När ska man Byta Padelbollar?

Hur vet du om en padelboll är bra? Hur vet du om den börjar att bli dålig och bör bytas ut?

Padelbollar, likt tennisbollar kan ses som en färskvara som tappar sin ursprungliga studs och prestation efter ett antal matcher. Inte minst blir dess överdrag utslitet av frekvent användning, men över är det kanske framförallt dess interna tryck som påverkas av användning, vilket gör att dess studs inte blir lika bra som den unsprungligen var när bollen vad ny.

Så när ska man byta padelbollar?

Padelbollar ska inte vara för kala och ha en ljusgul glöd. Ett bra test är att krama bollen. En dålig boll kommer att kännas extra mjuk. En bra padelboll kommer att ha lite motstånd. Slutligen studsa bollen, om bollen knappt lyfter från marken är det dags att öppna en ny burk med padelbollar. Framförallt beror hur ofta du ska byta padebollar på hur mycket du spelar och hur mycket bollen får utstå när det kommer till antal slag samt kraften på slagen.

Normalt brukar man säga att du bör byta till nya padelbollar efter ett antal matcher. Enligt World Padel Tour måste bollen bytas efter var nionde match under turneringar. För vanliga motionsspelare kan du använda bollar något längre än så. Dock kommer de automatiskt att tappa sin studs efter bara ett antal matcher, och detta är givetvis någinting som är viktigt att ha i åtanke. Om du är kräsen och bara vill ha högpresterande padelbollar kanske du vill byta padelbollar efter bara några matcher.

En enkel checklista för att testa för bra padelbollar

Det finns ett antal sätt att söka efter en felaktig padelboll. Följande steg hjälper dig att avgöra om du har en bra paelboll eller om det är dags att byta ut den.

  • Krama paddelkulan
  • Studsa padelbollen
  • Slå på padelkulan

Eftersom nya padelbollar kommer i burkar med tryck bör det vara tillfredsställande popljud när du drar ringen och bryter tätningen.

Inspektera din Padelboll

Färgämnet som används för att färga det håriga yttre lagret av en padelboll bleknar ganska snabbt under UV-ljus. Så massor av direkt solljus kommer att göra att dina padelbollar bleknar.

En boll som har blivit dålig kommer att vara extra mjuk. En bra paddelboll kommer att ha lite motstånd och ge när du klämmer på den.

Du bör kunna studsa en padelboll med ganska liten kraft och få den att studsa lätt upp till dig. Om bollen knappt lyfter från marken är den mer än troligt platt.

Om du fortfarande är osäker på om dina padelbollar fortfarande är bra, slå sedan bollen. En dålig padelboll kommer att kännas tung när du slår ett bra slag med den. Det kommer också att göra ett dåligt”dunk”-ljud när du träffar den.

Tips för kvalitativa padelbollar

Alla paddelbollar kommer att ha olika livscykler beroende på spelare, banbana och omgivande miljö.

Att byta padelbollar efter bara några matcher kan vara både dyrt och dåligt för miljön. Vårt bästa tips är därför att använda en box som återger trycket till dina padelbollar för att ge dem dess ursprungliga studs. Detta är ett effektivt sätt att få dåliga padelbollar bra igen utan att behöva köpa nya.

Med hjälp av ett sådant redskap kan du förnya dina padelbollar upp till tio gånger innan det håriga lagret börjar att bli utslitet, vilket är då det är dags att byta bollen.

Den mest populära tryckmaskinen för dina padelbollar är Pascal Box, som du finner nedan:

Bullpadel Pascal Box

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *