Hur Spelar man Tennis på Grus? [Komplett Guide]

Tennis kan spelas på flera olika underlag. De vanligaste är betong, gräs, och givetvis grus. Det sistnämnda är det underlag vi ska titta närmare på i denna artikel.

Olika underlag inom tennis spel spelas på olika sätt och det är därför viktigt att du anpassar ditt spel utifrån detta.

Vilka är de viktigaste träningstipsen för att spela på grus?

Ben och bål är grunden för varje skott. Det är viktigt att ha styrka och balans för att glida in i skottet och upprätthålla balans för att säkerställa god återhämtning. Fysisk kondition är avgörande för tennisspel på grus eftersom spelet tenderar att vara längre än på andra ytor.

Att tänka på vid spel på grus

När du ändrar ytan på var du spelar kan du förvänta dig några ändringar av utrustningen du behöver och hur du behöver spela. När det gäller att maximera din potential på grus med utrustning är det enda som behövs annorlunda tennisskor som är speciellt utformade för grusunderlag.

Tennisskor för grusunderlag har ett tätt sulmönster så att även igensatta sulor kommer att erbjuda bra grepp på banan. Bollen bör också lämpligast bytas från en vanlig tennisboll till en boll med mycket tjockare filt. Detta gör dem mer lämpliga för detta underlag.

När det kommer till spel på grus måste du förvänta dig längre poäng och tålamod under hela matchen. Med mer rallyspel och power-shots som blir mindre effektiva förändras spelet och ger spelaren som har ett större antal slag en fördel.

Hur ska du planera poäng på grus?

Det är mycket svårare att avsluta poäng snabbt på lera, oavsett om det är med serven eller markslag. En typisk grusmatch varar mycket längre än en match som spelas på en hård tennisplan eller en gräsplan. Att kunna avsluta en match fysiskt stark kan vara skillnaden mellan att vinna och förlora. Att ha förmågan och disciplinen att koncentrera sig under längre perioder är också avgörande.

Vilka är nyckelskotten på en grusplan?

Du måste utveckla styrkan och förmågan att spela bollen i eller över axelhöjd. Det enklaste stället att slå en tennisboll är mellan höfterna och axlarna. När bollen kommer över axelhöjd är det svårare att generera kraft och kontrollera bollen. En högre studsande grusplan visar en spelares förmåga att spela bollen över axelhöjd.

Vilka är nyckelelementen i din utrustning för att lyckas på en lerbana?

Grepp är allt när man försöker få bra grepp på en grusplan. De bästa lerskolorna har fiskbensulor. Leta efter sicksackmönstret på skosulan eftersom det ger bästa möjliga grepp.

Ska du fortfarande försöka komma till nätet på grus?

Ja! För att vara en bra grusplan-spelare måste du kontrollera alla zoner på banan. Det är inte lika lätt att avsluta poäng från mitten av banan, så du måste komma till nätet för att avsluta poängen.

Var ska spelaren stå och ta emot en serve på grus?

En lämplig position för att ta emot servar på grusplaner är en till två meter bakom baslinjen på grund av den höga studsen av top-spins. På andra ytor kan du försöka stå på baslinjen för att ta emot en serve, men grus är annorlunda.

För att täcka mycket territorium måste du lära dig glidtekniken: sprida fötterna, böja knäna, böj dig ner lite och upprätthåll god balans. Sänk dina höfter så kommer du att kunna kontrollera din kropps fart.

När en grusbana får regn på sig blgårr ytan snabbt från dammig och hal till fuktig och klibbig vilket gör det mycket svårare att glida. Lär dig hur din rörelse kommer att påverkas efter ett kraftigt regn. Du måste testa ytan innan du spelar. När det är svårt att glida eftersom domstolen är fuktig och tung, vill du flytta mer som om du är på en hård bana.

Spel på grusplan

En bra sak med grusunderlag är den extra stil, känsla och kreativitet som visas. De långsammare förhållandena ger spelarna tid att ta större svängningar och förbereda sig för ett skott. Ofta innebär en grusstragegi att attackera djupt och sedan kort för att skapa öppningar. Du kan utnyttja dessa öppningar med skott som du annars inte skulle kunna försöka på hårda banor som lobar, skivor, och skarpt vinklade skott som tvingar motståndarna att försvara hela banan, inte bara den bakre delen..

Planering

Lera kräver att du konstruerar poäng med både syfte och tålamod. Du kan inte ha bråttom att avsluta saker. Du måste ställa in varje avslutande möjlighet ordentligt. Längden på spelet varierar beroende på din spelstil, banans villkor, antalet skott som krävs för att skapa en möjlighet och din förmåga att avsluta poäng.

Fysisk och psykisk kondition

Spel på grus är mer av ett maraton. Du måste utveckla den fysiska och mentala uthålligheten för att lyckas att spela på grusplan i tennis. Att leta efter en snabb seger på grund av bristande förberedelse och fysisk kondition kommer att säkerställa nederlag. Kom ihåg att när du är trött fysiskt eller mentalt gör du skott med låg kraft och effektivitet. På grus vinner den spelare som gör minst misstag.

Att stretcha är mycket viktigt före tennismatcher på grus. När bollen saktas ner spelas fler möten som kräver att dina muskler är redo för långa rörelser. Rörelse på grus tvingar dig att glida från ena sidan till den andra och spela närmare marken. Dragna ljumskar är vanliga i lermatcher och kan förhindras i stor utsträckning genom att stretcha.

Första steget

På en hal yta som grus är det lätt att tappa grepp när du ska springa efter en boll. Det bästa sättet att uppnå dragkraft är att kontrollera det första steget när du övergår från stillastående till rörelse.

En mycket populär teknik som många använder när de är på lera är glidtekniken, det är ett effektivt sätt att sakta ner farten och förbereda dig för återkomsten. Även om det inte är nödvändigt att glida in i ett slag hjälper det definitivt att ge dig lite tid att tänka och förbereda dig för ditt skott när du övergår till ett stopp och är redo att placera dig själv för slaget.

Vinkeln

Serven och volleyn som är förknippade med spel på hårda underlag är svår att reproducera på grus. Din bästa taktik är att borra cross-court-skott och hålla din motståndare i rörelse. Du kan behöva slå ett antal skott innan du får rätt chans att vinna poängen.

Tålamod

Spelets långsamhet avser inte bara studsens långsammare hastighet utan också den ökade tiden som krävs för att vinna ett set. Även om det är lätt att vinna i början när du är full av energi, kan det bli svårare när du tröttnar. Istället för att förlita dig på din hardcourt-strategi, håll dig till spelplanen för underlagstypen.

Slå bakom din motståndare

Grus är en hal yta att spela på vilket gör det svårt att snabbt ändra riktning. En bra strategi när du spelar på grus är att rikta dina skott bakom din motståndare i hopp om att de inte har tid eller smidighet att ändra riktning och ta emot det. På samma sätt är det viktigt att vara redo för att din motståndare ska göra samma sak mot dig.

Vad är skillnaden mellan att spela på en grusplan?

Bollen studsar på en grusplan på ett annat sätt än andra typer av tennisbanor. På lerbanan studsar bollarna särskilt långsammare än på en hård bana, och bollar studsar högre än på en gräsplan. Till exempel, om du träffar en hög toppboll på en gräsplan hoppar inte bollen upp högt; men på grusplanen hoppar bollen upp mycket högt och tvingar motståndaren djupt tillbaka!

Är grus den långsammaste tennisytan?

Ja, grus är den långsammaste ytan. När tennisbollen träffar marken saktar ner vilket ger spelarna mycket mer tid att slå sina skott.

Spela med mer tålamod

På grus kommer du inte att lätt vinna en seger och slå regelbundna perfekta skott hela tiden. Bollen saktar upp för mycket vilket ger din motståndare mer tid att returnera dina skott. Att spela för aggressivt kommer troligen att leda till fler oförutsedda fel. Därför måste du spela med mer tålamod och välja rätt ögonblick för att attackera.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att bollen studsar högre på grund av det som finns under lerytan. Det verkliga toppskiktet av grus är bara ett par millimeter djupt, men under det finns ett tjockare lager av kalksten, vilket är mycket hårt. De flesta tycker att grus är mjukare, men detta djupare lager av kalksten gör faktiskt ytan hårdare än gräs eller hårda banor, vilket resulterar i att tennisbollar studsar högre.

Fokusera på placering

Att spela bra på grus handlar mer om placering än kraft. Försök därför att behärska alla olika slag och blanda dem för ett mer oförutsägbart spel för din motståndare.

Är grusplaner bättre för dina knän?

Ja. Grusplanen är den bästa ytan att spela på eftersom det lägger mindre stress på knä och rygg. Om du spelar tennis regelbundet och du är en äldre spelare bör du definitivt överväga att spela på grus mer än gräs och hårda banor.

De flesta som väljer att spela på grus gör det för att de tycker att ytan är mjuk. Samtidigt har olika studier visat att skador är mer sannolika på grund av hög friktion på ytor som gräs och hårda banor. På grus kan du glida in i dina bilder mer eftersom friktionen är mindre, vilket innebär att det är mindre skadligt och innebär mindre belastning för din kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *