Mental Träning för Padel – Bästa Tips

Nästan alla sporter är i första hand fysiska sporter. Men med det sagt bör man inte underskatta den mentala delen.

Mental förberedelse är en stor faktor i padelmatcher. Även om du kommer långt på ren fysik kommer god mental träning och förmåga att hantera din mentala inställning att hjälpa dig att uppnå din fulla potential och förbättra ditt spel.

I denna artikel går vi igenom de viktigaste tipsen som kan hjälpa dig med din mentala träning för padel.

Använd andningsrutiner

Ett bra första tips är att regelbundet träna och utöva fullständiga andningsövningar. Innan en match är det väldigt bra att lyssna på musik som hjälper dig att lugna dig och andas djupt. Du kan också välja en visuell bild för denna andningsrutin som du föreställer dig. Du kan till exempel föreställa dig att du returnerar en boll på ett spektakulärt sätt. Detta kommer att säkerställa att du går in i matchen helt fokuserad och säker på dina förmågor, samtidigt som du blir av med försvagande tillstånd som ångest och stress.

Koppla av

Efter tuffa träningspass är det positivt att träna progressiv avslappning för att befria dina muskler från den spänning som naturligt byggs upp. Tänk på att när du spelar och tränar använder du också din hjärna och det är också en resurs som blir utmattad, precis som dina ben. Du måste säkerställa en god natts sömn och njuta av perioder av avslappning så att din mentala status återgår till det allra bästa innan du närmar dig ditt nästa träningspass eller match. Mental vila såväl som fysisk vila är viktigt för återhämtningen och att kunna prestera på topp.

Öva på visualisering

De bästa proffsen inom padel och i princip alla andra sporter använder sig mycket av visualisering. I grund och botten består detta av att visualisera dig själv när du spelar i en match och går igenom rörelserna, steg för steg i detalj. Föreställ dig att du servar på ett speciellt sätt och hur din motståndare kommer att returnera bollen och var du ska placera nästa skott. Detta kommer att hjälpa till att tänka igenom vissa taktiker in i minsta detalj så att de sätter sig i minnet och kommer naturligt under själva matchen.

Tänk på dina motståndare

Försök att få så mycket information om dina motståndare som möjligt. Du kan titta på videoklipp av dem som spelar, eller se dem spela i tidigare matcher i turneringen som du spelar i. Om ingen av dessa möjligheter dyker upp, se till att du använder uppvärmningstiden för din match för att observera hur din motståndare träffar bollen och vad deras svaga och starka skott är. Se till att du utbyter information med din partner, eftersom denne kommer att värma upp parallellt med den andra motståndaren.

Använd videoinspelningar

Försök att spela in dina matcher och senare analysera dem för att se vilka dina svagheter är. Många gånger tror vi att vi gör något på ett visst sätt, men när vi ser oss själva på video inser vi att vår bild inte alls stämmer överens med vårt faktiska beteende. Det är en säker indikation på att någonting behöver korrigeras. Din coach hjälper dig också att identifiera dessa svagheter och hjälpa dig att rätta till dem.

Använd bekräftelser och inre dialog

Öva dessa mentala tekniker under träning såväl som under tävlingsmatcher. Under de tuffa stunderna av en match, uppmuntra dig själv med intern dialog där du uppmuntrar dig själv. Tänk saker såsom “Jag kan göra det!”. Tillåt inte tankar som “Min motståndare verkar vara bättre än jag” att komma in i ditt huvud. Om du servar en dålig boll eller gör ett misstag i ett slag, behåll lugnet och gå framåt. Välj en fras som du kan gå tillbaka till under svåra och utmanande stunder för att hålla din mentala motivation uppe.

Visualisera att du vinner

Visualisering av var du vill vara kommer man långt på. I detta fall innebär det att du föreställ dig att du vinner matchen och hur du skulle bete dig, och känn lyckan som kommer med det. Gå in i din match med en bestämd förväntning om att din visualisering är en framtida verklighet, och resten av matchen är bara resan som tar dig dit.

Skapa en rutin före match

Förutse distraktioner, förbered dig för dem och minimera dem. Bekanta dig med banan du kommer att spela på, kolla in vädret och ljuden. Trettio minuter före matchen, se till att du startar din rutin och går in i matchen med maximalt fokus. Använd de verktyg du föredrar, som en andningsövning, lyssna på en viss låt, etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!