Hur Spelar man Dubbel i Tennis?

I tennis kan man spela både dubbel och singelspel. Singelspel innebär att man spelar en mot en och dubbelspel innebär att man spelar två mot två.

I tennis är dubbel ett helt annat och mer komplext spel än singlar. Planen är större, det finns fler spelare på banan, du brukar spendera mer tid vid nätet och poängen är i allmänhet kortare.

När du skapar en tennisdubbelstrategi för ditt lag finns det mycket att tänka på. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om hur man spelar dubbel i tennis.

Dubbel i tennis

I dubbel spelar du och en partner mot ett lag med två spelare på andra sidan nätet och använder hela banan mellan baslinjerna och dubbelsidorna.

Om du är i laget som servar först kan antingen du eller din partner börja matchen med att serva den första bollen. Endera personen i motståndarlaget får ta emot den första bollen till höger. Partnern kommer att ta emot alla servar till vänster.

Samma spelare måste serva hela det gamet. Så om du servar det första spelet kommer motståndarlaget att serva det andra gamet, din partner kommer att serva det tredje gamet, partnern i det motståndande laget kommer att serva det fjärde gamet, och så vidare.

När det är ditt lags tur att ta emot kan du välja vilken spelare som får den första bollen. Du måste sedan behålla samma sidor för mottagning för hela uppsättningen, men du kan byta sida för följande uppsättning.

I skott som returneras (utom serven) får endera medlemmen i ett dubbellag slå bollen. Partnerna behöver inte slå varannan boll.

Det som är viktigt i dubbel är bra lagarbete och en förståelse för spelet.

Hitta rätt partner

Den främsta regeln när du spelar dubbeltennis är att hitta rätt partner. Kom ihåg att det här kanske inte betyder den bästa singelspelaren, men någon som spelar på samma eller högre nivå och samtidigt komplimangerar ditt spel.

Om du till exempel är en bra servare och spelar bra vid nätet men har problem med att ta emot servar, hitta någon som returnerar servar bra och kan hjälpa dig i det avseendet.

Omvänt, om du returnerar bra men kämpar med att serva, kan det vara det bästa valet att spela med någon som gillar att spela volley och rör sig bra runt nätet för att hjälpa dig att vinna med servar och ge dig den bästa möjligheten till framgång.

Det är också mycket viktigt att hitta någon som är kompatibel ur en personlighetssynpunkt. Om du är den typ av person som gillar att ha kontrollen och bestämma skotten kan det leda till friktion att spela med någon med liknande egenskaper. Du bör hitta någon som är mer öppen för förslag och följer din ledning.

Skillnader och att bli osams med din partner är ett mycket svårt hinder att övervinna mitt i matchen, och du vill helst unvdika konflikter med din partner. Samtidigt kanske två spelare med mer passiva personligheter inte fungerar bra tillsammans eftersom det inte finns någon ledare eller beslutsfattare.

Så att hitta rätt partner för din spelstil och din personlighet är avgörande.

Den första bollen

Den viktigaste delen av dubbelspel är den första bollen. Serven och returen i dubbel är nycklarna till framgång, och hur du spelar dessa första bollar kommer att avgöra hur bra du kan spela dubbel.

Vid den första serve-returen ser en retur inte ut att vara så aggressiv eller stötande. Så även när dina motståndare inte ser kraftiga första servar är det mer troligt att de bara sätter bollen i spel och mindre sannolikt att de faktiskt gör en aggresiv kontring.

Det betyder att du börjar offensivt 70 procent av tiden när du servar, snarare än 40 procent av tiden när du går för stora smashar.

Motståndarens tankeprocess kommer att förändras, antingen medvetet eller omedvetet, när man får en andra serv. Nu vill motståndaren spela mer aggressivt med returen och börja anfalla själva. Detta kan betyda problem om din motståndare har en bra retur.

Det finns två personer på andra sidan nätet, inte en. Detta gör det svårt att slå en direkt vinstboll och kommer att leda till ett antal ofrivilliga fel och onödiga misstag.

Strategier för att spela dubbel i padel

Nedan följer vanliga strategier som du kan använda i din dubbel tennismatch för olika situationer.

Över nätet

Denna strategi är vanlig bland professionella dubbeltennisspelare. Detta innebär att du försöker vinna poäng bara några meter från nätet.

Om du kan ta komma nära och komma öer nätet konsekvent i en dubbelmatch kommer du att sätta press på din motståndare. Du kan tvinga dem bakåt och få dem att försöka slå svåra skott med dålig placering. Volley slag nära nätet är vanligtvis också lättare, så du får fler poäng. Du har bättre vinklar vid nätet och du kan smasha bollen ner i banan på ett enklare sätt.

Att röra sig i sidled vid nätet, särskilt när din motståndare är på väg att slå ett markslag, kommer att sätta press på dem. Tennisspelare lär sig att inte slå till bollen vid nätet i dubbel så de sannolikt kommer att försöka ändra riktningen för sitt skott eller slå ett svårare skott. Detta kan orsaka otaliga ofrivilliga fel och frustrera det andra laget.

Slå bollen till motståndarnas fötter

Att slå bollen vid dina motståndares fötter gör det svårt för dina motståndare eftersom att det är svårt att ta emot en boll vid eller nära fötterna. De missar vanligtvis skottet eller slår upp bollen eftersom de måste lyfta en svår volley tillbaka över nätet.

Du kan få bollen till deras fötter genom att slå tunga toppspinn på dina markslag för att få bollen att studsa vid motståndarens fötter. En annan taktik är att slå en mjuk volley som förblir låg över nätet innan den landar på motståndarens fötter.

Slå grundlag djupt på planen

När du returnerar eller träffar markslag, försök att slå bollen djupt i banan för att skjuta tillbaka motståndaren längre bak på planen. Detta gör att du kan ladda framåt för nästa skott. Vanligtvis träffar motståndaren ett svagt skott eftersom du har tvingat dem på hälarna bakom baslinjen. Detta ger dig också tid att attackera från nätet.

Attackera mitt på domstolen

Att attackera mitt på planen är en fantastisk dubbelstrategi, särskilt om båda motståndarna är i nätet. Det finns flera fördelar med att attackera mitt på banan i dubbelspel.

Du tvingar det andra teamet att kommunicera och kan orsaka förvirring. Vanligtvis tar motståndaren med forehanden i mitten dessa skott. Om en motståndare är vänsterhänt och den andra högerhänt, kan detta bli ännu mer effektivt.

Du tar bort vinklarna på deras nästa skott. Från mitten av banan har motståndaren mindre vinklar att använda. Det här är en bra tid för dig och din partner att slå till bollen i mitten eftersom de kommer att ha svårt att anpassa sin ställning för att ta emot och hinna svinga.

Slå till den svagare spelarens backhand volley

Nästan varje dubbelspelare har en svagare backhand volley än forehand volley. Om du kan slå ett hårt eller lågt skott mot den svagaste motståndarens backhandvolley, kommer du sannolikt att få dem att missa eller få en enkel retur. När båda spelarna är viud nätet bör detta vara standardskottet om inte ett annat uppenbart skott är bättre.

Tennis Dubbelpositioner

I tennis är dubbelpositionering högt underskattad av fritids- och konkurrenskraftiga spelare. Jag ser alldeles för många människor som står för nära dubbelgränden eller för långt tillbaka från nätet. I allmänhet finns det flera riktlinjer som du bör följa när du överväger hur du och din partner är positionerad på planen.

När din partner serverar eller returnerar stannar du halvvägs mellan mittlinjen och dubbelgränden (vid planens sidor).

Att börja för långt i gränden kommer att sätta press på dina motståndare, vilket gör deras retur av serven (eller markslag) mycket lättare eftersom de har en större plan att slå till.

Stå halvvägs mellan nätet och baslinjen (eller närmare) medan din partner servar eller träffar en markslag.

Om du står för långt tillbaka i nätet kommer du att göra dina slag svåra eftersom de kommer att sjunka för lågt. Du bör alltid försöka slå slag i midjan eller högre om du kan.

Vid nätet ska du gå framåt och bakåt.

Medan din partner slår bör du vara tillbaka närmare baslinjen. När du ser bollen gå över till den andra sidan av nätet, bör du gå framåt närmare nätet så att du får en lättare volley om de slår mot dig. Du kan använda din positionering och rörelse för att hjälpa till med din volleyteknik.

Du ansvarar för att täcka hälften av planen, så du bör vanligtvis börja stänga mitt på din hälft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *