Bästa Tennisskorna – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Oavsett om du spelar tennis på lera, hårdbana, mjukbana eller gräsmatta vill du ha en högpresterande, högkvalitativ, och bekväm tennissko som håller jämna steg med ditt spel. Att bära ett par bra tennisskor kan göra en enorm skillnad på planen, inte minst för din komfort men även för din prestation.

När du letar efter de bästa tennisskorna vill du ha ett par som är lätta men bekväma. Du vill ha ett par skor som formar sig efter dina fötter men också ger stöd.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa och mest populära tennisskorna på marknaden, men innan vi gör det kikar vi på det viktigaste faktorerna du bör tänka på när du väljer tennisskor, samt vad som är viktigt för att hitta ett par som passar just dina behov.

1. Tänk på din spelyta

Tennisskor kategoriseras efter vilken typ av typ av plan de är avsedda för. De vanligaste idag är tennisbanor med hårdbana och lerbana. För dem som är nya i spelet eller behöver en sko för fritidsbruk finns det också mångsidiga all-court skor.

Varumärkena släpper oftast samma modell i både hårda och lera variationer.

2. Matcha skon till din spelstil

Alla tennisskor kan grovt delas in i tre kategorier baserat på den främsta fördelen de erbjuder: hastighet, dämpning och stabilitet. Vilken du ska välja beror på vilken typ av spelare du är och dina preferenser i skokänslan.

3. Leta efter den bästa passformen

Skons förmåga att hålla foten på ett säkert sätt definierar nivån på grepp, stabilitet och säkerhet på banan. När du försöker använda ett par tennisskor, kolla efter följande tecken på rätt passform:

Framfot: lite extra utrymme framför din längsta tå, cirka 1-1,5 cm. Detta möjliggör lite vickrum under hela rörelsen och rymmer svullnad under längre spel. Passformen bör inte heller tränga in på fotkulan.

Mittfot: måste hållas stadig. Mittfoten är avgörande för sida-till-sida-stabilitet på banan.

Häl: ska vara låst inuti häldisken och inte glida ut.

Varför bära tennisskor?

Tennisskor är utformade med extra extra sidostöd, avsedda att klara av framåtriktade rörelser såväl som sida-till-sida-rörelser. De är också utformade med hårdare material för att stödja anklarna och fötterna under plötsliga start- eller stopprörelser. De tennisskor du bär bestämmer din komfort på banan.

Dessutom kan de också bestämma din spelnivå eller prestanda. Om du köper fel typ av sko utsätter du dig för skador mer än nödvändigt. Du sänker också din prestation på banan. Att bära tennisskor när du spelar tennis är därför en viktig del av ett bra och roligt spel.

Varför är kvalitetstennisskor så dyra?

Tennis är en professionell sport som spelas av tusentals om inte miljoner människor i hela världen. Det är också en teknisk sport som kräver mer än bara tekniska färdigheter. Med detta i åtanke är tennisskon en mycket viktig del av spelet. Det påverkar hur en individ presterar på banan.

Därför har tillverkare av tennisskor insett behovet av högkvalitativa skor som omfattar alla spelets krav. Skon måste utformas med tanke på olika aspekter så att den kan hjälpa dig att göra det bästa av ditt tennisspel. Högkvalitativa skor är prissatta höga, eftersom tillverkarna investerar mycket tid och ansträngning i sin produktion. Investeringskostnaderna måste återvinnas. Därav prislappen. Men om du börjar med tennis kan du gå välja en tennissko på grundnivå.

Vill du ha en mer hållbar eller lättviktssko?

Med skor måste du vanligtvis välja vilken kombination av hållbarhet och vikt du vill ha.

Detta är viktigt för avancerade spelare som ofta spelar tennis och rör sig snabbt runt banan men inte vill behöva köpa ett nytt par hela tiden. Spelare som väljer en mer hållbar sko får också vanligtvis (men inte alltid) mer stöd.

Men för att skapa skor som är tåliga måste skotillverkare lägga till mer material i skon vilket ökar vikten på skon.

Det finns vissa material och tekniker som hjälper en sko att hålla sig lätta och samtidigt hålla länge, men det fungerar bara till en viss punkt. Att spela tennis är tufft för skor och allt material slits ut så småningom. Att lägga till en bråkdel av en tum i sulan är ett enkelt sätt att få en sko att hålla längre, så det är ofta vad tillverkade gör.

Lätta skor hjälper tennisspelaren att röra sig snabbare

En lättviktssko låter dig självklart röra dig snabbare på tennisplanen. Du kommer att känna ta dig runt på planen lättare genom en tunnare sula och röra dig snabbare.

I allmänhet kommer lättare skor inte att hålla så länge, så du måste köpa nya skor kontinuerligt beroende på hur du rör dig på banan och hur ofta du spelar.

Flexibilitet och prestanda kontra support och stabilitet

Att välja mellan flexibilitet och stöd liknar valet mellan en slitstark och lätt sko. När du prioriterar en, offrar du den andra.

Flexibilitet gör att skon kan forma sig bättre när du rör dig runt tennisbanan. En mer flexibel sko hjälper dig att springa runt på planen bättre, för när du rör dig kommer materialet i skon att anpassas efter din rörelse.

En mer högpresterande, flexibel sko är vanligtvis för avancerade spelare som är i god form och mindre utsatta för skador. Denna typ av spelare rör sig snabbt på tennisbanan och behöver en sko som kan svara på deras rörelser.

En bra tumregel är att ju mer flexibel du är, desto mer flexibel kan din sko vara. En sko som är mer flexibel har dock vanligtvis också mindre stöd.

Vem behöver en mer stödjande tennissko?

Stöd ger stabilitet och dämpning för dina fötter och leder. En stödjande sko kan ha en högre profil runt fotleden för extra stöd. Den kan också ha mer vaddering och fjädring i sulan och överdelen för att absorbera stötar och hålla foten stabil när den träffar tennisbanan. Detta hjälper till med smärta och kan hjälpa till att förhindra skador men offrar rörlighet och flexibilitet.

Om du tidigare har haft tennisskador, fotleder eller knäsmärta kommer stödd att vara en prioritet för dig. För att öka stödet och komforten ytterligare, se till att du bär de bästa tennisstrumporna för dina fötter.

Om du inte är nybörjare i tennis eller börjar spela mer och planerar att spela på hårda banor rekommenderar vi att du prioriterar stöd. Att spela tennis på hårda banor är mer påfrestande för dina leder än nästan alla sporter du spelar, så att börja med en stödjande sko rekommenderas.

Som med alla inköp måste du bestämma hur viktig kvaliteten på tennisskor är för dig.

I slutändan är valet upp till dig.


Bästa tennisskorna


Wilson Rush Comp LTR

Detaljer

Först ut på listan är Wilson Rush Comp LTR. Detta är en populär bästsäljande tennissko, och det är lätt att förstå varför. Skon har en robust design med en ovansida i läder och erbjuder en god stabilitet och komfort. Skon är designad för optimal stötabsorbering samtidigt som den har lång hållbarhet.


Yonex Sonicage 2 Wide

Detaljer

Yonex Sonicage 2 Wide är en allcourt-sko som är lite bredare, som dess namn antyder.

Skorna erbjuder fantastisk komfort men också snabbt fotarbete. Skorna integrerar avancerad stötdämpning med power cushion och ger 28% mer stötdämpning och 62% mer fjädring än den ursprungliga Power Cushion. Skorna har även en power graphite teknik vilket innebär att skorna har en grafitplatta i mittensulan vilket ger utmärkt stabilitet men också minskad vikt.

På ovansidan har den en double Raschel mesh som är ett fint nät som är upp till åtta gånger mer luftigt än andra nätmaterial.

Slutsatsen är att denna tennisskor har utmärkt hastighet, stöd, och stabilitet.


Head Sprint Pro 3.0

Detaljer

Head Spring pro 3.0 är designad för maximal komfort med en lätt vikt. Dessutom har den en väldigt snygg design. Tennisskorna är lämpliga för spelare som vill bli snabbare på planen men också har god komfort.

Dess design är utformad för att öka stabilitet och undvika att vricka anklarna. Den har också bra grepp för att inte halka på banan. Dess meshmaterial på ovansidan andas mycket väl och dess strumpkonstruktion bidrar till ökad komfort.


Nike Air Max Wildcard

Detaljer

Nike Air Max Wildcard inkluderar givetvis Nikes ikoniska air max luftkudde i hälen. Den har enmycket hög komfort och är designad med en hög kant runt fotleden som minskar risken att vricka fötterna.

Nike Air Max Wildcard Navy kommer här med en massa fantastiska tekniker och en stilren design. Detta är en allcourt tennissko för män som är extra förstärkt vid akillessenan för ökad komfort.


Asics Solution Speed FF 2 Clay

Detaljer

Asics Solution Speed FF 2 clay är, som dess namn antyder, speciellt utformad för att spelas på lerplaner. Skorna är packade med en rad olika funktioner som förbättrar dess prestanda. Asics kallar även denna sko för deras snabbaste tenissko.

Mellansulan är konstruerad med FlyteFoam vilket är en teknik som erbjuder god absorbering och avstamp. PU på ovansidan bidrar också till bra stöd och flexibilitet.

I mellansulan återfinns även en TWISSTRUSS -teknologi vilken förbättrar hastigheten och stödet vid skarpa rörelser. På hälen finns en Rearfoot Gel Technology Cushioning System som ger utmärkt stötdämpning.


Nike Air Zoom Vapor Cage 4 HC

Detaljer

Nike Air Zoom Vapor Cage 4 HC är en tennisko med en cool och unik design med en utmärkt prestanda. Skorna är designade med en fast plös som ökar komfort och förbättrar passformen. Den breda hälen minskar också risken för att vricka fötterna tack vare ökad stabilitet.

På sulan vid framfoten finns Air Zoom som är till för att ge en fjädrande känslan i varje steg, vilket också hjälper till för explosiva rörelser på banan.

Eftersom att den har en allcourt är den lämplig på alla underlag.


Asics Gel-Resolution 8 Clay

Detaljer

Asic Gel Resolution 8 clay erbjuder utmärkt respons och har god komfort tack vare utmärkt stöd och passform. Skon inkluderar även en rad olika tekniker som förbättrar dess prestanda. Denna tennisko har en Dynawall teknik som öjar stabilitet i mellanfoten samt flexionspassning på den övre delen för bra stöd.

I hälen och mittfoten finns GEL-teknik som minskar påfrestning från shock och stötar. Runt hälen finns också en design som är till för att öka greppet och ge bra fäste vid riktändringar.


Asics Court FF 2 Clay

Detaljer

Asics Court FF 2 Clay är en tennissko med utmärkt prestanda och en rad tekniker som förbättrar dess komfort och prestanda. I mellansulan finns Flytefoam vars syfte är att ge extra kraft när du springer genom att tekniken svarar på energin i dina steg.

I både fram och bakre sulan finns GEL som absorberar stötar och chockar för mindre påfrestning och ökad komfort.

Skon har även ett inbyggt Trusstic system som ökar stabiliteten. De är också designade för maximalt luftflöde för att hållas torra och svala under spel.


Asics Gel-Game 8 Clay/OC

Detaljer

Asics Gel Game 8 Clay är en tennissko med extremt hög komfort och samtidigt god flexibilitet och ventilation.

Dess Open Mesh Design förbättrar skons ventilation och gör att fötterna kan andas under spel.  Trusstic tekniken finns integrerad i mellansulan vilket ger ökad stabilitet och minskad vikt.

Sist men inte minst har vi Asics uppskattade GEL teknik som erbjuder ökad stötdämpning. Detta minskar belastning på dina fötter och därmed risk för skada.


Adidas CourtJam Bounce

Detaljer

Adidas CourtJam Bounce är en tennissko med en snygg design och utmärkt prestanda. Ovansidan är designad med mesh för att göra skon stretchig och luftig. Yttersulan är Adidas Adiwear vilken erbjuder utmärkt grepp och hög slittålighet.

I mellansulan finns Adidas Bounce mellansula som är till för att ge en fantastisk stötabsorbering.


Adidas GameCourt

Detaljer

Adidas GameCourt är en bekväm och slitstark tennissko som erbjuder utmärkt grepp. Den är utrustad med en Cloudfoam mellansula som ger god stötabsoorbering och komfort. Yttersulan har Adidas signatur AdiWear som minskar risken för halka och ger ett utmärkt grepp. Ovansidan är tillverkad i mesh-material som andas väl. Den är även förstärkt med TPU för ökad hållbarhet.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!