Hur Många Kvm är en Padelbana? (Kvadratmeter Padelbana)

Padelbanans dimensioner är mindre än en tennisbana. Faktum är att i ett officiellt mått av en tennisbana kan upp till 4 padelbanor få plats. Detta eftersom att tennisbanor, till skillnad från padelbanor, behöver utrymme runtom banan. Du står bakom backlinjen när du ska serva och kommer även att behöva springa utanför linjen för att ta emot vissa bollar. Detta kan du dock inte göra i padel eftersom att banan är omgiven av glasväggar och galler.

Att bygga en padelbana upptar drygt 200 kvadratmeter och banan används av fyra personer. Således är förhållandet 50 kvadratmeter per person. I andra sporter är måtten:

  1. Tennis: 260.87kvm (för en dubbelbana inklusive korridorerna så att man kan spela dubbel)
  2. Dubbeltennis: 1 person per 125 m².
  3. Fotboll: 1 person per 200 m²
  4. Inomhusfotboll: 1 person per 40 m² eller 100 m² (beroende på banan)
  5. Squash: 1 person per 21,3 m².

Padel-regler säger att spelplanen ska vara en rektangel 10 meter bred (bakvägg) och 20 meter lång (sidovägg) (med 0,5 % tolerans), innesluten vid väggar. Detta innebär att själva spelplanen blir 200kvm. Eftersom att väggarna inte upptar så mycket plats behöver man bara lägga till ett fåtal kvadratmeter för att få den totala ytan som krävs för att bygga en padelbana. En tennisbana, däremot, är 260.87kvm.

Storleken på en padelbana är bara något mindre än en tennisbana (23,77 m x 10,97 m för dubbel). En tennisbana har dock fortfarande ett mycket stort byggområde eftersom att yta behövs runtomkring banan när man spelar. Nätet är 10 meter långt och har en höjd på 0,88 meter i mitten – vid kanten får nätet vara max 0,92 meter högt. Stolparna som padelnätet hängs på får inte vara högre än 1,05 meter.

I mitten av spelplanen på en padelbana finns ett nät som delar banan i två, nätet har en maximal höjd på 88 cm i mitten och höjs till 92 centimeter på sidorna (med en 0,5 centimeter tolerans.

Överbyggnaden är gjord av att ansluta 3m höga x 2m breda paneler, med ytterligare 1m maskhöjd över glasets bakväggar (10m väggar). Denna ytterligare 1m höjd fortsätter i 2m från varje hörn över sidoväggarna också. Det betyder att bakväggarna och servicehörnen faktiskt är 4m höga, medan de återstående sidoväggarna är 3m höga.

Glaspaneler utgör de bakre väggarna och servicesidoväggarna (närmast 2 sidopaneler mot bakväggarna), medan metallnätpaneler upptar sidorna.

Servelinjerna placeras 3 meter före bakväggen och det kommer också att finnas en annan linje i mitten som delar den centrala rektangeln på mitten. Alla linjer har en bredd på 5 centimeter och bör vara väl synliga.

Paddelbanan har en låg kostnad för initial investering och den kräver lite årligt underhåll. Faktum är att det finns många klubbar som använder gamla sportiga installationer och sparar på så sätt markkostnaden.

Inomhusbanor eller padelbanor med tak har fördelen att de kan utnyttjas 365 dagar om året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!