Hur Stort är Padel i Världen?

Padel har blivit den snabbast växande sporten under de senaste åren. Inte minst har padel blivit populärt i Europa, men det växer också mycket i Latinamerika samt sprider sig till alla delar av världen såsom Mellanöstern.

Vad är Padel?

Padel kallas ofta som en korsning mellan squash och tennis, med inslag av bordtennis.

Anledningen är att padel spelas på en plan som liknar en tennisbana och består av glasväggar, likt squash, som täcker hela banan. I padel, använder du inte racketar utan en typ av racket som har en solid kärna med perforeringar. Med det sagt har inte padelracket strängar, till skillnad från tennisrack.

Padel snabb historia

Som nämnt har padel växt enormt i popularitet under de senaste åren. Och det finns givetvis goda anledningar till detta. Först måste vi förstå sportens historia för att förså dess popularitet idag.

Det hela började med den mexikanska miljardären Enrique Corcuera, som tänkte bygga en tennisbana i sitt hem i Acapulco, Mexiko 1969. Med tanke på att han saknade utrymme, fortsatte Corcuera att anpassa sin squashbana till att inkludera plattformstennis, och det var så padel “uppdanns”

Reglerna för padel är också ganska lika tennis – du förväntas vinna 2 av 3 set för att vinna en match, varje set består av 6 matcher med ett möjligt tiebreak, poäng är exakt samma som tennis (15, 30 , 40, deuce etc) och en serve måste gå diagonalt till motståndaren.

Ursprungligen kallat “Paddle Corcuera”, av mannen som själv uppfann det, spelades bara av den mexikanska eliten i början. Efter att ha spelat den för första gången tog dock en vän till Corcuera, prins Alfonso, sporten till Spanien, modifierade den och resten är historia.

På samma sätt introducerades spelet också i Argentina i mitten av sjuttiotalet. Det var dock inte förrän 1991 som den första formella padelturneringen ägde rum i Sevilla, Spanien, där spelet fortsatte att blomstra.

Under senare år har spelet funnits i cirka 60 länder globalt och fortsätter att öka i popularitet med planer som öppnar överallt. Inte minst i Sverige där padelbanor växer som svampar ur jorden.

Padel i modern tid

Idag spelas Padel av miljontals människor runt om i världen, med antal som ofta anger fler padelspelare globalt än squashspelare.  Detta är verkligen intressant med tanke på att sporter som squash har funnits i över 100 år, till skillnad från padel som bara funnits i ett par decennier.

Spanien är överlägset det land som har flest amatör- och professionella padelspelare i världen, med rapporter som tyder på att det här antalet är cirka 4 miljoner, och med 20 000 padelbanor är Spanien dessutom det land med flest antal banor.

I Argentina varierar dessa siffror från 500 000 till två miljoner, och det snabbt växande antalet planer i Argentina och dess omgivande latinamerikanska länder gör att padel börjar blomstra. Andra länder där spelet har blivit populärt de senaste åren inkluderar Mexiko, Uruguay, Brasilien, Indien, UAE och Egypten.

Länder som Storbritannien har sett en ökning av antalet deltagare på grund av exponering för spelet via resor och turism. Och som sådan har formaliseringsprocessen för spelet fortsatt att utvecklas.

Med fler och fler människor som börjar spela padel och medvetenheten kring sporten växer, är det bara en tidsfråga att en sport som är lättillgänglig, synlig för allmänheten, relativt billig och lätt att börja med hittar en framträdande plats bland sina motsvariga racketsporter.

Europa består av de mest nationella padelförbunden idag, med länder som Sverige, Finland och Tyskland som utvecklar spelet. Federation of European Padel är också den största kontinentala delen av spelet. På global nivå anses World Padel Tour vara den viktigaste turnéorganisationen i sporten, som arrangerar turneringar och mästerskap runt om i världen, och International Padel Federation är det övergripande Padelorganet.

Federationer har också integrerat aspekter av formaliseringsprocessen i sina respektive nationella tennisorgan, som visar upp och marknadsför sporten som en distinkt sport som innehåller element i tennis.

Detta har i sin tur också gjort det möjligt för padel att få stöd från idrottare från andra sporter. Nuvarande och tidigare tennisstjärnor, som Novak Djokovic, Maria Sharapova, Martina Hingis, Rafael Nadal, Jamie Murray och fler är kända för att ha spelat padel. Även andra kända namn både i och utanför andra sporter uppskattar padel, vilket givetvis bidrar till folks nyfikenhet till sporten.

