En av de vanligaste frågorna i tennis är hur ofta du ska stränga om ett tennisracket.
Detta är en viktig fråga och en fråga som många spelare tyvärr inte tar mycket hänsyn till. Sanningen är att strängar slits ut med tiden och spel. Resultatet är att racket förlorar sin elasticitet och spänning, och därmed sin prestanda. Om rackets strängar lämnas oförändrade för länge kan de påverka din prestanda negativt. Av denna anledning är det viktigt att då och då stränga om ditt tennisrack.
Det finns många faktorer som påverkar när du ska stränga om ditt tennisracket och hur du vet att du ska göra det. I denna artikel ska vi titta närmare på allt du behöver veta om att stränga om tennisracket.
Den första frågan är: vilken nivå spelar du på? Om du är en nybörjare spelar du en större förändring i strängspänningen än en medelspelare. Detta beror på att nybörjare sällan märker någon förändring i strängens styrka. Så om du precis börjat kan en tvåmånadersperiod vara rätt tid för dig.
Spänningsförlust
Den första och mest uppenbara anledningen att byta ut dina tennissträngar är att de kommer att förlora spänningen över tid.
Ju lägre spänningen är i raketen, desto mindre är den kraft som spänner strängarna. Strängspänningen sjunker snabbast under den första timmen efter strängning och fortsätter att sjunka, även utan ett enda slag. Processen kommer att påskyndas avsevärt när du börjar spela på banan och slår bollen upprepade gånger. Givetvis, desto hårdare du slår bollen, desto mer ökar slitaget. Konsekvensen av detta är att dina strängar efter 2 månader förmodligen har tappat hälften av sin initiala spänning.
Strängprestanda
När dina strängar blir utslitna och gamla börjar de förlora sina prestandaegenskaper.
Polyestersträngar kan till exempel hjälpa en spelare att maximera sin potential för topspin. Men eftersom de förlorar sin spänning förlorar de också sin motståndskraft och effekt, vilket är en del av hur de hjälper spelare att generera topspin.
Spänning är viktig för kontroll och slaghållfasthet, elasticitet och spänningsstyrka. Minskningen av dragkraften innebär att dragningen dämpar vibrationer bättre och blir mer flexibel. En ”studsmattaeffekt” skapas som samtidigt ökar slagkraften och minskar kontrollen. Att öka kraften orsakar omvända reaktioner.
Förhindra överkompensation
En av de värsta saker som kan hända en spelare är att de börjar justera sin teknik, eller att en instruktör eller tränare säger till dem att anpassa sin teknik för att kompensera för förlust av spänning i sina strängar. Eftersom spänningen i dina strängar kan ha en betydande inverkan på kraften och kontrollen du genererar när du slår är det värt att byta ut dina tennissträngar kontinuerligt för att se till att du kan spela så bra som möjligt, och att ditt rack presterar på topp.
Minska chock och stötar
Att bibehålla ett nysträngat racket kan hjälpa till att minska chocken och därmed öka komforten. Naturligtvis, om komfort är högsta prioritet, vill du använda en armvänlig sträng. Men även de bästa strängarna för tennisracket kommer att förlora sin komfortfaktor över tiden.
När det gäller att stränga om dina tennissträngar är det viktigt att notera att olika strängar kommer att göra ett bättre jobb för att bibehålla sin spänning över tiden. På tal om att byta tennissträngar kan vi inte glömma deras struktur. Diameter och tjocklek har stor inverkan på när vi ska byta ut strängen. Strängens diameter påverkar särskilt strängens styrka och flexibilitet.
Den bestäms i millimeter och är vanligtvis mellan 1,1-1,4 mm. Ju tjockare drag, desto mer styrka erbjuder det på bekostnad av kraft, kontroll, känsla och komfort. Tunnare strängar ger bättre komfort, känsla, kontroll, undertryckande av negativa vibrationer och slagkraft. Spelare som gillar slag med spin bör använda tunnare strängar eftersom ju tunnare strängarna är, desto lättare blir det att ge bollen skruv. Det bör nämnas att när du väljer tjockleken på strängen bör antalet strängar också beaktas, med andra ord strängarrangemanget, eftersom tunnare strängar kommer att fungera bättre när de är fler.
Varför ska du byta tennissträngar?
Trasig sträng
Att stränga om ditt racket när strängar har gått sönder är den uppenbara anledningen att stränga om ditt racket.
Spänningsförlust
Alla tennissträngar tappar spänning över tid. De börjar tappa spänningen så snart de lämnar strängmaskinen.
Beroende på vilken typ av strängar du har kan dem kan tappa ungefär 10 procent av deras spänning under de första 24 timmarna efter strängning, och detta fortsätter när du spelar med racketen. Speciellt med stor användning, ökat slitage, och hårda slag.
Om du är en spelare som förlitar dig på högre spänning för kontroll och upptäcker att din noggrannhet i skott minskas över tiden, bör du stränga om ditt racket.
Strängprestanda
Förutom att förlora spänningen blir strängarna så småningom “döda”. Detta får dem att förlora sina prestandaegenskaper, vilket är en viktig anledning att stränga om ditt racket.
Detta gäller särskilt för polyestersträngar eftersom de kommer att förlora sin studs-effekt, vilket är en stor del av hur de hjälper spelare att generera topspin.
Hur man vet när det är dags att byta strängar?
De flesta avancerade spelare vet att det är dags att stränga om rent genom känsla, men det finns ett antal saker att titta efter om du har svårt att känna detta själv.
Skårning
När du kommer i kontakt med bollen kommer dina strängar att gnuggas ihop och producera friktion, vilket får strängarna att slitas ut och gnagas ner.
Om du tittar noga ser du spår bildas där huvud- och tvärsträngarna skär varandra. Detta kommer att bli tydligare mot den övre mitten av din racket, vilket förhoppningsvis är det område du kommer mest i kontakt med bollen!
Om du ser att dessa skåror är nära att bryta strängen eller till och med bara blir ganska djupa, är det sannolikt en utmärkt tid att stränga om.
Fransning
Strängar består av massor av små fibrer som är sammanflätade. När de är nysträckta har de ofta en beläggning på för att skydda dem, men när detta slits ut, börjar fibrerna att “smälta”.
Det här är en naturlig del av slitaget för dessa typer av strängar, så lite slitage är helt normalt. Slitning kan också förvärras av fukt.
Men utöver en viss punkt kommer fransningen att slita ut strängen till den punkt den kommer att gå av. Så om du ser fibrer som har börjat fransas och strängen ser försvagad ut, är troligen dags att stränga om ditt racket.
Spelkänsla
För spelare som precis börjat är det osannolikt att du kommer att kunna upptäcka subtila förändringar i känslan på strängarna. Men när du utvecklar din teknik och din känsla förbättras, kommer du att märka förändringar i hur strängarna känns när du spelar över tid.
Minskad kontroll
När strängar tappar spänning spenderar bollen mer tid på strängarna i slag vilket kan minska din kontroll. En förlust av spänning kan innebära att du kommer att slå längre vilket kan resultera i mer ofrivilliga fel och svårighet att placera bollen. I så fall kan det vara dags för dig att stränga om racket.
Mindre Topspin
När polyestersträngar tappar spänningen minskar studsen på strängarna, vilket innebär att du måste svinga hårdare för att generera samma mängd toppspinn som du skulle göra på ett nyspänt racket. Polyestersträngar utvecklar också döda fläckar, vilket orsakar en oregelbunden respons.
Om du märker att du uppnår mindre spin måste du stränga om ditt racket.
Hur ofta bör du stränga om ditt tennisracket?
När det gäller racketvila finns det en allmän tumregel som de flesta spelare känner till:
Det finns en bra tumregel när det kommer till att stränga om ditt tennisracket. Under ett år bör du stränga om ditt racket det antal gånger du spelar på en vecka. Så om du spelar fyra gånger i veckan, då bör du stränga om racket fyra gånger per år.
Även om de ser visuellt fina ut kommer förlusten av spänning och elasticitet över tid att ha minskat strängens spelbarhet. Men som sagt finns det en rad olika faktorer som påverkar när du ska stränga om ditt racket. Inte minst din spelstil och hur ofta du spelar.
Faktorer inkluderar:
- Frekvens och spelets varaktighet
- Spelstil
- Konkurrensnivå
- Budget
- Strängval
- Bekvämlighet
Aggressiva boll-anfallare med hårda, tunga topspins kommer att slita ut strängar mycket snabbare än nybörjare som inte slår så hårt och spelar lika tekniskt.