Är Padel Lättare än Tennis? Allt du bör Veta

Padel är ett spännande nytt spel som har tagit över den brittiska racketbanan. Det är ett väldigt enkelt spel att komma igång med och uppskattas över hela världen.

Men någonting som många undrar över är hur svårighetsgraderna skiljer sig mellan padel och tennis, och om padel är lättare än tennis.

Faktum är att en del brukar skämta om att padel är sporten som de som är för dåliga eller för gamla för att spela tennis. Detta är givetvis inte sant, men det ligger fortfarande någonting i det att padel, åtminstone rent teoretiskt, är lättare än tennis.

Är padel lättare än tennis? Padel är i grunden en sport som är lättare att lära sig och spela. Detta betyder dock inte att det är lättare att komma upp på proffsnivå. Däremot är det lättare för nybörjare och folk med olika fysiska förutsättninga. Det kortskaftade racket i padel gör bollkontrollen lättare i padel än med tennis som har ett längre skaft. Det faktum att man inte använder en overhead serve i padel gör att en nybörjare kan njuta av ett spel utan lektioner. Serven i tennis är ett det svåraste slaget eftersom att det är så tekniskt avancerat. Men i padel görs serven underifrån vilket gör att den inte är så tekniskt avancerad. I princip vem som helst kan klara av att göra en serve i padel utan träning och utan tidigare erfarenhet.

Padel är ett dynamiskt spel och det är ett fantastiskt roligt spel att spela med vänner. Det kan till och med användas som en bra teambuildingövning eftersom det innebär mycket lagarbete och kommunikation.

Reglerna för padel är lätta att få grepp om och spelarna ägnar vanligtvis bara någon timme åt att komma in i spelets rytm. Många människor går över från tennis till padel eftersom det ses som mindre krävande. Även om Padel kan uppfattas som enklare än tennis, är intensiteten i spelet på ett sätt mycket större. I den här artikeln kommer vi att diskutera huruvida padel är lättare än tennis.

Är tennis mer fysiskt krävande än padel?

Tennis ses som en fysiskt utmanande sport eftersom bollarna kan nå hastigheter upp till 184,1 km/h och för kvinnor upp till 150,4 km/h. I padel är banorna ofta mindre så dessa hastigheter kan inte uppnås och padelracketar är inte designade för kraftfulla servar, till skillnad från den avancerade tekniken som används i tennisracketar.

Spel i tennis kan kräva mycket fysisk styrka på grund av de avstånd som en tennisboll kan resa. Tennis kan kräva mer styrka än padel, men padel är mycket snabbare än tennis på grund av att man är närmare motståndaren och dessutom har väggarna som man spelar emot.

Med det sagt är kompetensen som kompetensen som behövs är annorlunda men lika krävande. Ett spel i padel kan pågå i upp till 40 minuter, jämfört med tennis som där ett spel varar i snitt i cirka 10 minuter. Så padelspelare måste vara förberedda på den fysiska uthålligheten i ett långt möte.

Eftersom slag kan spelas utanför väggarna i padel måste spelarna ha bra kondition för att springa runt banan för att nå de svåra slag som kan spelas i padel. Så spelet kräver att spelarna har en bra nivå av övergripande kondition, vilket gör padel lika fysiskt krävande som tennis.

Padel pelas normalt i par

På grund av intensiteten i padelspel spelar spelare ofta i par vilket gör det idealiskt för nybörjare som inte har spelat sporten tidigare. Tennis spelas mer regelbundet i singel. Men vad vi måste förstå är att tennis är mer endimensionell än padel och det är lättare att förutsäga var en tennisboll kommer att landa. I padel måste du ta hänsyn till oförutsägbarhet eftersom dina motståndare kan spela obekväma bollar mot en av dina bakväggar. Padelbanor är ofta mindre än tennisbanor, så det finns mindre utrymme att spela speciellt när du spelar dubbel. Detta kommer att kräva att spelare måste tänka på strategi mer än vad de skulle ha gjort i tennis.

Padelbanan

Den vanliga uppfattningen att padel är lättare än tennis är i själva verket ganska komplicerad då båda sporterna har sina fördelar och nackdelar. Padel kan ge ett konkurrenskraftigt spel för den som vill testa sig fram på ett sätt som tennis normalt inte kan..

Grundläggande om padel

Det finns ett element som gör padel något enklare än tennis, och det är den större fysiska ansträngningen som tennis kräver. Vi måste ta hänsyn till storleken på området som du också täcker på din sida av banan i tennis. Banans markerade dimensioner är inte bara bredare och längre, utan du måste också täcka områden utanför linjerna. Eftersom att padelbanan är mindre, omgiven av väggar, och dessutom spelas dubbelt. Detta gör att padel även uppskattas av äldre och de som inte är så fysiskt aktiva eller har så hög kondition.

Att ha en hög fysisk kondition är väsentligt för att kunna prestera i tennis och de tekniska färdigheter som används tar också längre tid att lära sig än i padel. Detta resulterar vanligtvis i att en nybörjare spenderar mycket tid på att hämta tennisbollar.

När du lär dig grunderna i tennis kommer du snart att märka hur tekniken som krävs för att slå bollen och spela serven är nyckelelementen för att vinna poäng och därmed ett spel. Å andra sidan, i padel kommer det att handla mer om din taktik som ett lag som kommer att visa sig vara avgörande.

Med det sagt, underskatta inte komplexiteten hos padel på sitt eget sätt. Eftersom en padelboll studsar lägre än en tennisboll kommer du att spela många av dina skott relativt nära marken. Detta kräver mer vad gäller underkroppens styrka och flexibilitet.

Är det lättare att spela dubbel?

Detta är en av de främsta anledningarna till att padel har ryktet om att vara lättare än tennis.

I princip kommer du att ha mycket längre spel i padel än i tennis. Det är inte alls ovanligt att se spel i en padelmatch gå till 60 slag eller ännu längre.

Med tanke på att padel spelas i dubbel på en bana som är ungefär en tredjedel mindre än en tennisbana för singel, kan spelarna täcka ett mycket större område vilket resulterar i att mycket bollar som snabbt kan vinna en poäng spelas. Dessutom kommer du att behöva springa mindre.

Om du förflyttar dig väl med din partner kommer ditt spel att förbättras och dina chanser att vinna.

Av denna anledning är taktiken med synkronisering viktig mellan lagkamrater.

I tennis däremot tar varje spelare ansvar för vad som händer. Med det menar jag att tennis oftast spelas som singel. Som singelspelare är du ensam ansvarig för vad som händer på din sida av banan.

Kraft vs kontroll

En av de första sakerna du kommer att märka mellan padel och tennis när det kommer till att träna vilken som är lättare är att deras respektive racketar ser väldigt olika ut.

Den långskaftade strängade racketen i tennis är designad för att hjälpa dig att generera mer kraft varje gång du slår bollen. Padelracketen med kort handtag med sitt halvfasta ansikte offrar det mesta av kraften hos ett tennisracket till förmån för mycket bättre bollkontroll.

Detta är också en bra sak. Eftersom en padelbana är så mycket mindre än en tennisbana kommer det att vara nästan omöjligt att att slå bollen om du skulle använda ett tennisracket på en padelbana.

Denna större bollkontroll som du får från ett padelracket är i första hand det som gör padel lättare att spela speciellt när du är nybörjare.

Vilket är snabbare att lära sig? Padel eller tennis?

De allra flesta kommer att säga att padel är lättare och går snabbare att lära sig än tennis.

En viktig faktor till att padel är så populärt är att i princip vilken nybörjare som helst kan komma igång och få igång ett relativt bra spel utan tidigare kunskap. Men när man börjar med tennis däremot, krävs det många timmar, månader, eller till och med år av träning för att få igång ett okej spel.

De som har spelat tennis vet vad vi pratar om – de åtskilliga timmarna där du får träna slag efter slag, till exempel mot en vägg.

Som jämförelse är padel en mycket snabbare sport att lära sig. Padelracketen med kort handtag är mycket enklare att använda och att inte ha någon komplicerad overheadserve är en viktig extra bonus. Speciellt för nybörjare utan tidigare erfarenhet. Många kommer att kunna spela ett helt ok spel redan första gången.

Om du bara vill njuta av ett spel på planen utan att hindras av specialistutbildning och träna särskilt de många timmarna för att lära dig tjänsten, då är det bästa alternativet padel.

Intensitetsnivåer

Graden av fysisk intensitet kommer till stor del att bero på hur du spelar spelet. Tänk på att i padel kommer du att spela mycket längre spel i motsats till tennis som involverar explosiva, snabbare rörelser i poäng som vanligtvis är mycket kortare. Ur detta perspektiv är det inte så att det ena nödvändigtvis är mer intensivt än det andra.

Enligt min erfarenhet tenderar tennisens mer explosiva karaktär, med alla start/stopp-rörelser, att ta hårt knän och anklar.

I padel kan de långa spelen innebära riktigt tuff träning även om du rör dig långsammare. Om du inte håller koll på din vätskebalans, särskilt under de varmare sommarmånaderna, kan vadmuskelkramp bli ett problem.

Padel har ryktet om att vara mycket roligare att spela än tennis, särskilt för nybörjare.

Som nybörjartennisspelare kommer du sannolikt att slå 3 eller 4 skott innan du behöver springa runt och plocka upp bollar.

Eftersom padel är så mycket lättare att spela kan även nybörjare spela längre spel. Detta innebär att det mesta av din speltid kommer att spenderas på att faktiskt spela i stället för att plocka upp bollar.

Väggen

En padelbana är inte bara en tredjedel mindre än en singeltennisbana, utan de fyra väggarna har effekten att minska spelytan ytterligare.

Det gör det mycket lättare att nå bollen när man spelar padel i motsats till tennis. Även en boll som har gått förbi dig kommer att studsa mot väggen och komma tillbaka till dig.

Om det är lättare att komma till bollen på en padelbana tack vare väggarna och du använder ett racket som ger dig bättre kontroll än ett tennisracket så kommer även en nybörjare att ha mycket lättare att hålla en poäng igång.

Om din motståndare spelar ett riktigt bra skott mot dig skulle det innebära att du förlorar poängen i tennis. I padel blir väggen din partner genom att föra bollen tillbaka till dig så att du kan fortsätta spela poängen.

Är paddeltennis lättare än tennis?

Det finns ett element som gör padel något enklare än tennis, och det är den större fysiska och genomslagskraft som tennis kräver. Eftersom en padelboll studsar lägre än en tennisboll kommer du att spela många av dina skott relativt närmare marken. Detta kräver mer vad gäller underkroppens styrka och flexibilitet.

Slutsatsen är alltså ja, padel är lättare än tennis. Men framförallt är det lättare för nybörjare att komma igång och få igång ett bra spel även om de inte har någon tidigare erfarenhet av padel. Detta till skillnad från tennis där det krävs mycket träning för att få igång ett bra spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!