Höga Tennisbollar – så Slår du och Hanterar dem!

Höga tennisbollar är bollslag över axelhöjd. De flesta nybörjare och medelspelare spelare kämpar med att slå höga skott i tennis, även på forehandsslidan.

Om du inte kan hantera den höga bollen kommer du alltid att känna dig obekväm att spela tennis. Dessutom kommer motståndare som träffar med topspin eller skjuter bollen högt mot dig alltid skapa ett hot.

För att nå nästa nivå i tennis är det viktigt att du effektivt hanterar höga skott, särskilt på forehandsidan, som är din starka sida. Backhand-sidan är mycket svårare av flera viktiga skäl, men vi kommer att fokusera på det i ett annat inlägg.

När du väl hanterar höga bollar i tennis kommer du att behärska spelet mycket lättare.

När det handlar om höga forehands är det viktigt att vi känner till följande. Dessa poäng är avgörande för framgång på höga forehands.

  • En liten greppförändring är viktig för att generera topspin
  • Den öppna hållningen fungerar bäst för att hantera höga bollar
  • Svingen för en hög forehand är annorlunda än för en boll med låg eller medelhöjd
  • Det är viktigt att du använder din kropp för att svinga på en hög boll

Greppbyte

När du ska slå en hög boll vill du slå med ett Eastern grip. Dettta grepp på förhand har pekfingret på racketens tredje fas.

För dettta grepp flyttar du din indexknog till den fjärde fasningen. Detta kommer att få rackethuvudet att svänga mer, så att ditt forehandskott kan stanna kvar i banan.

Greppförändringen kan verka besvärlig till en börkan men du vänjer dig vid det.

När du tränar höga skott, se till att ditt grepp ändras till detta grepp. Många spelare är inte medvetna om sina grepp när de träffar bollen så se för att se var din hand är efter att ha slagit bollen.

Öppnen hållning

När du träffar höga bollar vill du ställa in i halvöppen eller öppen hållning.

Om du försöker slå en hög forehand ut ur en neutral eller sluten hållning kommer du troligen att göra ett fel. Detta beror på att de neutrala och stängda ställningarna inte tillåter tillräcklig kroppsrotation i bollen.

Om du är en långvarig spelare som föredrar en traditionell neutral eller sluten hållning kan det vara svårt att byta till den öppna hållningen. Den öppna hållningen möjliggör mer mångsidighet och vridmoment.

Även om du inte genererar enorma rackethuvudhastigheter på dina forehands blir det lättare att hantera den höga bollen från den öppna hållningen. Om du är ung och atletisk, bör det bli ganska lätt för dig.

När du förbereder dig för den höga forehanden kommer du att vara mer upprätt än på lägre bollar. Med upprättstående menar jag att din kropp blir mer vertikal. På lägre skott får du lite mer lutning mot kroppen.

Det är också viktigt att lägga lite vikt på ditt högra ben genom att böja det och sätta lite tyngd på det.

När bollen är på väg och du identifierar att den kommer att bli hög börjar du sätta upp i öppen hållning och byta grepp – vanligtvis samtidigt.

Eftersom höga bollar brukar ta längre tid att anlända kommer du att ha tid att ställa in din position – speciellt om bollen kommer rätt till dig. Det är viktigt att greppet och hållningen är korrekta för att resten av slaget ska fungera.

Sving

Svingen för en hög boll är annorlunda än för skott med låg eller medelhöjd. På skott med låg eller medelhög höjd kan du verkligen doppa din racket betydligt.

Men på de höga skotten är det inte nödvändigt att doppa racketen så lågt. Du vill bara komma lite under bollen innan du slår på den.

Det finns två typer av skott som du kan slå i hög förhand:

  • Ett skott där du slår med takt och mindre topspin.
  • Ett toppspinsskott där du slår med mindre takt och mer toppspinn

Du vill att racketen bara ska börja lite under bollen. Slå bollen och låt sedan racketen röra sig över din kropp.

Svingen kommer i princip att gå rakt över (efter att ha träffat bollen), så den förblir i samma höjd från marken.

Även om detta är en förenkling av svingen, fungerar det eftersom det hjälper till att bättre visualisera och utföra svingen. Du kanske tänker att den här svingen inte fungerar eftersom vi måste lyfta bollen över nätet genom att svänga låg till hög.

Men på höga skott kan vi svänga över  och låta tyngdkraften (och lite toppspinn) föra bollen ner i banan.

Ju snabbare du svingar, desto mer behöver du sänka din uppföljning – kanske till under axeln. Ju närmare du är på nätet gäller detsamma. Du måste följa upp lägre.

Det bästa sättet att öva de höga skotten är med en bollmaskin. Stå en bit bakom baslinjen och öva på att slå forehand i axelhöjd.

Hur man hanterar en hög boll i tennis

Ditt första mål när du möter en utmaning i tennis är att tänka taktiskt snarare än tekniskt.

Hur behöver bollen “flyga” för att du ska kunna lösa det taktiska problemet?

I många fall, om du helt enkelt håller fast vid en avsikt och försöker slå en viss inkommande boll på ett visst sätt, kommer din teknik att anpassas naturligt utan att tänka.

Det är alltid att föredra eftersom din kropp kommer att hitta den optimala rörelsen för dina nuvarande färdigheter och förmågor.

Självklart blir spelare ofta för fokuserade på vissa tekniker eller så utvecklar de så starka vanor (muskelminne) att de inte kan justera. I dessa fall kan du titta på de tekniska förslagen nedan.

Det vanligaste misstaget när det gäller att hantera en hög boll i tennis är att slå den i en nedåtriktad bana.
Medan du kanske tror att du slår bollen snabbt kommer den bollen nästan alltid att landa kort och studsa precis i perfekt höjd för att din motståndare ska kunna attackera den.

Det andra vanliga ”misstaget” är att slå tillbaka bollen.

Det är det rätta valet om du befinner dig långt bakom baslinjen, men om du är närmare, cirka 3 meter bakom, slår du helt enkelt tillbaka ett passivt skott och låter din motståndare diktera.

Så det bästa sättet att hantera en hög boll är att träffa den horisontellt.

Föreställ dig en horisontell bana från kontaktpunkten du träffar på och låt tyngdkraften och en viss centrifugering ta ner bollen.

Många spelare är rädda för att slå ett sådant skott eftersom de känner att det kommer att flyga långt.

Men som det är med alla skott i tennis måste vi mäta med hur mycket kraft vi ska slå varje skott för att slå det djupt men inte för långt. Med en viss övning kommer du snabbt att veta hur hård du ska slå bollen horisontellt för att få den att landa djupt.

Den största fördelen med detta skott är att det är mycket snabbare än den höga bollen men det är nu riskabelt, så det skapar fortfarande lite tryck på din motståndare.

Det ger dem inte tid att ställa in perfekt för skottet och neutraliserar därför deras attacker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *