Chiquita i Padel – Så Gör du! [Bästa Tips & Guide]

Chiquita är ett skott som används mycket i padel för att motanfalla, det är ett taktiskt drag som hjälper dig att dominera spelet, få dina motståndare att röra sig och vinna vid nätet.

Chiquita är ett bra sätt att:

 • Ändra spelets rytm.
 • Skapa utrymme (när nätspelarna är för långt bak).
 • Flytta motståndaren framåt så att du har utrymme att lobba

Till att börja med måste du vara tydlig med syftet med chiquitan och när du ska använda den. Om din motståndare är bekväm med att spela volley eller mitt på banan att återvända dina lobbskott är det lämpligt att använda chiquita. Normalt slås den från mitten eller baksidan av banan och lämnar ett kort och mjukt skott som studsar på motståndarens sida men nära nätet.

Detta betyder att om motståndarna är i sitt anfallsområde kommer bollen att studsa vid deras fötter och de kommer inte att kunna returnera den kraftfullt, så det blir lätt för dig att få tillbaka en bekväm boll så att du kan spela volley. Om, tvärtom, dina motståndare är lite längre bak när de returnerar dina lobbskott, med chiquitan, kommer du att få dem att förlora den bekväma positionen.

Så det är uppenbart att chiquitan inte är ett vinnande eller kraftfullt skott, det är ett taktiskt skott som gör att du i nästa skott kan ta initiativet till poängen.

Innan du slår Chiquita:

 • Fokusera på bollens bana som motståndaren har slagit mot dig.
 • Flytta till den position du har läst så snabbt som möjligt och med korta sidosteg.
 • Följ bollen med din blick samtidigt som du känner av dina motståndares position för att se om de har lämnat några luckor.

Uppställningsfas

I uppställningen måste du analysera höjden som bollen kommer till dig på för att justera höjden på uppställningen.

Det är viktigt att racket ligger under bollen, som om du skulle slå en lobb (så att dina motståndare inte kan förutsäga vad du ska göra), med racket halvöppet.

Det är viktigt att böja benen för att justera höjden, sänka tyngdpunkten innan du slår, och sedan sträcka ut dem när racketen träffar bollen.

Slående fas

När du väl har satt upp armen är det dags att slå:

 • Som vi redan har nämnt måste slaget vara skonsamt, långsamt och prioritera placering framför kraft.
 • Normalt slås chiquitan platt och söker en bana som är obekväm för motståndaren, till deras fötter eller en lucka som de har lämnat. Du  kan också sätta toppspin på den eller sikta mot din motståndares fötter om de till exempel är nära nätet. Du kan också använda backspin, för att göra returslaget svårt för din motståndare.

Efter att ha slagit chiquitan är det mycket viktigt att tänka på nästa skott, du bör inte vänta på att motståndaren ska returnera bollen: precis efter att du har slagit bollen måste du röra dig i samma riktning som du slår bollen för att nå bollen. anfallsområde och kunna volley, detta ger dig initiativet i spelet.

Det är viktigt att träffa chiquitan när du är säker på att du kommer att kunna nå det anfallsområdet, om du är väldigt nära din bakvägg är det bättre att försöka ett nytt skott. Din motståndare kommer att ha mycket tid att läsa att du kommer att slå en chiquita och det kommer att vara ineffektivt.

När ska man spela Chiquita?

Välj rätt boll för att spela Chiquita. Det är ingen idé att spela Chiquita när du är med ryggen mot bakglaset.

Du kan slå chiquitan på en relativt lätt boll från din motståndare. Vänta tills de spelar upp bollen och kommer fram till nätpositionen.

Chiquita är ett mycket användbart padelskott. Den kan användas var som helst på banan både med en forehand eller backhand, så det är mer ett koncept än ett “skott”. Det är i grunden ett långsamt skott till motståndarens fötter.

Detta tjänar flera syften. Först tvingar den din motståndare att slå tillbaka bollen från en nedåt- till upp-position, vilket gör att du kan spela ett mer offensivt skott tillbaka om du lyckas nå tillräckligt snabbt. För det andra tvingar den motståndaren framåt, vilket innebär att du enkelt kan lobba dem och skicka tillbaka dem, och därmed vinna nätet. För det tredje är det ett bra sätt att ändra rytm och hålla din motståndare att gissa vilket slag du kommer att spela härnäst.

Tips

 • Slå bara en Chiquita på en lätt boll som du kan slå framför kroppen. Den typiska Chiquitan skulle vara från baksidan av banan på en boll som träffar bakglaset som du kan “skjuta” framåt till dina motståndares fötter.
 • Spela inte på Chiquita om det inte finns något eller litet utrymme mellan din motståndare och nätet. Om du gör det kommer din motståndare att kunna nå bollen medan den är hög och spela aggressivt. Det bör vara minst 2-3 meter mellan din motståndare och nätet.
 • På lägre-medelnivåer: Fokusera inte på att använda toppspin. Fokusera på att få ett bra kontrollskott med ett platt racket.

Chiquita är ett skott som används mycket i padel för att motanfalla, det är ett taktiskt drag som hjälper dig att dominera spelet, få dina motståndare att röra sig och vinna på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!