Hur Mycket Tjänar Padel Proffs?

Vad är prispengarna för World Padel Tour? Hur mycket tjänar proffsen inom padel?

Precis som i alla sporter beror hur mycket proffsen tjänar på hur många tävlingar de vinner, hur käna de är, vilke sponsorkontrakt de lyckas få, och flera andra faktorer. World Padel Tour är den främsta turneringen inom padel, så givetvis innebär detta de största prispengarna.

Genom att förstå prispengarna på den absolut största turneringen inom padel kan du sedan kika på olika padel proffs prestationer under året och därmed få en grov uppskattning om hur mycket padel proffs tjänar. Dock är det viktigt att ha i åtanke att det ofta finns en rad andra saker som padel proffs tjänar pengar på. Det kan inkludiera sponsorkontrakt, egna padelprodukter, reklamfilmer, och mycket mer.

Inklusive säsongsbonusar finns det totalt 2,95 miljoner euro (cirka 3,27 miljoner dollar) i prispengar tillgängliga på World Padel Tour under året 2021. Givetvis varierar prispengarna för varje år beroende på flera olika faktorer.

Prispengarna är uppdelade mellan 20 olika turneringar på herrturnén och 18 turneringar på damturnén, och görs upp om mellan 877 spelare på proffsrankinglistan.

Det finns fyra olika nivåer av turneringen på World Padel Tour så låt oss ta en titt på hur dessa miljoner är fördelade mellan turneringarna.

World Padel Tour -prispengar överblick

Prispengarna i World Padel Tour fördelas mellan de olika turneringsklasserna enligt följande:

 • Det finns en World Padel Tour Master Final -turnering 2019 för både män och kvinnor. Turneringen har totalt 36 spelare (18 kvinnor och 18 män) och har en total prispott på 155.000 euro.
 • Det finns fyra World Padel Tour Master -turneringar under 2019 på damturnén och fem på herrturnén. Turneringarna har totalt 120 spelare (56 kvinnor och 64 män) i varje och har en sammanlagd total prispott på 685.000 euro.
 • Det fanns elva World Padel Tour Open -turneringar under 2019 på damturnén och elva på herrturnén. Turneringarna hade totalt 120 spelare (56 kvinnor och 64 män) i varje och hade en sammanlagd total prispott på 1.389.960 euro.
 • Det fann två World Padel Tour Challenger -turneringar under 2019 på damturnén och tre på herrturnén. Turneringarna har totalt 112 spelare (56 kvinnor och 56 män) i varje och har en sammanlagd total prispott på 77 500 euro.
 • Låt oss bryta ner dessa siffror mer i detalj. Kom ihåg att padel spelas som dubbel så det betyder att alla tilldelade prispengar kommer att delas mellan de två spelarna i dubbellaget.

World Padel Tour Masters Final

Det finns en World Padel Tour Masters Final -turnering 2019 för både män och kvinnor. Turneringen har totalt 36 spelare (18 kvinnor och 18 män) och har en total prispott på 155.000 euro.

110.000 euro fördelning av prispengar på herrturneringen är följande:

 • Laget som inte lyckas ta sig in i kvartsfinalen får 2.200 euro.
 • De fyra förlorande kvartsfinallagen får vardera 7,425 euro.
 • De två förlorande semifinallagen får vardera 11.550 euro.
 • De förlorande finalisterna får 22.000 euro och mästarlaget får 33.000 euro.

Prisbeloppet på 45.000 euro för damturneringen är följande:

 • Laget som inte lyckas ta sig in i kvartsfinalen får 900 euro.
 • De fyra förlorande kvartsfinallagen får vardera 3,037,50 euro.
 • De två förlorande semifinallagen får vardera 5,725 euro.
 • De förlorande finalisterna får 9.000 euro och mästarlaget får 13.500 euro.

I slutet av World Padel Tour -säsongen 2019 tilldelas bonusprispengar till de 56 bästa spelarna på damrankningslistan och till de 100 bästa spelarna på herrlistan. Den totala tilldelningen av bonusprispengar är 642.000 euro.

Hur mycket tjänar proffs padelspelare?

De två bästa spelarna på WPT -mästarna turnén tjänade knappt $ 120.000 vardera medan de två bästa spelarna på WPT -damturnén tjänade drygt $ 50.500 vardera. Detta är baserat på prispengar och bonusar från WPT. Som nämnt tidigare gäller detta enbart inspelade pengar från WPT och inte andra inkomster om många padelspelare har.

Många blir förvånade över hur relativt lite professionella padelpelare tjänar. Speciellt när man jämför med andra sporter. Pripengarna i ATP tennis var till exempel 5.7 miljoner USD vilket motsvarar cirka 49.5 miljoner svenska kronor. Som du ser är det en enorm skillnad mellan tenns och padel, samt prispengar i andra mer etablerade sporter såsom golf och hockey. Men med det sagt är detta inte någonting konstigt. I jämförelse är padel fortfarande en väldigt ny sport som fortfarande håller på att etablera sig och växa.

Som du vet kommer inte prispengar från tomma intet. Istället beror de på det allmänna intresset i sporten, hur många som kommer och tittar på matcherna, hur många företag som vill sponsra, och så vidare. Och generellt grundar det sig i allmänintresset i sporten. Desto fler som tittar och är beredda att betala för att titta på sporten, desto större prispengar blir det. Detta

Detta är goda nyheter eftersom att padel är en sport som växer så det knakar. Över de senaste åren har prispengarna ökar, och likaså intreset för sporten. Sportens popularitet är uppskattad att forstätta att växa extremt snabbt under de kommande åren, och med dettta sagt kommer padel proffs sannolikt tjäna betydligt mer i framtiden än de gör idag.

Här är en lista över de fem högsta prispengarna som proffsen spelade hem från World Padel Tour 2019:

 • Francisco Navarro Compan $ 119,898.
 • Juan Lebron Chincoa 119 898 dollar.
 • Alejandro Galan Romo $ 110,193.
 • Pablo Lima 105 898 dollar.
 • Carlos Daniel Gutierrez $ 104,198.

I tennis är medias och sponsornas uppmärksamhet annorlunda: titta bara på skillnaden mellan vad du vinner på Australian Open i Tennis jämfört med en final i padel.

Så hur mycket tjänar proffs padelspelare?

De generella numrerna är att de absolut bästa padelspelarna tjänar mellan 500 000 och 750 000 euro om året, cirka drygt 5 miljoner till cirka 8 miljoner krnor.

Men det här är fortfarande siffror som är “begränsade” för vad som är en växande marknad. Fler och fler multinationella företag intresserar sig för denna sport, vilket kommer ha stor betydelse för prispengarna men också sporten i stort.

Något som är sant för de flesta sporter (som bekräftas av Forbes som också i år publicerade rankningen av de idrottare som har tjänat mest), är att sponsorerna ofta stor för det mesta av årsinkomsten hos profesionella padelspelare. Om du tittar på beloppet för prispengarna för de viktigaste internationella Padel -turneringarna, verkar siffrorna fortfarande mycket långt från dem som garanteras för proffs inom andra sporter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!
Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!