Padel Utomhus VS Inomhus – Fördelar och Nackdelar

Padel kan spelas både inomhus och utomhus. Vilken föredrar du?

Spel inomhus och utomhus har båda sina fördelar och nackdelar. Men faktum är att när det kommer till padelspel utomhus beror det mycket på vädret och vädrets förutsättningar. I Sverige, till exempel, kan vi inte spela padel utomhus på vintern när det är snö. Och att spela utomhus i kyla är inte heller roligt. Detsamma gäller när det regnar kraftigt. Med det sagt behövs det bra väder för att kunna njuta av padel utomhis.

Padel är en sport som överskrider det konventionella sportplanet. Det är inte bara en fartfylld, lätt att lära sig och spela, rolig sport, utan den har utvecklats till en social livsstil. Över hela Europa är Padel plattformen för umgänge genom den mest beroendeframkallande sporten.

Padel har vuxit till en rolig beroendeframkallande sport, inte bara för grupper av vänner, utan har blivit ett perfekt sätt för vänner att träffas och ugås.

Padel bidrar till ett roligt sätt att umgås utan att göra det för svettigt eller utmattande som andra sporter, och utan att vara för passiv och avslappnad.

Men med Padel-banorna utomhus kommer ett mycket vanligt problem. Du vill inte bli svettig, solbränd eller uttorkad när du spelar i solen. Du kan inte heller spela i regnet. Under dagen måste vädret ha precis rätt förutsättningar för att padelspel utomhus ska bli njutbart. Nätterna bör naturligtvis också vara regnfria.

Det fina med Padel är att den kan spelas både inomhus och utomhus. I Sverige finns det som tur är en blandning av inomhus och utomhus Padel-banor. Medan utomhusbanorna ger dig en frisk fläkt, en glimt av himlen och en öppen känsla, är den mycket sårbar för vädrets växlingar.

Inomhusbanor ger dig den rätta lösningen. Även om det kanske inte ger en öppen känsla som en utomhusbana ger, men med rätt blandning av belysning, utrymme och luftkonditionering, skulle en inomhus padelbana göra det möjligt för Padel-entusiaster att kunna spela sporten under långa timmar, utan att oroa sig. om gassande sol eller piskande regn.

Inomhus padelbanor är perfekta för alla tillfällen. Hela laget kan njuta av spelet bekvämt, antingen som spelare eller åskådare. Padelbanor inomhus gör det roligare att vänta på din tur. Det gör det möjligt för de icke-spelande medlemmarna i laget att njuta av att vara åskådare. Lag kan spendera timmar på att spela vänskapsmatcher eller miniturneringar, skapa roliga spel runt padel utan att behöva rätt förutsättningar eller behöva vänta på vädret.

Padel

Den slutna, mysiga miljön i en inomhuspadelbana med en sval temperatur och god belysning gör spelet bekvämare. Den blotta förmågan att kunna tillbringa timmar tillsammans, även i stora grupper, antingen spela eller titta eller bara hänga runt, är en tillräcklig möjlighet för att göra padel helt immunt mot naturens element.

Även för seriösa professionella spelare innebär att spela utomhus att hantera hårda vindar, blöta banor, våta bollar och våta glasväggar – allt detta skapar mycket olägenheter och oönskad distraktion från sporten. Padelbanor inomhus är perfekta för seriösa träningspass, matcher och långvariga turneringar.

Utomhuspadelbanor

Du var tvungen att ställa in ett spel på grund av dåligt väder, regn eller vänta på väderprognosen för att ta reda på vilken sommar som var den bästa dagen att spela. Trenden “inomhus” efterfrågas mer och mer av spelare eftersom de kan spela när de vill utan att vara beroende av vädret.

Har inomhuspaddeln bara fördelar? Låt oss göra en liten analys:

Fördelarna med inomhuspadelbanor

Att spela inomhus håller oss borta från problem när vi spelar. Utan att behöva uppmärksamma regnet, vinden, glasets studs och till och med den irriterande solen vi spela utan att behöva tänka på dessa element. Förutsättningarna kommer alltid att vara optimala för god träning av spelet.

Användningen av vår utrustning kommer inte att vara föremål för några extraordinära ansträngningar. Vi vet alla att spel med våta bollar gör dem mycket tyngre och som ett resultat kommer racketen att lida mer när man slår med en eventuell risk för sprickbildning. Å andra sidan kommer regn att göra bollarna oanvändbara för andra ändamål.

