Backhand i tennis är ett av de minst övade slagen hos spelare, men samtidigt är det ett av de viktigaste. Med hjälp av en backhand kan du hålla igång ett spel och när det görs korrekt kan det användas som ett bra offensivt vapen. Oavsett om du använder enhands eller tvåhands backhand, i denna artikel går vi igenom hur du lyckas med backhand och utför ett perfekt slag.
Vad är backhand i tennis?
Backhanden är tennisskottet där spelaren svänger racketen med handens baksida som rör sig mot slagets riktning. För en högerhänt spelare börjar backhandsvingen på vänster sida av kroppen och slutar på höger sida av kroppen (och motsatt för vänsterhänta). Denna åtgärd kan utföras med en arm eller båda armarna. Detta kallas enhans backhand eller tvåhands backhand.
I denna artikel kommer vi att gå igenom båda typer av backhands.
Tidigare har backhands varit kända som det svagare skottet eftersom det vanligtvis är svårare att generera lika mycket kraft som på forehand-sidan, men i modern tennis är detta långt ifrån sanningen. Idag är det absolut nödvändigt att spelare har solida backhands för att lyckas på professionell nivå.
Så slår du backhand i tennis
Steg 1 – Greppet
På tvåhands backhanden måste vi ha båda händerna ordentligt på greppet; handen som drar racketen (samma som du slår forehanden med) kommer att vara längst ner i greppet och handen som skjuter racketen kommer att vara högst upp. Låt oss ta en titt på båda:
Bottenhanden är spelarnas mest dominerande hand. Med den här handen måste du greppa racketen med ett kontinentalgrepp.
Pekfingerknogen ska placeras ovanför den nedersta handen . Medan du kan göra små justeringar för att hitta det som är mest bekvämt för dig, är kontinentalgreppet grundregeln. Att greppa racketen annorlunda kommer att öka svårigheten att slå en tvåhands backhand.
Dominerande handen:
Den dominerande handen har till uppgift att skjuta racketen (ungefär som en forehand) genom skottet och kontrollera racketens ansikte. På den tvåhandiga backhanden har den översta handen som greppar racketen det viktigaste jobbet; det ansvarar för att accelerera rackethuvudet genom bollen som kommer att översättas till mer kraft och kontroll. Att förbättra din förmåga att använda din icke-dominerande hand är absolut nödvändig för att du ska ha en bra tvåhands backhand.
2 . Hållning och position
När du väl väljer det grepp du känner dig mest bekvämt med måste du lära dig att placera dina ben och fötter när du slår en backhand. Det finns tre huvudpositioner: Neutral Stance, Open Stance och Semi-Open Stance. Fötterna som placeras på backhanden är beroende av det skott som kommer mot dig. När det väl är avgjort var bollen kommer att landa kan du välja mellan dessa hållningar och positioner. Låt oss titta bättre på var och en av dem:
Neutral hållning Backhand
Den neutrala hållningen är den mest använda benpositionen på baksidan. I denna hållning placeras din främre fot direkt framför din bakre fot. Din kropps vikt kommer att vara centrerad på frambenet, vilket gör att spelare kan rotera starkt runt bollen.
Medan spelarna på forehand-sidan använder Open Stance oftare på grund av dess snabbare förberedelse, är back-hand-sidan den neutrala hållningen den mest använda. Det gör att spelare kan rotera snabbare och få kontakt med bollen mer framför sina kroppar. Den neutrala hållningen används för både aggressiva och neutrala backhands, men den används mindre defensivt på den dubbelhända backhanden.
1. Förberedelse
Precis som forehanden är det viktigaste elementet att komma i rätt position. Det lägger grunden för bra fotarbete och racketförberedelser vilket ger dig kraft, kontroll och balans för att ge ett konsekvent skott.
För en tvåhandig backhand, ta tag i din racket med din högra hand vid botten på greppet och din vänstra hand på toppen. När du rör dig mot den optimala positionen på banan för att returnera bollen, sväng din kropp i sidled med din högra arm mot nätet. Din racket ska vara bakom din kropp i läge för baksvingen.
2. Baksving
Ta tillbaka din racket med höger armbåge nära kroppen. Din högra axel ska vara vänd mot nätet med din vänstra hand som griper i racketen och lutar dig lätt på bakbenet och förbereder dig för att flytta vikten framåt. Medan du förlänger ditt racket framför dig, flytta din vikt på frambenet och ladda din kropp för kraft att slå bollen.
3: Sving
Ta tag i ditt racket, håll ögonen på bollen och vrid din kropp mot dess riktning. Lås din armbåge, fortsätt förlänga racketen till nivån på bollen. För backhandspelare med en hand, fokusera på var bollen ska ta bort din vänstra hand och snabbt svänga din racket framåt. Detta skapar den hastighet och spin som krävs för ett kraftfullt skott med en hand. För en tvåhandbackhand är det idealiskt att racketen ska vara parallell med marken och placeras under bollen tills ögonblick före kontakt.
4. Följ igenom svingen
Efter kontakt, fortsätt att hålla ögonen på bollen och flytta din racket i den riktning du vill att bollen ska färdas mot. Din kropp borde ha svängt mot nätet för att hålla din balans för övergången till ditt nästa skott. Avsluta din genomgång genom att hålla armen avslappnad och se till att din racket är helt förbi din axel.
Hur du förbättrar din tennis backhand
- Ta reda på vilken backhand du är mer bekväm med: Om du är nybörjare, arbeta på båda backhands först för att ta reda på vilket som är mer naturligt för dig.
- Håll det enkelt. Gör det inte svårare än det behöver vara. Fokusera på en bra kroppsvridning och skapa en fin sving med racketen.
- Svinga som en enhet: nybörjare tenderar att fokusera för mycket på armar och händer istället för att använda hela kroppen.
- Se till att du använder dina ben och överkropp för att slå bollen.
- Fasta händer vid slag: många tränare brukar lära spelare att ha lösa händer. Glöm det. När du slår känner du att du klämmer fast racketgreppet ordentligt. Detta gör att rackethuvudet håller sig på plats genom kontakt, vilket förbättrar din kontroll.
- Hitta din slagstil: känner du dig mer bekväm att slå platt eller med snurr? Bestäm det och slå utifrån detta. Vi känner oss alla bekväma med olika stilar att slå bollen, ta reda på vad som är rätt för dig. I tennis är det viktigt att känna dig själv så det är viktigt att vara analytisk över ditt eget spel.