Även om det fortfarande krävs mycket arbete för att formalisera spelet och etablera det som en sport som kan ses brett på sportmedier och kanske även längre fram klassas som en OS gren, är padelsporten definitivt på rätt bana och här för att stanna.

Hur många padelbanor och aktiva padelspelare finns det i världen?

Antalet padelbanor i världen ökar enormt och givetvis är det vissa länder som är mer i framkant än andra. Dessutom växer antalet aktiva padelspelare också månad för månad. Med det sagt kan det vara svårt att ha exakta dagsfärska siffror, men de senaste undersökningar har konstaterat följande:

Under de senaste åren har padel spridit sig globalt och spelas nu i 57 länder. Detta är givetvis en siffra som ökar för varje år.

Du hittar padelbanor i många regioner i Sydeuropa såväl som i södra och i allt högre grad Nordamerika. Specifikt finns sporten i Argentina, Brasilien, Uruguay, Chile, Paraguay och Mexiko i Latinamerika. Det växer fram i många europeiska länder (Irland, Storbritannien, Sverige, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien, Grekland, San Marino, Tyskland, Österrike, Schweiz, Litauen, Portugal, Polen och naturligtvis Spanien). Det finns padelplaner även i Asien (Singapore), Afrika (Egypten) och Mellanöstern (Turkiet och Förenade Arabemiraten).

Enligt Mexican Padel Association finns det 51 nationella padelförbund och det uppskattas att det för närvarande finns 18 miljoner aktiva spelare över hela världen. Detta är dessutom en siffra som givetvis växer också.

Det uppskattas finnas mer än 40 000 padelbanor globalt. Detta kan jämföras med uppskattningsvis 489 000 tennisgräsplaner i världen över 195 nationer.

Padel är störst Spanien

Spanien är det dominerande landet i padelvärlden. I de nuvarande tio bästa spelarna i World Padel Tour (WPT) äger spanjorerna de två bästa platserna bland både män och kvinnor. Faktum är att de tio bästa kvinnorna alla är spanska. Bland männen finns sex argentinare. Det finns cirka 20 000 padelbanor och 4 miljoner aktiva spelare i Spanien. Och trots det varmare klimatet finns det förvånansvärt gott om inomhusbanor också!

I Spanien, där padeln långt övergår grästennis i popularitet, uppskattades det redan 2014 att det säljs cirka 900 000 padelracketar varje år jämfört med 400 000 tennisracket. Denna siffra ökar dessutom.

Padel i Argentina

Padel togs till Argentina på 1970 -talet av Julio Menditengui. Argentina är det näst största padellandet i världen. Statistiken här varierar, men det upskattas finnas minst 2 miljoner aktiva spelare och 10 000 padelbanor. Men källorna varierar och det kan finnas betydligt fler banor än så beroende på hur man räknar och vilken statistik man tittar på.

Det intressanta är att padel är populärt för alla samhällsnivåer och är vanligt överallt.

Padel i Italien

Italien har upplevt en högkonjunktur och ökat intresse för padel med cirka 1 800 padelbanor under 2020. Det finns nu drygt 11 000 licenserade padelspelare i Italien.

Padel i Mexiko

I Mexico uppskattas det finnas cirka 1000 padelbanor i hela Mexiko.

Padel i Portugal

Portugal har 250 klubbar, med nästan 1 000 banor (varav 664 är officiellt listade av Federação Portuguesa de Padel) och cirka 100 000 spelare, alla dessa siffror växer kraftigt varje år, och som exempel vanns det 144 klubbar 2019.

Padel i Sverige

År 2019 rapporterades att det fanns 717 padelbanor i Sverige, främst i och runt Stockholm och Göteborg. Det är dubbelt så många 2018 när det fanns 360 padelbanor. Men som nämnt växer antalet padelbanor som svampar ur jorden, och denna siffra är idag  I slutet på 2020 fanns det mer än 1500 banor vilket är ett tydligt tecken på att sporten växer i en oerhörd takt. I sverige fanns det i slutet på 2020 över 500 padelhallar.

Padel i Frankrike

Det finns nu över 650 padelbanor i Frankike men intresset växer snabbt, med cirka 60 000 spelare nationellt.

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!