De flesta paddelklubbar inomhus har bättre underhållna padelbanor än utomhus, eftersom de inte utsätts för slitage från väder och temperatur.

Nackdelarna med inomhuspadel

Det finns dock nackdelar med padelbanor inomhus. Inte enbart fördelar.


Dyrare

En viktig nackdel med att spela padel  inomhus är att det är mycket dyrare än att spela utomhus. Det finns många ställen, främst i tennisklubbar, där vi kan spela utomhus till skillnad från inomhusbanor. En viktig anledning till detta är givetvis att det kostar betydligt mer att bygga en inomhuspadelhall än en padelbana utomhus.

Takhöjden

Inte alla inomhuscenter har inomhusbanor som är tillräckligt passande för att slå höga bollar eftersom många av dessa bollar kommer att träffa taket. När du spelar utomhus kan du slå bollen så högt du bara kan utan att den kommer att studsa i taket.

Vädret

Vädret har en unik roll att spela när det kommer till padel. Med padelbanor utomhus kan extrema väderförhållanden göra padel svår att spela. Om padelbanan har blötts av regn kan det göra spelytan ospelbar. Banan kommer att vara hal, ge dåligt grepp och spel på vått underlag kan orsaka skador. Alternativt kan varmt väder utgöra sina egna utmaningar. Om banan blir för varm kan det bli outhärdligt att spela på grund av värmen som avges från solen och marken. Att spela i extremt varmt väder kan vara riskabelt för din hälsa eftersom du kan utsättas för solbränna och uttorkning, vilket kan resultera i värmeslag.

Dessa problem finns helt enkelt inte med inomhus padelbanor, eftersom banan är skyddad från väder och vind och temperaturen kan kontrolleras med luftkonditionering.

Belysning

Belysningen av en utomhuspadelbana kan begränsas särskilt i extremt solsken. Utomhuspadelbanor är ofta utrustade med strålkastare som gör det möjligt för spelare att spela på natten, men belysning kan vara svårt under dagen. Extremt solljus kan hindra padelspelare från att se banans linjer. Spelare kan investera i sportsolglasögon men dessa är ofta dyra och är inte alltid tillgängliga för en avslappnad spelare. Inomhusidrottsplaner löser frågan om banbelysning eftersom inomhusbanor kan bibehålla en konsekvent ljusnivå som den ställs in av platsen.

Spela inomhus när du vill

Oavsett väder eller förhållanden kommer inomhuspadelbanor garantera att du aldrig kommer att ha några hinder när du vill spela en omgång padel. Så om du planerar ett padelevenemang rekommenderar vi att du anordnar det på en inomhusbana eftersom det finns ett mindre utrymme för besvikelse. Inomhuspadelbanor är inte lika vanliga som utomhus men varje år finns det fler inomhusbanor att hyra.

Det är förmodligen säkert att säga att det finns ett stort segment av spelare som inte ens aktivt erkänner skillnaderna mellan inomhus- och utomhusspel. Med andra ord, för vissa människor är padel helt enkelt padel.

Så varför spelar dessa skillnader någon roll? De är viktiga eftersom, för den smarta spelaren i alla fall, de små variablerna som uppstår utomhus kan ha stor inverkan på hur du lägger strategi.

På en trevlig inomhusplan befinner du dig vanligtvis i ett temperaturkontrollerat rum med jämnt ljus och en oföränderlig luftström. Varje serve är till synes föremål för samma omständigheter som den som kom innan.

Under dessa valförhållanden är den faktiska mekaniken i en spelares sving det som vinner dagen. Behovet av att tolka miljön är ett minimum. Varierar inomhusbanor? Självklart gör de det, och de bästa av de bästa spelarna tolkar och svarar på dessa variationer.

Men för det mesta är spelarna fokuserade på spelet ur ett mer mekaniskt perspektiv. Som ett resultat blir svingen större, servar svårare och spelarna är engagerade i en strikt skicklighetsorienterad tävling.

Det behöver inte sägas att skickligheten också spelar stor roll i utomhusmatchen. Men utanför finns det helt enkelt fler färdigheter som påverkar det slutliga resultatet.

Så Spelar du Padel i Regnet [Komplett Guide]

Hur bra är du på att analysera vindförhållandena?

