gör det det med 7 x 5 och poäng- och spelräkningen går tillbaka till 0 x 0.

Slutligen, om båda spelarna tappar vid 6 matcher till 6, kommer de att behöva spela en tiebreak, vilket är något slags “specialspel” i tennis. Vi kommer att täcka reglerna för tiebreak nedan. Men först kommer vi att visa hur en vanlig tennisuppsättning skulle fungera.

Vad är en Tiebreak i tennis?

En tiebreak är en speciell typ av spel, utformad för att bryta oavgjort mellan två spelare (därav namnet). Normalt inträffar en tiebreak när båda spelarna är bundna vid 6 matcher till 6. Poängsystemet i ett tiebreak-spel fungerar annorlunda än vanliga spel (0, 15, 30, 40), och du bör räkna poängen med det vanliga numeriska systemet ( 0, 1, 2, 3, 4, …). Normalt vinner den första spelaren som når totalt 7 poäng tiebreak och vinner också setet. Om båda spelarna slår 6 x 6 poäng i tiebreak, kommer vinnaren att vara den som får 2 poängs fördel (till exempel 8 x 6 eller 9 x 7).

När tiebreak är över går både poängpoängen och matchpoängen tillbaka till 0 x 0 och den vanliga tennispoängsättningen börjar om (0, 15, 30, 40). Under tiebreak tjänar spelaren som börjar servera (spelare A) för en poäng. Den andra spelaren (spelare B) tjänar sedan för 2 poäng. Efter det kommer varje spelare att tjäna för 2 poäng tills spelet är över.

Under tiebreak kommer spelare att byta planhalva när summan av poäng är lika med 6 eller någon multipel av 6 (4 × 2, 3 × 3, 6 × 6, 9 × 9,…).

Hur man vinner en tennismatch

Nu när vi har täckt hur man vinner tennispoäng, game och sets är det dags att förklara hur en spelare kan vinna en match.

För att vinna en tennismatch måste en spelare vinna antingen 2 av 3 set eller 3 av 5 set, beroende på vilken turnering han eller hon spelar. De allra flesta tennisturneringar fungerar under “2 av 3-regeln”. Vad det betyder är att, för att vinna en match, måste en spelare vinna 2 set före sin motståndare. Möjliga slutresultat är 2 uppsättningar till 0 eller 2 uppsättningar till 1. Några möjliga spelpoäng skulle vara 6 × 3 7 × 5 (2 uppsättningar till 0 vinst) eller 2 × 6 6 × 4 7 × 6 (2 uppsättningar till 1 vinst) .

Mycket få turneringar tillämpar “3 av 5-regeln”. För det mesta används ett sådant poängsystem endast i Grand Slams. För att vinna matchen måste en spelare vara den första som vinner tre set. Möjliga poäng är 3 uppsättningar till 0, 3 uppsättningar till 1 eller 3 uppsättningar till 2. Dessa matcher tar mycket längre tid, vanligtvis med en varaktighet på mer än 3 timmar (eller till och med 11 timmar !!).

Villkor för poängsättning av tennis

Nedan hittar du en snabb definition av termerna som nämns ovan, om du behöver pussa på något:

Poäng: Det första steget i tennispoängsystemet. Följ normalt 0, 15, 30, 40 progression, men följer det vanliga numeriska systemet (0, 1, 2) under tiebreaks. Börjar med att en av spelarna serverar och kan sluta med antingen en vinnare, fel, dubbel fel eller dubbel studs. När en spelare samlar poäng vinner han eller hon så småningom ett spel.

Serve: Tennisslag som en spelare börjar poängen med. Vanligtvis slår spelaren bollen ovanför huvudet, och han måste slå den över nätet och inuti servicelådan som ligger diagonalt mot honom.

Vinnare: När en spelare träffar ett skott som inte returneras av motståndaren. Ett av de 5 sätten att vinna en poäng.
Fel: När en spelare träffar en boll i nätet eller utanför banan. Det här är 2 av de 5 sätten att vinna (eller förlora) en poäng.
Dubbel fel: När en spelare missar två serier i rad, antingen i nätet eller utanför serverutan. Det resulterar i en förlorad poäng.
Dubbelstuds: När en spelare träffar ett skott som studsar två gånger på motståndarnas plan innan han eller hon kan slå tillbaka. Ett av de 5 sätten att vinna en poäng.

Game: En ackumulering av poäng som vunnits av samma spelare. För att vinna ett game måste en spelare vinna 4 poäng före sin motståndare. Om båda spelarna slår 3 poäng till 3 (40 x 40) måste en spelare få en 2-punktsfördel för att vinna spelet.
Set: En ackumulering av game vunnits av samma spelare.

För att vinna en uppsättning måste en spelare vinna 6 matcher före sin motståndare. Om båda spelarna spelar 5 matcher mot 5 måste en spelare nå 7 matcher före sin motståndare. Om båda spelarna tappar vid 6 matcher till 6 kommer en tiebreaker att spelas för att bestämma vinnaren av uppsättningen.

Tiebreak: En speciell typ av spel, utformad för att avgöra oavgjort mellan två spelare.

Den följer inte det vanliga tennisräkningssystemet och följer istället det vanliga numeriska räknesystemet: 0, 1, 2, 3, etc. Den första spelaren som når 7 poäng vinner tiebreak och följaktligen uppsättningen. Om båda spelarna slår 6 poäng mot 6, vinner den första spelaren som uppnår en 2-poängs fördel.

Match: En ackumulering av set som vunnts av samma spelare. För att vinna en match måste en spelare vinna 2 av 3 uppsättningar eller 3 av 5 uppsättningar, beroende på vilken regel som används i turneringen.

2 av 3: Regel tillämpas på de flesta tennisturneringar. En spelare måste vinna 2 uppsättningar före sin motståndare för att vinna matchen.

3 av 5: Regel tillämpas på Grand Slams. Spelare måste vinna 3 uppsättningar före motståndaren för att vinna matchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!