Vad är Bajada i Padel? [Tips & Guide]

Hur slår man en bra bajada under en padelmatch?

Bajadan är ett användbart verktyg och ett effektivt anfallsslag. Det är en attackerande boll som spelas av motståndare utanför rutorna. Bajada kan beskrivas som som en bandeja men efter retur från bakväggen. Och om du är obekant med bandeja är det ett overheadslag som är ett form av försvarsslag som används för att försvara sig mot motståndarnas lobbar. Syftet med bandejan, och därmed bajadas också, är att försvara nätpositionen genom att via djupa slag tvinga motståndarna att vara kvar bak i banan i defensiv position.

Oftast är de offensiva attackerande slagen utförda från nätet och de defensiva slagen utförs längre bak från planen. Men beroende på slaget och situationen vi är i kan man behöva göra ett offensivt attackerande slag från längre bak av planen. Detta är speciellt sant när vi måste spela en boll som är över midjehöjd. Att spela en boll från denna höjd låter oss att slå bollen i en nedåtgående riktning vilket därmed innebär högre hastighet.

När en boll kommer snabbt kan du låta den studsa mot bakväggen, studsa uppåt, och sedan attackera den med en bajada.

Bajadan kan därför vara ett bra sätt att komma ur från din bakre position och skapa ett övertag i matchen.

Bajadan kan dock vara svår att utföra utan korrekt träning. Majoriteten av spelare väntar på att bollen ska komma tillbaka till dem från glaset och hamnar därför i kontakt bakom bollen. Det är extremt svårt att vara aggressiv med detta skott om bollen är bakom dig. Det är därför viktigt att inta en bra position i förhållande till bollen för att kunna attackera den med kraft.

Hur spelar man en bra lob i padel?

Lobben är ett av de viktigaste slagen i padel. Det används för att ändra dynamiken i spelet, du kan trycka dina motståndare tillbaka vilket gör att du kan få ett bra övertag.

Teknik för backhand Bajada

  • Håll ögonen på bollen och ta några första steg bakåt
  • Bedöm bollens landning för att ge dig själv lite utrymme
  • Ta tillbaka ditt racket och börja ändra din kroppsvikt
  • Använd rotation av din kropp för att generera mer kraft
  • Träffa bollen i mitten av racketen

Att tajma en smash i bajadas är avgörande för att vinna fler poäng. Många spelare älskar att smasha hårt och detta kan i många situationer få dig i trubbel. Det allra viktigaste är precision och teknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!