Kan man spela Padel på en Tennisbana?

Padel växer i popularitet runt om i världen och antalet padelbanor i sverige växer explosionsartat från norr till söder. Men om du inte har en padelbana i din närhet kanske du undrar om du kan spela padel på en tennisbana istället.

Denna mycket beroendeframkallande sport är snabb och rolig att spela. Du kan vara involverad i en högintensiv volley ena minuten och sedan försöka försvara en poäng mot en av väggarna i nästa. Padel är det perfekta övergångsspelet från tennis, eftersom de färdigheter som du använder för tennis lätt kan appliceras på en padelbana. Om du inte kan spela tennis längre är detta spel idealiskt för att fortsätta njuta av racketsporter. Faktum är att många tennisspelare har gått över till att spela tennis på senare år. Men även om det finns många likheter finns det ett antal skillnader.

Detta gäller såväl som för spelet och tekniken som banan och utrustningen.

Kan du spela padel på en tennisbana?

Padel är en unik sport på grund av sin bana. Till skillnad från en tennisbana är en padelbana sluten och omgiven av väggar och du kan få poäng genom att använda banans väggar. Padelbanor är ungefär en tredjedel mindre än en tennisbana, vilket gör att spelarna har mindre utrymme att spela, speciellt om du spelar dubbel. Med detta sagt kommer det att vara svårt att spela padel på en tennisbana. Framförallt med tanke på att en tennisbana inte har väggar vilket är en av de viktigaste aspekterna som gör padel distinkt.

Padelplanen

En padelbana är designad lite annorlunda än en tennisbana på grund av närvaron av fyra väggar som omger banan. I genomsnitt är en tennisbana ungefär 23,77 meter (längd) x 10,97 meter (bredd) i mått. I jämförelse är en padelbana 20 meter (Längd) x 10 meter (Bredd) vilket ger spelarna mindre utrymme om de är vana vid tennis. Ett typiskt padelspel spelas också i par (dubbel), så padelspelare som har gått över från tennis kommer att behöva anpassa sin strategi för att spela på ett minskat utrymme.

De fyra väggarna på en padelbana

Svaret på frågan om man kan spela padel på en tennisbana är alltså nej. Du kan inte spela padel på en tennisbana eftersom du behöver fyra väggar för att få poäng. Padel är distinkt i denna aspekt eftersom de fyra väggarna lägger till ett annat sätt att ta poäng mot dina motståndare, vilket du inte kan göra i tennis. Väggarna kan bestå av betong, nät eller glas. Glas är det optimala materialet för en padelbana på grund av dess överlägsna studs-egenskaper, vilket gör att du kan slå bollen mot panelen med samma hastighet och ett traditionellt slag.

Markyta på en padelbana

Tennis spelas ofta på gräs, lera eller betong. På en padelbana tenderar ytan att bestå av asfalt, konstgräs eller betong. Vad padel inte kan ha till skillnad från tennis är naturligt gräs. Eftersom Padel förlitar sig på studsen, minskar gräset studshastigheten för padelbollen. Detta skulle i sin tur sakta ner spelet. Men om du kommer från en grästennisbakgrund måste du anpassa dina servar för att ta emot den extra studsen.

Tekniskt sett kan du spela padel på en tennisbana, men i praktiken hade det bara blivit tennis med padelrack eftersom att du inte har väggarna att spela mot vilket är det som gör padel distinkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!