Hur Spelar man Tennis på Gräs? En Komplett Guide

Tennis kan spelas på olika underlag. De vanligaste är betong, grus, och givetvis gräs. Alla dessa underlag har singa för-och nackdelar. Till stor del är det en smaksak vilken typ av yta du föredrar.

Det är också viktigt att veta att alla underlag spelar på olika sätt och ger olika spelkänsla. Med det sagt kan du behöva anpassa ditt spel utefter underlaget. Om du ska spela på gräs och försöker spela på samma sätt som du gör på lera kommer det att bli svårt.

I denna artikel går vi igenom hur du spelar tennis på gräs och vad du bör tänka på.

Gräs betraktas som den traditionella, klassiska ytan för tennis, ytan som tennis först spelades på.

Hur gräsplanet skiljer sig åt i tennis

En gräsyta är en levande yta som ger olika spelare utmaningar. Först och främst handlar det om planens hastighet. En tennisboll tappar mindre fart när den träffar en gräsplan och förblir 15-20% snabbare jämfört med en lerbana. Medan bollen glider av gräsytan resulterar det mjukare gräset i en lägre studs jämfört med andra ytor. Det här är nyanser en spelare måste anpassa sig till innan du kan lyckas på gräs.

Till skillnad från andra ytor ändras gräsbanor desto längre du spelar i en match. Slitaget kan medföra ojämn studs och kan, beroende på väderförhållandena, bli snabbare eller långsammare.

Gräsbanor är synonyma med korta, skarpa möten och för att vara ett idealiskt underlag för serve och volley taktik.

Behöver du olika teknik på gräs?

Den extra hastigheten och den lägre, mer variabla studsen på en gräsplan kräver att du anpassar ditt spel. Om du aldrig har spelat på gräs förut kan särskilt den variabla studsen vara oroväckande. Följande är några tips som kan hjälpa dig att anpassa dig till gräset:

 • Böj knäna för att placera dig själv i en bättre position för att ta emot den studsande bollen
 • Använd lättare fotarbete, förbli balanserad och redo att springa eller ändra snabbt riktning
 • Arbeta med din serve – en bra, snabb serve kan ge dig omedelbar kontroll över en match på gräs
 • Använd backspin mer eftersom den låga studsen på gräset kommer att hindra din motståndare från att vara aggressiv i deras retur
 • Förkorta din back-swing för att hjälpa dig att reagera på den lägre, variabla studsen
 • Förvänta dig det oväntade – var alltid förberedd för ojämna studsar
 • Anpassa din mentalitet till snabbare möten och snabbare poäng på gräset. Du måste vara mer aggressiv i ditt skott

Gräs kan medföra ett antal utmaningar men det är det är till stor del någonting som du anpassar dig till över tid.

I likhet med att spela på grus, vill du också se till att du har ett par tennisskor med bra grepp för en gräsplan. Dagg och fukt på gräsplaner kan göra ytan hal. Därför är grepp viktigt. Det kan vara en bra idé att investera i tennisskor som är speciellt utformade för spel på gräs. Dessa skor tenderar också att ha mindre dämpning eftersom gräs är en mjukare, mer förlåtande yta.

Att tänka på vid spel på gräs

1. Fotarbete

När du spelar tennis på gräs är det viktigt att röra dig mjukare med lätt fotarbete. En av de stora skillnaderna på gräs jämfört med grus är att vi inte vill glida eftersom det här kan resulterai en skada. Istället rekommenderas att du håller dig balanserad med lätta steg på en gräsplan.

2. Serve

Serven är en av de viktigaste skotten på gräset. Gräset hjälper din serve att komma snabbare genom banan. Det är viktigt att vara beredd att improvisera mycket på gräs. Till exempel att använda spin i serve och sedan använda serve och volley. På gräs har bollen en lägre studs, vilket är varför jag rekommenderar att du satsar på att hålla bollen låg för att göra det extra svårt för motståndaren.

3. Mentalitet

Spela aggressiv tennis på en tennisplan med gräs. Du har mindre tid därför måste du tänka lite mindre och röra dig snabbt på planen.

4. Improvisera

Gräs är den enda levande ytan, därför är studsen inte alltid bli densamma och kan ibland variera beroende på gräsplanens kvalitet. En fantastisk gräsplansspelare är alltid beredd att improvisera både fotarbete och teknik beroende på studs. Förvänta det oväntade.

5. Avsikt

En avsikt är en idé som du planerar (eller tänker) att genomföra. När du spelar på en snabb yta som gräs måste du ha rätt intension från början, både med ditt attackerande tänkesätt och din tydliga taktiska plan. Det finns ingen tid på gräset att gissa eller ha fel intention i ditt spel.

6. Slice

Bollar med slice är mer effektiva på gräs, främst för att studsen på en gräsplan är lägre än den för en studs på en hård eller lerbana. När vi slicar vill vi hålla bollen så låg som möjligt och hindra din motståndare från att attackera.

7. Racket Back

När du spelar på en gräsplan kommer bollen mycket snabbare, därför måste du snabbt få tillbaka ditt racket tidigt så att du kan ta kontakt framför kroppen och hinna med returen.

8. Kortare poäng

Poängen blir kortare med gräsunderlag.  För att hantera  detta träffar du din serve och försöker sedan slå ditt mest attackerande favoritskott som vanligtvis är en spelares forehand. När du returnerar, försök att neutralisera stora servar och attackera på sådant sätt att du hindrar din motståndare från att få till ett bra andra slag.

9. Serve & volley

Nästa gång du spelar på gräs, försök att flytta din motståndare brett med till exempel en slice och rusa sedan till nätet efter linjen på bollen så snabbt som möjligt. Gör sedan volley till den öppna ytan.

För- och nackdelar med gräs i tennis

Det finns flera fördelar med att spela tennis på en gräsplan. Dessa inkluderar:

 • Den mjukare ytan är bättre för leder och ben.
 • Kortare möten lägger mindre stress på armen
 • Lägre studs kan också placera mindre stress på armen, snarare än att konsekvent spela skott från en högre punkt
 • Konsekvent studs på nytt grönt gräs
 • Snabbt spel som är intressant att titta på

Nackdelar med tennis på gräsunderlag inkluderar:

 • Halt, även när det bara är lite vått
 • Ojämn studs när domstolen blir sliten
 • Låg studs kan ta lite att vänja sig vid
 • Den främsta nackdelen med en gräsplan jämfört med andra ytor är i underhållet. Det krävs mycket arbete för att hålla en gräsplan i optimalt skick. Från gräsklippning, gödsling och toppdressing av gräset till att måla nya linjer. Kostnadseffekterna av detta mer intensiva underhåll är en primär anledning till att gräsplaner blir alltmer sällsynta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *