Hur Många Spelar Tennis i Världen?

Det är kanske ingen nyhet att tennis är en av de mest populära sporterna i historien. Detta gäller både antalet som spelar samt antalet som tittar på de stora proffsmatcherna. Enligt worldatlas.com ligger tennis för närvarande på nummer 4 i popularitet.

Du har säkert funderat över hur många människor som spelar tennis i världen, och i denna artikel delar vi med oss av siffrorna.

Statistik över deltagande i tennis

År 2019 fann ITF Global Tennis Report att hela 87 miljoner personer spelar tennis över hela världen. Detta motsvarar ungefär 1,17% av den globala befolkningen.

Intressant fakta om denna siffra är följande:

  • 47% av tennisspelarna är kvinnor och 53% är män.
  • Totalt rankades 3873 professionella tennisspelare 2017.
  • 25 miljoner människor spelar tennis i Europa, varav 12% bor i Storbritannien.
  • 17,84 miljoner människor spelar tennis i USA.

Fördelning av tennisspelare i världen ser ut på följande sätt:

Kina (22,5%), USA (20,7%) och Indien (9,2%) står för mer än 50% av den globala tennispopulationen.

Könsfördelning av tennisspelare i världen

Av de 87 miljoner tennisspelare världen över är cirka 47% av spelarna kvinnor och 53% män. Nästan 41% av tennisspelarna i Europa är kvinnor och 59% är män.

En annan intressant fakta är att Nordamerika är den enda regionen som har fler kvinnliga tennisspelare än män där cirka 55% av tennisspelarna är kvinnor. Alla andra har en mer mansdominerad tennispopulation. Sydamerika är den mest manliga dominerande regionen i världen, där enbart 21,6% av tennisspelarna är kvinnor.

Hur många spelar tennis i Europa?

I European Tennis Report 2018 konstaterades att cirka 25 miljoner människor spelar tennis i Europa. Det uppskattades att 88,8% av dessa 25 miljoner spelare kommer från Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Sverige och Schweiz. Detta är intressant eftersom dessa tio länder enbart utgör cirka 60% av Europas befolkning. Med detta i åtanke bor ungefär 9 av 10 europeiska tennisspelare i någon av dessa länder.

Fortsättningsvis är det sex länder som sticker ut – Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och Ryssland. Det är mer än 60% av Europas tennismarknad som finns i dessa sex länder.

Hur många spelar tennis i Storbritannien?

I European Tennis Report från 2018 rapporterades att det finns drygt 3 miljoner tennisspelare i Storbritannien. Detta är ungefär 12% av tennisspelarna i Europa. Detta är 3 miljoner människor som spelar tennis minst fyra gånger om året. Om man tittar på folk som spelar tennis minst en gång om året blir den siffran cirka 5,4 miljoner människor.

Hur många spelar tennis i USA?

En rapport av Tennis Industry Association från 2020 rapporterade att totalt 17,84 miljoner människor spelar tennis i USA. Av dessa är 9,67 miljoner människor som individer som spelar tennis mer än tio gånger om året.

Cirka 55% av tennisdeltagarna i USA är män och 45% är kvinnliga tennisspelare.

Hur många professionella tennisspelare finns det i världen?

I en rapport av ITF Global Tennis Report från 2019 fann man att totalt 3873 professionella spelare rankades på pro-turnén 2017 (2348 manliga spelare och 1525 kvinnliga spelare).

År 2017 fanns det 6382 juniorspelare rankade, varav 3187 var manliga spelare och 3195 kvinnliga spelare.

Mer statistik om tennisdeltagande

Nedan finns lite mer intressant statistik om tennis i världen:

  • Tennisklubbar – 71 263 stycken
  • Tennisbanor – 489.135 stycken

Var är tennis mest populär?

Medan tennis är en populär världssport, spelas och ses den i vissa länder mer än andra. En nation som kommer högt upp på listan är Australien. Det är rimligt när landet har en av de fyra grand slam-turneringarna (Australian Open) som hålls där.

Deltagandet i Australien för tennis är högt, men cricket och fotboll (eller rugby) ligger före tennis där. Detsamma kan sägas för Nya Zeeland, som ligger nära Australien.

De andra länderna som är värd för grand slams (USA, Frankrike och England) står alla högt på listan över tennispopularitet. Det är svårt att uppskatta vilket land som har flest fans och spelare, men man kan se att det är ganska jämnt fördelat i de mer utvecklade länderna.

Spanien har haft stor framgång i tennis under den senaste generationen. Likaså har Schweiz också haft stor framgång. Frankrike har producerat massor av mycket bra talanger under de senaste 50 åren.

Om du tittar på de 100 bästa män och kvinnor i världen, lägg märke till vilka länder spelarna representerar. De länder som oftast representeras har ofta den största populariteten, så det finns ett visst samband här.

Vilka länder spelas tennis i?

Tennis spelas i de flesta länder över hela världen. Det finns få länder i världen som inte har en tennisbana eller tennisspelare. Även de fattigaste länderna i världen har dem.

Medan länder som Frankrike, Tyskland, Kroatien, Spanien, USA, England och Australien är stadigt förankrade i spelet växer andra som Kina och Korea sin tennisbas.

För närvarande spelas professionella tennisturneringar på alla kontinenter i världen med undantag av Antarktis. De mest populära tennisländerna är i Europa, Nordamerika och Australien.

Men tennis ökar i popularitet i Central- och Sydamerika, liksom Asien, Nya Zeeland och Afrika. Du kan nu hitta tennisspelare som rankas i topp 100 från alla dessa platser – och listan växer.

Afrika är den enda kontinenten som fortfarande släpar efter. För närvarande hålls de enda ATP- och WTA-turneringarna i Afrika i Marocko. Men man kan förenta sig att antalet kommer att öka till två eller flera evenemang under det kommande decenniet, kanske med Sydafrika som värd för en turnering snart.

Vad som kan överraska vissa är att tennis är ganska populärt i Mellanöstern. Länder som Qatar och Förenade Arabemiraten är värd för turneringar för både ATP och WTA. Utan tvekan är den rika eliten i dessa länder stora tennisfans och finansierar turneringarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *