Ranking kan betraktas som den ultimata representationen av hur bra en spelare/dubbelpar är på planen och deras form under en viss period.
Dessutom bestämmer rankningen kvalificering för alla officiella turneringar. Dessa har i sin tur stor påverkan på dragningarna för respektive evenemang.
Men hur räknas ATP poäng och är processen annorlunda för herr- och damtennisspelare? I denna artikel går vi igenom allt du bör veta om ATP poäng och ATP ranking.
Vad är ATP i tennis?
Tennis har kommit långt sedan “Open Tennis” började 1968 och ATP har varit en del av den historiska historien.
Grand Slam -turneringarna och alla andra nationella mästerskap var öppna för amatörkonkurrenter först före 1968. Två år senare bildade turneringar runt om i världen en enhetlig krets, som blev Grand Prix. År 1972, under den första veckan av US Open på Forest Hills, gick de ledande proffsen samman för att skapa Association of Tennis Professionals.
Denna riktning markerade ännu ett avgörande ögonblick i ATP: s historia, när en handfull av spelets ledande spelare möttes i ett avskilt trapphus vid US Open för att diskutera behovet av en spelarförening. Under ledning av den nyvalda verkställande direktören Jack Kramer och president Cliff Drysdale vaknade ATP till liv med ett mål att förändra spelet till det bättre.
En av de första handlingarna i organisationen var inrättandet av ett datorrankningssystem som gav en rättvis analys av en spelares prestanda samt ett objektivt sätt att bestämma deltagande i turneringar. ATP -rankingen började den 23 augusti 1973 och har fortsatt fram till idag som det officiella rankningssystemet för professionell tennis för män.
Hur bestäms ATP -rankingen?
ATP -rankningar räknar ut vem som är den bästa manliga tennisspelaren vid ett och samma tillfälle och hjälper även arrangörer av evenemang att beräkna utplock för turneringar. Manliga spelare på ATP -turnén tilldelas poäng beroende på hur långt de går i vart och ett av de kvalificerade 19 evenemangen och hur prestigefylld turneringen är. Naturligtvis bär de fyra stora Grand Slams mest tyngd vid beräkning av ATP -rankningar. Dessa rankningar fungerar också löpande 52 veckor och uppdateras varje måndag. Efter 52 veckor tappar man poängen med undantag för ATP -finalen, där poängen tappas på måndagen efter det sista ATP Tour -evenemanget året därpå.
Från och med mars 2020 var ATP -rankade spelaren nummer ett Novak Djokovic med Rafael Nadal het i hälarna på plats nummer två.
ATP-rankingen är den meritbaserade metoden som används av Association of Tennis Professionals (ATP) för att bestämma kvalificering för inträde samt utplock av spelare i alla singel- och dubbelturneringar. De första rankningarna för singlar publicerades den 23 augusti 1973 medan dubbelspelarna rankades för första gången den 1 mars 1976.
Tennisranking: Historia
Även om den moderna versionen av organiserad tennis spårar sitt ursprung till mitten av 1800-talet, fanns det inget formaliserat rankningssystem på länge.
Från 1950 -talet började flera populära brittiska tidningar ge ut sina egna rankningar. Bland dessa hölls legendariska tennisjournalisten Lance Tingays årliga lista över tio bästa tennisspelare högt.
Med bildandet av Association of Tennis Professionals (ATP) – världens styrande organ för herrtennis – 1972 infördes formella datoriserade tennisrankningar för första gången för att effektivisera kriterier för turneringar.
Rumäniens Ilie Năstase var den första officiella ATP-herrsingelvärlden nr 1. Nästan tre år senare, den 1 mars 1976, publicerades de första herrarnas dubbelranking i tennis.
Med Billie Jean King som inrättade Women’s Tennis Association (WTA) – världens styrande organ inom damtennis – 1973 följde damspelet efter och antog en liknande formel.
Som det ser ut nu betygsätter ATP Rankings herrsinglar och dubbelspelare medan WTA Rankings tillgodoser kvinnors singlar och dubbelspelare. Det finns inga formaliserade rankningar för blandad dubbel.
Under de första dagarna var kärnan i rankningssystemet baserat på ett genomsnitt av alla spelares resultat. Från 1990 ändrades det till ett ”bäst av” -system, som ligger till grund för den rankningsmetodik vi känner till idag.
Både ATP och WTA följer ett liknande format, med mindre variationer som skiljer dem åt.
ATP -rankning – herrsinglar i singel och dubbel i tennis
ATP-rankingen baseras på poängen som spelarna tjänat i officiella ATP-certifierade herrsinglar eller dubbel-evenemang under den föregående 52-veckors tidsramen.
Det betyder dock inte att någon som spelar fler turneringar kommer att ha en fördel. Det finns ett tak för antalet turneringar som räknas till ranking.
Antalet var ursprungligen 14 evenemang men ökades till 18 år 2000. Från och med 2021 kommer 19 evenemang att räknas till rankingen.
Så, även om en spelare deltar i 21 turneringar under de senaste 52 veckorna, räknas bara deras bästa 19 resultat som uppnåtts under tidsramen i rankingen, inte mer. Därför kallas systemet för “bäst av”.
I ett idealiskt scenario förväntas en spelare/ett par (särskilt topp 30 -rankade) göra sina rankingpoäng från de fyra Grand Slams, åtta obligatoriska ATP Masters 1000 -evenemang och sju “Bästa andra” -resultat från ATP Cup, ATP Tour 500 , 250, ATP Challenger Tour eller ITF WTT herrevenemang.
För varje Grand Slam eller obligatorisk ATP Tour Masters 1000-turnering är en spelare dock inte med i huvuddragningen på grund av giltiga skäl (antingen inte kvalificerade eller skadade), antalet resultat från andra kvalificerade turneringar inom 52-veckorsperioden som räknas till rankningen ökas med en.
Till exempel, om en spelare missar ett av Grand Slams eller åtta obligatoriska ATP Masters 1000-evenemang, går de sju “Bästa andra” resultaten som räknas i deras ranking upp till åtta för att säkerställa att det totala antalet är 19.
Mot slutet av året spelas ATP -finalerna med de åtta bästa rankade singelspelarna och dubbelparet före turneringen. För kvalificerade spelare betraktas ATP -finalen som en 20: e bonusturnering och poängen som räknas räknas i deras ranking.
Kvalificering för alla turneringar ger spelaren ett basantal poäng och det kan bara öka beroende på hur långt spelaren avancerar.
Varje turnering är dock betygsatt efter dess prestige, historia och nivå av deltagande, och har följaktligen varierande antal poäng.
Fördelning av ATP -rankningspunkter vid stora evenemang
Grand Slams: De fyra Grand Slams (Australian Open, French Open, Wimbledon och US Open) är de högst betygsatta turneringarna i ATP -tenniskalendern.
- Vinnare: 2000 poäng
- Tvåa: 1200 poäng
- Semifinalister: 720 poäng
- Kvartsfinalister: 360 poäng
- Åttondelsfinal: 180 poäng
- 32-omgång: 90 poäng
- Round-of-64: 45 poäng
- Round-of-128: 10 poäng
ATP-final
Om en spelare/par, som kvalificerade sig för ATP-finalen vinner turneringen obesegrade, kan de vinna högst 1500 poäng (200 för var och en av tre matcher, 400 för att vinna semifinalen och 500 för vinna finalen).
ATP Masters 1000
Det finns totalt nio ATP Masters 1000-turneringar på ett år: Indian Wells, Miami Open, Madrid Open, Italian Open, Canadian Open, Cincinnati Masters, Shanghai Masters, Paris Masters och Monte-Carlo Masters.
För alla spelare/par, särskilt i de 30 bästa rankningarna, som kvalificerar sig för dessa Masters 1000 -evenemang, är deltagande i Monte Carlo Masters obligatoriskt. Undantag görs vid särskilda omständigheter som skador eller personliga problem.
- Vinnare: 1000 poäng
- Tvåa: 600 poäng
- Semifinalister: 360 poäng
- Kvartsfinalister: 180 poäng
- Åttondelsfinal: 90 poäng
- 32-omgång: 45 poäng
- Round-of-64: 25 poäng
- Round-of-128: 10 poäng
Om det finns färre deltagare får spelarna 10 poäng för att spela i rundan av 64 istället för 25.
ATP Tour 500
Nästa nivå innehåller ATP Tour 500 -turneringarna.
- Vinnare: 500 poäng
- Tvåa: 300 poäng
- Semifinalister: 180 poäng
- Kvartsfinalister: 90 poäng
- Åttondelsfinal: 45 poäng
- 32-omgång: 20 poäng
ATP Tour 250
Nästa klass av turneringar inkluderar ATP Tour 500 -turneringarna.
- Vinnare: 250 poäng
- Tvåa: 150 poäng
- Semifinalister: 90 poäng
- Kvartsfinalister: 45 poäng
- Åttondelsfinal: 20 poäng
- 32-omgång: 10 poäng
Efter dessa har vi ATP Challenger 125, 110, 100, 90, 80, 50 turneringar följt av olika nivåer av lägre rankade International Tennis Federation (ITF) -evenemang, med sjunkande antal poäng som erbjuds.
Poäng kan också samlas in från matcher i ATP Cup-en landsmässig lagbaserad tennistävling som startade 2020.
- (ATP 1000 -serien) Kvalificeringspoäng ändras till 12 poäng endast om huvuddragningen är större än 56.
- (ATP 500 -serien) Kvalificeringspoäng ändras till 10 poäng endast om huvuddragningen är större än 32
- (ATP 250 -serien) Kvalificeringspoäng ändras till 5 poäng endast om huvuddragningen är större än 32
Spelare som åker ut i den första omgången i ATP 1000 -serien och förlorar sin första match i den andra omgången anses ha förlorat sin första omgång och erhåller poäng motsvarande förlust i första omgången.
På samma sätt kommer förlust i andra omgången i ATP 500 -serien och ATP 250 -serien efter att ha dragit hej då i första omgången att 0 poäng tilldelas.
Dessutom kommer kval och kvalificerade spelare att få poäng inom parentes för de rundor de nådde.
Från och med 2016 delades inte längre poäng ut för Davis Cup -band, inte heller för tennisturneringen vid sommar OS.