Bättre Resultat på Högskoleprovet – Så Lyckas du!

Högskoleprovet är svårt att bemästra, men det finns sätt att förbättra dina poäng om de inte är tillräckligt höga. Avkastningen kan vara väl värd det i form av att det hjälper dig att komma in på det universitet du vill och kan även hjälpa dig i din framtida karriär. Med det sagt kan det vara väl värt det att arbeta för att få bättre resultat på högskoleprovet

Högskoleprovet består av totalt åtta delprov som är ämnade att testa dina kunskaper inom en rad olika områden. Dessa åtta delar genomförs över 5 provpass. Tänk på att det femte provet är ett så kallat utprövningspass vars syfte är att testa uppgifter till framtida prov. Du får således inga resultat från detta prov,

Provets delar är följande:

 • XYZ, matematisk problemlösning
 • KVA, kvantitativa jämförelser
 • NOG, kvantitativa resonemang
 • DTK, diagram, tabeller och kartor
 • ORD, ordförståelse
 • LÄS, svensk läsförståelse
 • MEK, meningskomplettering
 • ELF – Engelsk läsförståelse
 • XYZ, matematisk problemlösning

Så här förbättrar du dina resultat på högskoleprovet.

Tips för att förbättra högskoleprov-resultaten

Även om du redan har ett högt betyg, kräver förbättring av ditt högskoleprov god förberedelser eller till och med längre period av konsekventa studier.

När du identifierar dina misstag, se till att du tar reda på orsaken bakom dem. Eftersom att de är de delarna som du presterar sämst på som drar ner ditt resultat vill du naturligtvis fokusera på detta när du pluggar.

Sätt ett mål

Nästa steg är att sätta upp ett mål. Du måste bestämma vilken poäng du vill uppnå för högskoleprovet. Detta kan baseras på antagningskriterierna för det universitet du vill söka till. När du har bestämt dig, börja arbeta för att uppnå poängen.

En av de viktigaste frågorna som du kommer att tänka på är hur många timmar du ska studera för högskoleprovet. För detta, gör ett ordentligt studieschema och håll dig till det. Detta hjälper dig att räkna ut hur mycket tid du behöver ägna.

Att sätta mål hjälper dig även att hålla reda på dina framsteg när du studerar och låter dig veta om du behöver fokusera och plugga mer på vissa delar eller till och med ta en högskoleprovs-förberedande kurs innan du gör provet igen.

Om ditt mål är att förbättra din poäng bara marginellt kommer din strategi att vara mycket annorlunda än om ditt mål är att förbättra dina resultat dramatiskt.

Det kan vara bra att titta på vilka krav som olika universitet har när det kommer till högskoleprovsresultaten. Om du vill komma in på ett specifikt universitet är det bra att förstå ungefär vilka resultat på högskoleprovet som krävs.

Avsätt tid för att studera

Även om det här tipset kan tyckas vara en självklarhet, finns det många studenter som försöker förbättra sina resultat på högskoleprovet utan att spendera tillräckligt med tid på att studera först.

Vissa elever registrerar sig för högskoleprovet och lämnar sedan väldigt lite tid mellan det att dem börjar plugga för att de ska kunna lägga ner de timmar av studier som krävs för att göra betydande förbättringar av resultatet. Eller så väljer de att göra provet under en tid som är som mest hektisk när det kommer till dina övriga studier.

Om du siktar på en dramatisk förbättring av ditt högskoleprovsresultat, kommer en extra timme eller två av studier inte att räcka. Även om du redan har en hög poäng kommer du att vilja ägna flera veckor åt konsekvent högskoleprovs-studier och utvärdering för att drastiskt förbättra din poäng. Till exempel, om ditt provdatum är i maj, kommer du att vilja börja studera i februari.

Planera att ägna minst 3-4 timmar varje vecka till att förbereda för SAT och se till att du har ett konsekvent studieschema så att du kan göra framsteg.

Studera effektivt

Att ägna timmar varje vecka till att studera inför högskoleprovet kan låta bra i teorin, men om du helt enkelt tar övningsprov efter övningsprov utan någon översyn och att utvärdera resultat, använder du faktiskt inte din tid effektivt. Att göra gamla högskoleprov kan vara väldigt värdefullt, men det är samtidigt viktigt att du rättar och utvärdera dina resultat från dem.

Det är viktigt för dig att studera effektivt för att kunna se din poäng öka. Detta innebär inte bara att ta övningsprov, utan också att granska dina svar.

Om en padelspelare vill förbättra sin träffsäkerhet genom att göra 100 extra servar efter varje träning, men de gör aldrig några justeringar av sättet att serva på när de missar, då är denna extra träning värdelös. Samma princip gäller när du pluggar inför högskoleprovet

Om du gör övningsprov men misslyckas med att granska dina svar och lära dig av dina misstag får du inte ut det mesta av din studietid. Nyckeln till att förbättra dina högskoleprovsresultat är att lära dig varför du svarar fel på frågorna du missade så att du inte missar dem i framtiden. Att studera och studera på rätt sätt är en viktig del av framgång på högskoleprovet.

Att göra mängder av gamla högskoleprov är ett av de bästa sätten att se till att du är redo att förbättra dina resultat nästa gång du gör provet.

Med den här strategin svarar och granskar du massor av frågor innan du gör högskoleprovet, vilket garanterar att du har förberett dig för varje typ av frågor du kommer att stöta på på testdagen.

Tips för matematik

 • Lita inte för mycket på din miniräknare. Alltför många elever använder kalkylatorn som en krycka och slösar tid på att använda kalkylatorn för att lösa problem som de enkelt kan lösa på egen hand.
 • Förbered för varje underavsnitt. Du kommer att stöta på massor av algebra-frågor, frågor om problemlösning och dataanalys, och så vidare. Se till att du förstår exakt vilka typer av frågor du kommer att stöta på i vart och ett av dessa underavsnitt.
 • Memorera nyckelformler. Kan du Pythagoras sats utantill? Memorera alla formler som du behöver känna till på provet så att du inte behöver slösa tid.
 • Känn till och ta itu med dina svagheter. Är du duktig på matematik, men kämpar med tidshantering? Eller kanske vice versa? Ta reda på dina svagheter så att du kan åtgärda dem innan ditt nästa prov.

Läsa och skriva

 • Fräscha upp din grammatik. Är du säker på hur man justerar felaktig kommaplacering? Kan du identifiera var det bör vara mellanslag och hur man undviker särskrivning? Om inte, kommer du att vilja fräscha upp dessa och andra grammatikkunskaper innan du tar högskoleprovet igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!