Finns det Domare i Padel?

Under vänskapsmatcher och de flesta amatörturneringar spelas padelmatcher utan domare. Kvalrundorna i World Padel Tour har inte heller någon domare. Detta innebär att spelarna måste bedöma vissa saker själva.

När spelarna själva ska bedöma saker kan det i vissa fall bli svårt att komma fram till ett enigt beslut. Speciellt på mer professionell nivå. Detta är varför det alltid är bra att ha en oberoende tredje part, en domare, som kan ta besluten och avgöra.

Men när det kommer till padel finns det generellt sett ingen domare. Undantaget är dock stora matcher och turneringar bland professionella där domare används. Det är alltid bra att ha en domare i padel, men det är inte alltid möjligt om du bara spelar motionsmatcher och på fritiden.

Vett och etikett i padel

Om en av spelarna träffar ett skott där bollen träffar en annan spelare är det vanligt att be om ursäkt, medan den som fick träff kommer att erkänna att han vet att det är en del av spelet.

I början av matchen är det vanligt att önska de andra spelarna en bra match, och i slutet förväntas alla spelare närma sig nätet och skaka hand, med båda sidor som gratulerar de andra och tackar dem för matchen.

Varje spelare är ansvarig för alla beslut i sin halva av banan. Spelarna borde vara helt ärlig på alla “samtal”, men om du är osäker bör de spela bollen. Du ska inte spela en “let”.

Det är din skyldighet att anropa alla bollar på din sida, att hjälpa din motståndare att säga till när motståndaren begär det och att anropa dig själv (med undantag av en första serve) vilken boll som du tydligt ser på din motståndares nät.

Alla “ut”, “let” eller “fel” anrop måste göras omedelbart (dvs. görs innan antingen en motståndare har träffat returen eller returen har gått ur spel); annars fortsätter bollen i spel. ”Samtal” måste vara muntliga och tydligt hörbara för motståndaren, följt av en signal om det behövs. ”

På alla banytor utom lera om en spelare felaktigt kallar ut en boll och sedan inser att bollen var bra, bör poängen spelas om vid första tillfället och poängen förlorad på varje efterföljande tillfälle. I fallet med ett poängvinnande skott skulle en let inte spelas.

När serven returneras ska mottagarens partner i allmänhet döma servicelinjen för servaren.

Om spelare inte kan komma överens om poängen, bör de lugnt diskutera de poäng / spel som är områden där man inte är överens. Om de inte når en överenskommelse bör de bara spela om poängen eller spelen i fråga.

Spelare är förbjudna att kontrollera bollens märke på motståndarens sida på banan, såvida inte motståndaren uppmanas att göra det. Kulmärkesinspektioner är endast tillåtna på lerbanor. På lerbanor om en spelare felaktigt ropar ut en boll och sedan inser att bollen var bra, tappar spelaren som sade “ut” poängen.

Om en spelare hindrar sin motståndare kan det dömas ofrivilligt eller avsiktligt.

Alla hinder som orsakas av en spelare som styrs medvetet kommer att leda till förlust av en poäng.

Spelaren som under spelet anser att en situation där en “let” krävs måste omedelbart göra det känt för domaren (eller spelare) och inte låta spelet fortsätta, eftersom rätten att stoppa en poäng förloras när poängen är klar.

Domaren kan beställa repetition av en poängen i vilket fall servaren har rätt till två servar.

När en spelare störs av någonting utanför deras kontroll, med undantag för banans eller partnerns installation, måste en “let” spelas och poängen upprepas.

Om en spelare medvetet eller ofrivilligt stör en motståndare under spel, kommer i första fall domaren att ge poängen till motståndarna och i det andra kommer att butropaställa en “let” när poängen vinns av spelaren som skapade störningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *