Bästa Padelglasögon Bäst i Test – Glasögon För Padel Guide

Glasögon för padel eller helt enkelt för Padelglasögon är någonting som allt fler padelspelare väljer att använda när de spelar.

För att citera Doktorn.se:

“Ögonskador i samband med sport och idrott är inte ovanliga, framför allt när det gäller bollsporter. Padel har ökat lavinartat i Sverige, delvis tack vare pandemin. Detta har lett till att allt fler patienter med ögonskador uppsöker hjälp inom vården. Det finns dock förebyggande hjälpmedel i form av skyddsglasögon.”

I många sporter  kan man se att skyddsglasögon används. Detta speciellt i sporter där risken att få bollar i ögonen är påtagligt hög såsom innebandy.

Även om majoriteten av padelspelare inte väljer att använda padelglasögon är det allt fler som väljer att bära dem och som förstår den potentiella risken som man annars kan utsätta sig för.

Ögonen är någonting som vi bör vara extremt försiktiga med då det är någonting som vi vill ska fungera hela livet. Tyvärr kan skador på ögonen leda till bestående men. Dessa skador kan, bland många andra saker, uppstå i form av att padelbollen träffar dig i ögat. Dessutom finns det många andra bra anledningar till att det är klokt att bära padelglasögon när du spelar.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa och mest populära padelglasögonen, samt längre fram går igenom hur du väljer de bästa glasögonen för padel.

Bästa padelglasögon – glasögon för padel


Nike Sunglasses Windshield elite

Sol-och skyddsglasögon som passar både för padel och tennis. De har en sportig design och är, utöver att skydda ögonen, gjorda för att skydda dina ögon från solen när du smashar eller får solen i ögonen när du spelar.


Nike Gale Force Grey

Padelglasögon från Nike som passar både för tennis och padel. De är designade för att motverka soljus och att du bländas när du spelar utomhus vilket kan påverka din prestanda, speciellt när du ska smasha. Dessa fungerar till och med utanför planen.


Nike Adrenaline Sunglasses

Sportiga och stilrena solglasögon från Nike med en mörk lins som blockerar solen och motverkar att du bländas. Linserna har UVA- och UVB-skydd.


Nike Adrenaline Sunglasses

Dessa solglasögon har samma design som ovan men är utrustade med en röd ton på linserna. De är utmärkta för utomhusspel och har UVA- och UVB-skydd.


Fördelar med padelglasögon

Det finns flera fördelar med padelglasögon och andra typer av skyddsglasögon som används i andra sporter.

Skydda ögonen

Den första och främsta anledningen till att du bör använda padelglasögon är för att skydda ögonen. Faktum är att när en ögonskada uppstår kan det vara extremt smärtsamt och du kan tappa sikten permanent. Och de flesta av dessa skador kan förebyggas genom att bära korrekt utrustning. I detta fall padelglasögon. Studier visar att skyddsglasögon och andra grundläggande försiktighetsåtgärder minskar risken avsevärt, både i padel men också i andra liknande sporter såsom tennis.

En liten boll i snabb hastighet mot ögat kan orsaka allvarliga skador och det är främst ögongloben som kommer att absorbera energin.

Utöver att skydda motbollar som kommer direkt mot ögonen kan padelglasögon även skydda mot sand som kan flyga runt eller till och med mot insekter om du spelar utomhus.


“Flera ögonkliniker runt om i landet ser en ökning av ögonskador relaterade till padel. I en artikel i Läkartidningen konstaterar ögonforskare knutna till Göteborgs universitet att padel är en potentiell högrisksport för ögonskador, och att det är en bra idé att använda skyddsglasögon.” – Akademiliv


Vanliga glasögon skyddar inte dina ögon

Att bära vanliga glasögon när du ägnar dig åt sport ger en falsk känsla av säkerhet. Faktum är att faktiskt ökar din risk eftersom vanliga glasögon kan gå sönder om de träffas av till exempel en boll eller rack. När du träffas kan glaset spricka vilket såklart är ännu farligare för dina ögon.

Foto: Synsam

Skydd mot solen

En annan fördel med padelglasögon är att de skyddar mot solen och bländning. Detta gäller givetvis bara om du spelar utomhus.

Med det sagt är det bra att leta efter padelglasögon som har UV-blockerande linser.

När du spelar utomhus och blir bländad av solen kan det påverka ditt spel och göra så att du förlorar poängen. UV-blockerande padelglasögon kan hjälpa till med detta. Att motverka att du blir bländad är utöver det faktum att det faktiskt skyddar dina ögon för att ta skada av solen.

Viktiga egenskaper hos padelglasögon

Padelglasögon har inte samma egenskaper som vanliga glasögon, solglasögon eller andra typer av skyddsglasögon. Padelglasögon är tillverkad i en mängd olika former och är specialiserad för att passa de specifika behoven för varje respektive sport, i detta fall padel – även om till exempel padelglasögon och tennisglasögon är likadana eftersom att respektive spelare står inför samma utmaningar och förutsättningar.

Skyddslinser är vanligtvis gjorda av polykarbonat, ett hållbart och slagfast material som har fullt UV-skydd för utomhusaktiviteter. Polykarbonatlinser är också reptåliga, vilket är en värdefull funktion för många grova sporter. Eftersom polykarbonat är ett slagfast linsmaterial fungerar det bra för att skydda ögonen från föremål som rör sig snabbt.

Till skillnad från vanliga glasögonlinser gjorda i glas kommer inte dessa linser att gå i tusen bitar och utgöra en stor fara för dina ögon om de utsätts för slag.

Polykarbonat är det material som bör användas för padelglasögon men glasögonramen spelar en lika viktig roll.  Ramarna på padelglasögon är vanligtvis utformade av en mycket mycket slagfast plast eller polykarbonat, och de är ofta belagda med gummiöverdrag vid varje del som nuddar ditt ansikte för att skydda det. Speciellt där den kommer i kontakt med ditt huvud och näsbryggan.


“Bollen har en vikt på cirka 50 gram, och en storlek som motsvarar ögonhålans öppning. Bollhastigheten är hög, och kan vid en smash bli uppemot 130 km/h. Bollens studsegenskaper ger också ganska svårbedömda rekyler, vilket sannolikt ökar risken för att ögonen kan skadas”

-Gunnar Jakobsson, ögonforskare vid Göteborgs universitet och överläkare på ögonkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.


God passform

Padelglasögon och andra typer av sportglasögon tillverkas i en mängd olika former och storlekar.

Det är väldigt viktigt att padelglasögonen är anpassade till och erbjuder en god passform till den som bär dem. Om ramarna är överdimensionerade kommer de inte att skydda dina ögon på det sätt som de designades att skydda. Detta utgör en risk för skador – en risk som inte är värd att ta.

Glasögonen ska linda runt ditt ansikte och skydda dina ögon fullständigt. Detta möjliggör full sikt från alla håll utan att glasögonstrukturen blockerar din syn. Du vill undvika att välja ett par glasögon som blockar din syn (oftast periferisynen) eftersom att det kan påverka din prestanda.

Passformen på glasögonen ska vara en tät passform utan en stram känsla. Du bör inte heller bära dina glasögon löst eftersom det kan få dem att glida av.

Användningen av justerbara funktioner i padelglasögon är någonting som kan vara värt att leta efter eftersom detta kan hjälpa till att justera passformen och formen på glasögonen.

Remmar kan också vara ett bra sätt att se till att dina glasögon håller sig på plats. en justerbar rem knuten till glasögonen säkerställer att glasögonen inte kommer att kunna ramla av.

Färgade linser

Utbytbara linser kan också vara ett bra alternativ för dig att leta efter när du ska köpa padelglasögon. Eftersom linser kan fås i många olika färger med var och en som erbjuder en mängd olika funktioner är det väldigt praktiskt.

Detta är primärt viktigt om du planerar att spela padel utomhus. Om du ska spela padel inomhus är det bästa att välja genomskinliga padelglasögon som ger maximal sikt. Men även då är det bra att ha utbytbara linser eftersom att det ger dig möjlighet att byta till färgade linser när du spelar utomhus.

Genomskinliga linser är ett mångsidigt alternativ som fungerar bra i både utomhus- och inomhusbelysning. De har ofta UV -skydd och någon form av bländningsmotstånd, men inte alltid.

  • Linser som är ofärgade har ofta en nyans som liknar solglasögon genom att de arbetar för att sänka effekten av starkare ljus och förbättra färgen gul vilket perfekt för att hålla ett öga på tennisbollar.
  • Grönfärgade linser förbättrar också färgen gul vilket gör den tydligare och tydligare.
  • Mörka linser fungerar för att minska effekterna av starkt, naturligt ljus.
  • Blå färger kan användas både inomhus och utomhus beroende på deras nyansnivå.
  • Ljusare blå linser fungerar bättre för inomhusbelysning och gör bollen klarare.
  • Mörkare blå kan ge lite nyans och fungerar bra för utomhusbanor.
  • Gula linser är bra för mörkare banor, vanligtvis vid skymning eller sena kvällar med utomhusbelysning.

Vad gör linserna hållbara?

Användningen av polykarbonatmaterial i dina linser är en stor del av varför de är så hållbara och kan skydda dina ögon mot skador orsakade av aggressiva och felriktade skott.

De funktioner som enkelt kan läggas till och stödjas av materialet ökar också hållbarheten hos skyddsglasögon.

Slagmotstånd betyder att glasögonen kommer att kunna vara mestadels oskadda när de träffas med en hård kraft, till exempel en snabb tennisboll.

Detta slagmotstånd innebär att glasögonen inte går sönder när de träffas av till exempel en boll eller ett rack vilket är extremt viktigt.

Svagare glasögon kan gå sönder och splittras, vilket kan vara lika farligt som att inte använda några skyddsglasögon alls, kanske ännu värre.

Slitstarka glasögon kommer också att motverka repor. Repor kan inte bara få dina glasögon att se dåliga ut, utan de kan också ha en negativ påverkan på din syn.

Repbeständig beläggning är en bra funktion att ha om du tappar glasögonen under eller efter en match och det kommer också att skydda dina linser från att skadas när glasögonen inte används. En annan beläggning dina glasögon bör ha är skydd mot imma. Imma gör det svårt att se och är en av de främsta anledningarna till att människor inte vill ha glasögon när de spelar sport.

Imma kan bildas på grund av värmen i din kropp när du spelar och kan också orsakas av dina andetag.

Men användningen av beläggning som motverkar imma eller till och med tillägg av ventiler längs sidorna på dina glasögon kan hjälpa till att förhindra att detta inträffar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!