Kan du navigera i de föränderliga skuggorna på banan? Hur är det med värmen? Är du atletisk nog att spela bra en varm dag? Hur väl du svarar på dessa och andra variabler är det som kommer att ge dig fördelen eller nackdelen.

I vissa fall kan mindre erfarna spelare kunna uppnå små störningar under utomhusförhållanden om de är mer lyhörda för omgivningen än deras motståndare.

Faktiska skillnader mellan inomhus- och utomhustennis bortsett från, det finns en mängd andra faktorer som kan spela in i vilken inställning du i slutändan väljer för dina spel. Läs vidare för mer.

Upplev att spela inomhus eller utomhus

Var är du mest erfaren av att spela? Upprepning är vanligtvis den mest pålitliga bidragsgivaren till framgång. I den förra rubriken nämnde vi att vädret kan vara en utjämnare mellan två spelare med liknande men lite olika färdighetsnivåer.

Detta är sant, men bara om en spelare har rätt erfarenhet.

Om du spelar utomhus ofta kan du kanske räkna med att dra nytta av den föränderliga dynamiken. Men om du spelar strikt inomhus och sedan tar ditt spel utomhus, kommer du förmodligen att tycka att övergången är lite svår.

För att förbli konkurrenskraftig är det en bra idé att variera var du spelar. Med andra ord, inomhusspelare kanske funderar på att ta bort solkrämen och ge sig ut när de kan. På samma sätt skulle spelare endast utomhus vara klokt att ta med sitt spel inuti då och då.

Erfarenhet av båda inställningarna hjälper dig att upprätthålla ett väl avrundat spel. Det finns en inlärningskurva för båda miljöerna. Men om du övar i båda inställningarna är det troligt att du kommer att tycka att det är lätt att sömlöst föra dina färdigheter från en inställning till nästa.

Alla dagar är inte lika när du spelar utomhus

När du spelar utomhus kommer du snabbt att upptäcka att inte alla väderförhållanden är lämpliga för spel. Ibland är det uppenbart när ett inomhusspel är mer lämpligt. Till exempel, regn, snöslask, snö och blixtar är alla faktorer som kommer att föra de flesta spelare inomhus.

Det finns dock andra väderförhållanden som också kan göra att en spelare vill ha en mer kontrollerad miljö.

Till exempel? Vind. Du kan spela när det är mindre bris, men när vinden blir stark går du verkligen in i en gissningslek med hur dina skott kommer att uppföra sig.

Det är helt enkelt inte klokt att spela under förhållanden som kraftigt minskar din kontroll över bollen.

Det finns andra faktorer som också kan påverka. Till exempel är extremt hög värme bäst att undvika när det är möjligt.

Överdriven fukt från svett kan vara dåligt för ditt grepp, medan temperaturen i sig kan vara mycket dålig för din kropp.

Du kommer inte att spela ditt bästa när du riskerar att få värmeslag, så var förnuftig i juli. Att spela under svällande förhållanden kan ha verkligt skadliga effekter på din hälsa.

Hastigheten är annorlunda inomhus jämfört med utomhus

En av de största justeringarna som utomhusspelare måste vara medvetna om är bollhastighet. Inomhus kommer bollhastigheten från spelytan att förbli densamma.

Så är inte fallet med utomhusförhållanden. Fukt och vind kan båda påverka hur bollen reagerar på spelytan.

Resultatet är ett tempo som är långsammare än vad vissa spelare kanske är vana vid. Din förmåga att svara på den föränderliga takten kan vara skillnaden mellan seger och nederlag.

Padel Betting: Allt du Behöver veta för att Betta på Padel

Tröttheten sätter in snabbare utomhus

Det låter självklart, men det är också värt att ha i åtanke: utomhusbanor är vanligtvis snabbare att främja trötthet än inomhusbanor. Detta är återigen hänförligt till den kontrollerade miljön som du får med inomhusalternativet.

Solen har ett sätt att tappa din energi, speciellt mitt på dagen. Under varma dagar är det verkligen svårt att samla ihop tillräckligt med energi för att avsluta en match starkt.

Det kommer dock inte alltid att vara ett problem. På kallare dagar kommer det inte att vara en enorm skillnad mellan hur du känner dig när du spelar inomhus eller utomhus.

Ändå är det värt att komma ihåg. Om du spelar utomhus bör du vara uppmärksam på din nivå av hydrering. Förberedelser kan ge dig ett försprång gentemot din motståndare när du spelar under tuffa förhållanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!